Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki. To najpyszniejsze kluseczki serowe, jakie tylko można sobie wymarzyć. Sam przepis jest idealny a leniwe wychodzą cudownie miękkie. Polecam gorąco!

- najlepszy przepis na leniwe
- super pomysł na obiad dla dzieci
- tylko kilka najważniejszych składników
- rewelacyjny i prosty sos waniliowy do klusek

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania klusek łącznie: 10 minut
Czas szykowania sosu: 10 minut
Liczba porcji: 50 klusek

Kaloryczność kcal: 27 w 1 pierogu
Dieta: wegetariańska

Składniki na leniwe

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie jajka
  • trochę ponad pół szklanki mąki pszennej - 100 g
  • 2 łyżki masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na sos waniliowy

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Pierogi leniwe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników powinno wyjść minimum 50 kluseczek w kształcie zbliżonym do klasycznych kopytek. Będą to cztery mniejsze porcje. 

Potrzebujesz również: stolnicę, szeroki garnek i cedzak do łowienia leniwych klusek.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podając kaloryczność nie uwzględniłam sosu. Cały sos ma łącznie około 500 kcal. 

Leniwe.. pierogi leniwe.. kluski leniwe. Wszystkie te trzy nazwy stosuję zamiennie. Odkąd pamiętam, w moim domu rodzinnym leniwe składały się wyłącznie z twarogu, jajek i mąki. Czasem dodawało się trochę masła oraz szczyptę soli.. a nawet łyżeczkę cukru.

Tak więc serowe kluseczki, to kluski bez dodatku gotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Zdaję sobie sprawę z tego, że w wielu domach leniwe kluski to danie, które zawiera ziemniaki. Zostaję jednak przy mojej wersji i zapraszam do spróbowania. 

Kluski leniwe, 1

Pierogi leniwe zawsze też podawaliśmy na słodko. Moja Babcia ugotowane kluski leniwe polewała podsmażoną na maśle bułką tartą a następnie posypywała całość zwykłym cukrem. Od jakiegoś czasu osobiście wolę wersję z dodatkiem sosu waniliowego. 

Na szybko napiszę jeszcze skąd nazwa "pierogi leniwe". Kluski serowe składają się z takich samych głównych składników, co pierogi z serem (w innych proporcjach). Jednak w przypadku klusek, nie szykujemy pierogów z farszem a wszystkie składniki mieszamy razem i gotujemy we wrzątku jak kopytka :)

Leniwe

Pierogi leniwe robi się super szybko. Zacznij od zmielenia twarogu. Możesz użyć twaróg półtłusty lub tłusty w kostce, typu krajanka (w bloczkach) lub też w "trójkącie" pakowany w papier. Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. Do leniwych nie używam twarogu mielonego sernikowego w wiaderku, ponieważ nawet te bardzo dobrej jakości twarogi mielone nie są tak zwarte, jak te sprzedawane w kostce. 

Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w czystej i suchej misce, szklanej lub metalowej. 

Porada: Dodatek masła możesz pominąć (lub dać tylko jedną łyżkę), jeśli używasz tłustego twarogu. 

Kluski leniwe, 2

Masę serową dokładnie wymieszaj łyżką. Zauważ, że nie jest luźna. Do miski wsyp trochę ponad pół szklanki mąki pszennej, czyli około 100 gramów mąki (tortowa, poznańska lub wrocławska) oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj. 

Porada: Bardzo ważne jest to, by nie dawać więcej niż  100 - 130 gramów mąki, ponieważ im więcej dajemy mąki, tym twardsze kluski wychodzą. Mąkę pszenną można też zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych z gotowych mieszanek lub też stworzyć własną mieszankę ( mąka owsiana + skrobia ziemniaczana + gryczana..) Dajemy wówczas do 150 gramów mąki bezglutenowej. Mąkę z pszenicy orkiszowej oraz mąkę owsianą można używać bez dodatku innej mąki lub skrobi ziemniaczanej. 
Kluski leniwe, 3

Białka ubijaj chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę (przypomina trochę mydlaną pianę z kąpieli w wannie) wyłącz mikser.

Pianę z białek umieść w misce z masą serową i delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki. Tak, masa jest lepka i ciężko wyobrazić sobie, by formować z niej kluski. Nie dokładaj jednak więcej mąki :)
Kluski leniwe, 4

Możesz już przygotować większy garnek z gotującą się, lekko osoloną wodą. Ustaw małą moc palnika i przykryj garnek przykrywką, by w każdej chwili móc wrzucić kluski na wrzątek.

Czystą stolnicę lub blat oprósz mąką. Lekko oprósz też mąką talerz, na który będziesz układać gotowe do gotowania leniwe. Dużą łyżką nakładaj sobie spore porcje masy serowej na miejsce, w którym rozprowadzona została warstwa mąki. (Masę podziel np. na trzy części). Porcję masy serowej lekko oprósz też od góry. Suchymi dłońmi (mogą być oprószone w mące) zacznij rolować wałek o średnicy około 3 cm. Nożykiem krój po skosie kluski o podobnej wielkości. 
Kluski leniwe, 5

Pierwszą porcję klusek "wrzucaj" do garnka z gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgonić. Ma tylko delikatnie mrugać. Po chwili leniwe pierogi wypłyną na powierzchnię. Leniwe wyławiaj nie dłużej niż po minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie serie przygotowanych klusek. Pierogi leniwe warto dobrze odcedzić po wyłowieniu z wody.
Kluski leniwe, 6

Kluski leniwe podaję zazwyczaj polane sosem waniliowym. To bardzo prosty do zrobienia sos, ponieważ nie zagęszczam go przez dodanie żółtek szykowanych na parze. Do rondelka wlej 1/3 szklanki śmietanki 30 %, dodaj 2 łyżki masła oraz 2 łyżki cukru waniliowego. Polecam oczywiście domowy cukier waniliowy

Sos mieszaj, aż do zagotowania i wyłącz. 
Kluski leniwe, 7

Gorącym sosem polej umieszczone na półmisku kluski leniwe. 
Kluski leniwe, 8

Na koniec dodam jeszcze kilka ciekawych i ważnych informacji oraz porad.

Jeśli chodzi o samo formowanie klusek, to nie jest konieczne gotowanie ich w kształcie skośnych kopytek. Kluski można też nabierać przy pomocy łyżeczki a następnie przekładać na drugą łyżeczkę tworząc kluskę w kształcie małego cepelinka i takie kluseczki kłaść na wrzątek. 

Najważniejsze jest to, by nie dawać za dużo mąki do masy serowej. Masa jest klejąca co kusi, by dodać nawet dwa razy tyle mąki. Jeśli masę przełożymy na blat z mąką i damy odrobinę mąki od góry, to bez problemu uformujemy wałek miękkiego ciasta serowego. Kluseczki będą delikatne i takie zostaną po ugotowaniu. Będą to przepyszne, mięciutkie kluseczki serowe rozpływające się w ustach. 

Dość istotna uwaga na koniec.. Pierogi leniwe gotują się błyskawicznie. Nie gotuj ich dłużej, ponieważ są to delikatne kluseczki i przy zbyt długim gotowaniu mogą się rozpaść. Moc palnika nie może być za wysoka. Woda musi się gotować, ale ma tylko lekko mrugać. 

Kluski leniwe, 9

Pierogi leniwe można też podać z bułką tartą zarumienioną na maśle. Wówczas osobno rumienisz bułkę z masłem polewasz ją leniwe a na koniec posypujesz kluski cukrem zwykłym lub trzcinowym. 

Leniwe można też polać zwykłym jogurtem wymieszanym z odrobiną cukru pudru oraz  ulubionym sosem owocowym.

Powodzenia i smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (6153 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kluski leniwe

Pierogi leniwe, czy kluski leniwe.. Jaka jest miedzy nimi różnica i czemu niektórzy mówią na nie "pierogi leniwe". Leniwe pierogi powstały kiedyś w pośpiechu. Podstawowe składniki na leniwe są takie same, jak w przypadku pierogów z serem. Jednak przy szykowaniu leniwych pierogów nie robimy osobno ciasta i osobno farszu, a razem wszystkie mieszamy i gotujemy kluski na wrzątku podobnie jak kopytka. Leniwe mają oczywiście inne proporcje składników niż pierogi z serem. Leniwe kluski mają znacznie więcej twarogu oraz jajek. Bardzo ważne jest to, by kluski leniwe z serem nie zawierały za dużo mąki, ponieważ zrobią się twarde. Leniwe z serem nie zawsze kroimy w formie ukośnych kopytek. To tylko umowny kształt. Leniwe pierogi można też formować małą łyżką i kłaść na wrzątek w kształcie "oka". Bardzo gorąco polecam Ci nasze pyszne, tradycyjne kotlety mielone. Bardzo dobrym daniem na słodko są np. kluski z makiem, które szykujemy raczej wyłącznie na Wigilię. 

Pierogi leniwe

Leniwe pierogi, czy też kluski leniwe z serem.. to jedno o to samo. Moje pierogi leniwe nie zwierają w składzie zmielonych, gotowanych ziemniaków. Ogólnie jest to kwestia sprawa mocno kontrowersyjna i słyszałam, że w wielu domach przepis na leniwe zawiera również gotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę. U mnie jednak od zawsze leniwe kluski zawierały twaróg, ale nie gotowane ziemniaki i przy tej wersji zostaję. Mój przepis na kluski leniwe jest świetny, więc polecam spróbować. Zapraszam też po przepis na naleśniki z kurczakiem, które są bardzo lubiane przez dzieci. 

Leniwe

Pierogi leniwe przepis, który podbił serca moich dzieci i wszystkich małych gości. Kluski leniwe przepis, który polecam podawać raczej na słodko. Leniwe przepis, czy jak wolisz leniwe pierogi przepis na słodko to super pomysł na obiad lub na kolację. Przepis na pierogi leniwe z dodatkiem sosu waniliowego kochają wszyscy, którzy próbowali tego pysznego dania. Mój przepis na kluski leniwe z szybkim i wyjątkowo prostym do zrobienia sosem waniliowym pobił nawet przepis na leniwe z dodatkiem bułki tartej prażonej z masłem i cukrem. Zapraszam po mój najulubieńszy przepis na leniwe, które zawsze się udają i smakują nieziemsko. Poznaj też mój przepis na pierogi ze szpinakiem oraz ukochane przez wszystkich Polaków pierogi ruskie