Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to mój ulubiony przepis na wykorzystanie przejrzałych bananów. To chleb bananowy, który zawsze się udaje a do tego jest super prosty do zrobienia i cudownie smakuje. Jest puszysty i wilgotny.

- tylko 15 minut szykowania
- nie musisz nawet używać miksera
- bez ubijania osobno białka jajka
- ciasto, które zawsze się udaje

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 820 g ciasta - średnia keksówka

Kalorie: 260 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 duże banany - 1,5 szklanki pulpy (rozgnieciony banan) - 350 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 240 g
  • 1/3 kostki masła - około 70 g
  • 0,5 szklanki cukru - około 130 g
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: keksówka 9/25 cm
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 60 minut.

Aby zrobić chlebek bananowy nie potrzebujesz nawet miksera. To ciasto jest tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Przygotuj sobie niedużą foremkę do wypieków. U mnie idealnie sprawdziła się keksówka o wymiarach 9/25 cm i wysokości 7 cm. Potrzebujesz również odrobinę tłuszczu i bułkę tartą do obsypania od środka foremki przed wyłożeniem do niej ciasta. 

Jeśli masz ochotę udekorować ciasto bananem, to potrzebujesz jeszcze dodatkowo jednego średniej wielkości banana.

Chlebek bananowy, 1

Chlebek bananowy

Aby upiec perfekcyjny chlebek bananowy bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy duże, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinno Ci wyjść około 1,5 szklanki rozgniecionych bananów. Jeśli masz wagę, to będzie to 350 gramów pulpy bananowej. 

Swoje banany zawsze rozgniatam widelcem. Nie robię tego super dokładnie. W cieście nierzadko znajdują się większe kawałki bananów. 

Chlebek bananowy, 2

Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Potrzebujesz około 1/3 kostki masła (masło o wadze 200 gramów). Ja odmierzam zawsze 70 gramów masła. Roztopione masło dodaję lekko ciepłe. 
Chlebek bananowy, 3

Do osobnej miseczki dodaj mniej więcej połowę szklanki drobnego cukru. Będzie to około 130 gramów cukru. Wbij też jedno duże jajko. Jajko z cukrem roztrzep dokładnie widelcem. Użycie miksera nie jest konieczne, jednak jeśli możesz i masz ochotę, to polecam zmiksować jajko z cukrem, by powstała puszysta, jasna piana. Ciasto wyrasta wówczas jeszcze wyższe. Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.
Chlebek bananowy, 4

Chlebek bananowy, 5

Mąkę przesiej do osobnej miski razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj suche składniki i dodaj do składników mokrych.
Chlebek bananowy, 6

Przy pomocy łyżki lub szpatułki wymieszaj ciasto. Powstanie ciasto gęstsze od budyniu. Ciasto przełóż do formy delikatnie wysmarowanej od środka np. resztkami masła i obsypanej odrobiną bułki tartej. 

Jeśli został Ci jeszcze jakiś banan, to możesz przekroić go wzdłuż i ułożyć na cieście. 
Chlebek bananowy, 7

Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Chlebek bananowy, 8

Chlebek bananowy to dość słodkie ciasto, dlatego też nie oprószam go po upieczeniu cukrem pudrem i nie używam polewy. Jeśli jednak uwielbiasz ciasta z dużą ilością dodatków, to moja polewa czekoladowa będzie idealna. 
Chlebek bananowy, 9

Chlebek bananowy, 10

Źródło przepisu z niewielkimi zmianami: simplyrecipes

Średnia 4.6 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-23 17:35
Pani Aniu... jaki dokładny opis. Jestem pod wrażeniem, bo przeglądam przepisy i one chyba wszystkie są tak cudownie opisane. Dziękuję za pracę i poświęcony czas. To są prawdziwe przepisy, z których mam odwagę coś upiec. Mój chlebek bananowy już jest w trakcie pieczenia i widzę, że jest świetny!
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-23 17:44
Dziękuję Kamilo i życzę smacznego! 😀😀
2019-02-24 19:56
Wyszedł piękny,mieciutki. Przepis banalnie prosty. Bede go robić często. 😊😊😊🎉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-25 11:09
Śliczny chlebek bananowy Marto - smacznego!😍
2019-02-25 09:56
Bardzo fajny i szybki przepis :) Pomieszałam mąkę pszenną z orkiszową :) Zobaczymy co z tego wyszło kiedy przestygnie, póki co wygląda obłędnie i pysznie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Chlebek wygląda cudnie i apetycznie!
2019-02-25 21:57
A można dac ryżowej lub kukurydzianej mąki żeby był bezglutenowy??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-26 09:28
Jedna z Pan napisała na Facebooku pod przepisem, że użyła mieszanki mak bezglutenowych i wyszedł pyszny. Dała 350 gramów mieszanki.
2019-02-25 14:33
Mój chlebek bananowy. A do tego pierwszy w życiu wypiek. Dziękuję👌 Pokochałam pieczenie!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo dla Ciebie🙂
2019-02-25 15:38
A mnie kusi ten kolor taki ciapowaty. Mogę dać trochę cynamonu?
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało!
2019-02-26 09:17
Ja dodaję czekoladę gorzką posiekaną grubo i kilka łyżek kakao. Albo mieszankę owoców suszonych, cynamon i imbir. Generalnie używam tego przepisu jako bazy. Raz został mi krem śmietankowy z tortu i wiśnie z syropu to przekroiłam i przełożyłam (ten z dodatkiem czekolady) i moja załoga ratowników pochłonęła w 3 minuty 😉 Generalnie przepis, który ratuje mi życie gdy czasu brak 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Karolino.. dziękuję, że napisałaś!🙂
2019-02-28 18:06
A ja głupia wszystkie banany mrozilam. Potem o nich zapominałam i szły do kosza. To najlepszy chlebek bananowy jaki w życiu jadłam🌼💐🌼💐🌼💐🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-02-28 20:09
Bardzo starannie i dokładnie opisuje Pani cały proces robienia ciast. I ja także jestem pod dużym wrażeniem. Jutro upiekę chlebek bananowy. Bardzo dziękuję 👌😀😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i powodzenia!🙂
2019-02-28 21:54
Super przepis, dziękuję 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-02-28 22:04
👍😀
2019-03-01 05:20
Czy zamiast sody mogę użyć proszku do pieczenia, zapach sody trochę mi przeszkadza. Poza tym przepisy są cudowne i sprawdzają się. Dzięki
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-01 11:51
Dzięki sodzie ciasto szybko się podnosi.. Soda dobrze się sprawdza przy cięższych ciastach. Możesz zamienić ją na proszek do pieczenia jeśli osobno ubijesz białko i na koniec wmieszasz delikatnie w ciasto przed pieczeniem.
2019-03-04 12:14
Super wyszedł, dodałam owoce suszone w kawałkach
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-03-06 10:48
Witam :)
Czy chlebek nadaje się do wędliny? Jest słodki?
Czy raczej do słodkich dodatków?
-- Ania z AniaGotuje.pl Do słodkości zdecydowanie Aga 👍
2019-03-06 15:37
Pycha😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-03-09 14:38
Witam serdecznie,
Czy zamiast cukru mogę użyć stevii? Czy jajka się ubiją a ciasto będzie słodkie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-10 10:03
Możesz użyć stewii w kryształkach. Wówczas wymieszaj ją z jajkiem. Użyj nie więcej niż dwie łyżki kryształków stewii (jest ona znacznie słodsza niż zwykły cukier).
2019-03-09 20:19
Brak mi słów, to jest pyszne. ❤️👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌 Brawo Izo!
Reklama
2019-03-12 22:21
Jeszcze ciepły 😍😍 pachnie w całym domu 😀😀 uwielbiam ten chlebek 🍌🍌jest pyszny a przepis bardzo prosty i super wszystko wyjaśnione 👍👌👏️😀
Pozdrawiam Aniu 😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny Olu 👍
2019-03-18 12:49
U mnie wyszedl taki i jest pyszny,chodź następnym razem dodam mniej cukru😉😊😋👍👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️❤️
2019-03-21 17:11
Można zrobić bez jajka?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-21 20:00
Nigdy nie piekłam tego ciasta bez jajka.. Być może jak dasz około 80 gramów "kisielu" z siemienia lnianego, to będzie ok.
2019-03-26 19:28
Bardzo dobre ciasto, upiekłam z proszkiem do pieczenia, bo soda się skończyła, udało się bez problemu, po chwili nie ma już połowy :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-03-29 17:11
Witam , bardzo dziękuję za super przepis !! Chlebek bananowy wyszedł idealnie :) Pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-04-07 16:58
Super przepis. Pyszne ciasto wychodzi. ❤️
Łatwe do zrobienia i nie wymaga dużych umiejętności ☺️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-04-09 12:56
Super, bardzo smaczny chlebek bananowy . Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni polecam 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-04-22 16:14
Dzień dobry.
Przepis iście aptekarski, w sam raz dla takiego beztalencia jak ja. 🙂
Wykonałam ściśle, na końcu okazało się, że gdzieś wcięło keksówkę.
W związku z tym wykorzystałam blaszkę do muffinek oraz papierowe foremki.
Wyszło dwanaście babeczek. W połowę wcisnęłam (przed pieczeniem) po kilka rodzynek, w pozostałe po połowie mini jajeczka czekoladowego, jako że Wielkanoc. (Wszystkiee ciasta
świąteczne zostały pożarte).
Wnuk udekorowal resztkami pisaków i gwiazdek z Bożego Narodzenia i wyszło super.
Wszystkim bardzo smakowało.
Dziękuję i pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️😂😍😍
2019-05-05 19:58
Czy można zastąpić masło olejem?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.. te same proporcje.
2019-05-10 17:54
Pycha😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-05-11 16:33
A czy można dodać bakalie lub płatki owsiane?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, super są orzechy włoskie.
2019-05-11 18:40
Uwielbiam Pani przepisy❤ zawsze są tak dokładnie rozpisane i takie proste:) już nie raz korzystałam i są super! Dziękuję :)
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję!😍😍
2019-05-14 10:58
Wspaniałe przepisy 👌 napewno wykorzystam wiele z nich 😊😊 A chlebek? Przepyszny 👍 tylko ja dodałam trochę mniej cukru ale mimo to wyszedł świetnie się . Polecam nowa 💜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Iwonko!😀
2019-05-27 13:51
Ciasto, ktore zawsze wychodzi 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-07-10 16:59
Ciasto udało się znakomicie. Troszkę pozmieniałam: mniej cukru, mąka pół na pół z mąką pszenną razową. Dodałam trochę orzechów włoskich. Na wierzchu płatki migdałowe. 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne! 🍌👍
2019-07-13 11:22
Chlebek pyszny👌☺️ Robiłam dla osoby chorej na celiakie z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i mąki kukurydzianej w proporcji pół na pół, pycha👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👌👍
Reklama
2019-07-14 16:41
Zamieszczam zdjęcie 🍌🍌🍌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie 😀

Chlebek bananowy

Bardzo często zastanawiamy się co zrobić z bardzo już dojrzałymi bananami, których nikt nie chce już zjeść. Na przejrzałe banany jest kilka sposobów. Możesz je wykorzystać do zrobienia koktajli np. koktajl z bananów i pomarańczy. Świetne są też placki bananowe dla dzieci. Jednak moim ulubionym przepisem jest chlebek bananowy. Ten niesamowity chleb bananowy szykuje się tak prosto, że możesz go robić razem ze swoimi dziećmi. Bez obawy.. zawsze wychodzi! To niesamowity placek bananowy, do którego używasz bardzo dużo dojrzałych bananów. Aby zrobić chlebek bananowy nie potrzebujesz nawet miksera. Żeby upiec chleb bananowy nie potrzebujesz też wagi i miarek. Postarałam się tak opisać składników, by każdy mógł bez problemu upiec swój cudownie wilgotny chlebek bananowy. Chlebek bananowy przepis dla każdego.. nawet dla osób początkujących w pieczeniu. 

Chleb bananowy

Chleb bananowy bardzo często pojawia się u nas z końce tygodnia. Robimy przegląd owoców i warzyw. Bardzo często zostaje kilka bananów, które nie zachęcają już swoim wyglądem do tego, by je zjeść. Mój chlebek bananowy przepis - to wyjątkowo proste do zrobienia ciasto z bananami. Zazwyczaj placek bananowy piekę w średniej wielkości keksówce. Ten przepis na chlebek bananowy podbił serca wszystkich domowników i gości. Chleb bananowy zachwyca nie tylko szybkością i prostotą wykonania, ale i tym niezwykłym smakiem. Chlebek bananowy jest puszysty i pięknie wyrasta. Do tego cudownie pachnie i jest niezwykle wilgotny. Zachęcam też do zobaczenia pozostałych moich przepisów. Przepisy kulinarne na moim Blogu wyróżnia dokładny opis i gwarancja sukcesu.