Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Przepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-)

- bez mięsa
- szybko, prosto i efektownie

Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą!

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 200 g sera halloumi
  • 4 suszone pomidory z oleju + olej ze słoika
  • sałata rzymska mini
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • szczypta pieprzu i świeży tymianek

Halloumi
Jest to pyszny ser podpuszczkowy, dojrzewający. Najczęściej robi się go z mieszanki mleka owczego i koziego. Sprzedawany "kostce" jest w woreczkach lub plastikowych kubełkach. Zazwyczaj otoczony jest lekką serwatką. Jest półtwardy i lekko "skrzypiący" podczas gryzienia. Smak lekko słony.

Do dania możesz użyć małej sałaty rzymskiej lub 1/3 klasycznej. Zdejmij liście sałaty i umyj pod bieżącą, zimną wodą. Układaj na dwa talerze.

Ser pokrój w plastry grubości około 1-1,5 cm. Podsmażaj je na patelni grillowej wykorzystując olej z zalewy z pomidorów suszonych (najlepsze są pomidory suszone i przechowywane w oleju w słoiku.. często dodatkowo z ziołami). Zmień stronę, gdy widać już ładnie podpieczone paski z wypustek w patelni. 

Na suchej, małej patelni upraż orzechy piniowe. Wystarczy kilak minut na średniej mocy. Parę razy potrząśnij patelnię, by orzeszki równo się zarumieniły. Nie mogą być brązowe, ponieważ będą gorzkie. Wystarczy odrobinę je podpiec. 

Na sałatę wyłóż kawałki sera, pokrojone w plasterki suszone pomidory, uprażone orzeszki piniowe, umyte pomidorki koktajlowe. Całość udekoruj świeżym tymiankiem oraz pieprzem. Możesz na koniec polać sałatkę olejem ze słoika po suszonych pomidorach.

Halloumi na liściach sałaty rzymskiej, 1


Smacznego :-)

 

Średnia 4.6 / 5 (40 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania