Placki

Placki

Idealne domowe placki? Zobacz jak wygląda mój prosty, szybki i bardzo uniwersalny przepis na placki. Tylko najbardziej podstawowe składniki oraz dziecinnie proste wykonanie. Do tego dowolne dodatki i gotowe!

- najprostszy przepis na domowe placki
- 5 minut szykowania ciasta na placki
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- bez użycia miksera i wyrastania ciasta
- super uniwersalne placki dla każdego

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 24 placki o średnicy 8 cm

Kalorie: 80 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ.450 - około 240 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Mleko powinno być lekko ciepłe. Polecam podgrzać je odrobinę do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mleko, rodzaj tłuszczu, czy mąka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Na moim Blogu znajdziesz dużo placków, naleśników i racuszków. Zastanawiałam się jednak jak wygląda u mnie ten najbardziej podstawowy i najprostszy przepis na placki. Placki, które możesz podać z dowolnymi dodatkami. Placuszki, które możesz jeść i na zimno i na ciepło. Które możesz spakować na piknik, do pracy lub do szkoły. Tak powstały placki o super uniwersalnym, smaku i zastosowaniu. Zapraszam!

Placki, 1

Placki przepis 

Do średniej wielkości miski wsyp 1,5 szklanki maki tortowej typ. 450. Będzie to około 240 gramów mąki. Jeśli użyjesz mąki tortowej, to placki będą delikatne i puszyste. Dodaj też po pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Do sypkich składników dorzuć jeszcze dwie płaskie łyżki cukru drobnego. Ja sięgnęłam po mój domowy cukier waniliowy. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką. 

Placki, 2

Do mieszanki mącznej wlej szklankę ciepłego mleka. Używam zawsze mleka pełnotłustego. Mleko podgrzewam odrobinę, by było lekko ciepłe. Wbij dwa duże lub trzy małe jajka trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej. 
Placki, 3

Składniki wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Jeśli chcesz, to możesz użyć miksera, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodaj jeszcze trzy łyżki tłuszczu. Może to być olej roślinny do smażenia, lub roztopione masło klarowane albo olej kokosowy. Ja użyłam olej kokosowy, który roztopiłam i przestudziłam przed dodaniem go do ciasta.
Placki, 4

Ponieważ tłuszcz dodaję do ciasta, to placki smażę już na patelni bez dodatku tłuszczu. Zużywam w ten sposób znacznie mniej oleju, niż gdybym dodawała go bezpośrednio na patelnię. 

Na patelni o średnicy 24 cm smażę po trzy placki na raz. Na dobrze nagrzaną patelnię wylewam po dwie łyżki stołowe ciasta na jednego placka. Ciasto na te placki jest rzadsze, niż ciasto na moje typowe racuszki, jednak gęstsze niż ciasto na naleśniki. Ciasto rozpływa się do średnicy około 8 cm. Placki smażę odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około minuty, zanim placki przewrócę na druga stronę. Placki są gotowe do przewrócenia, gdy na ich powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki. 
Placki, 5

Druga strona smaży się już nie dłużej niż 30 sekund. Postaraj się nie smażyć placków za długo, by ich niepotrzebnie nie przesuszać. 
Placki, 6

W ten sposób usmaż wszystkie placki. Nie trzeba ich kłaść na ręcznik papierowy, ponieważ nie są tłuste. Nie są to też grube placki. Wyjdą delikatne, puszyste, jednak nie będą wysokie. 

Swoje placki podałam ze zwykłym jogurtem naturalnym. Placki oprószyłam jeszcze lekko cukrem pudrem i dodałam trochę świeżych malin. 
Placki, 7

Placki, 8

Placki te możesz jednak podać na setki innych sposobów. Świetne będą polane dowolnym syropem, musem owocowym, czy też jogurtem owocowym. Możesz je podać z ulubionym dżemem, mrożonymi owocami lub owocami z puszki. Każde świeże i sezonowe owoce też będą pyszne. Do świeżych owoców idealnie pasuje też bita śmietana. 

Placki możesz podać z roztopioną czekoladą. Świetnie sprawdzi się moja polewa czekoladowa oraz krem śmietanowy. Mimo, że w cieście jest trochę cukru, to mój młodszy Syn jadł je ostatnio z sosem tatarskim :)
Może masz inne pomysły na swoje ulubione dodatki?
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (31 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Placki

Chyba każdy chociaż raz jadł lub robił domowe placki. Jest setki sposobów i przepisów na pyszne placki na słodko i na słono. Można usmażyć placki na maśle, oleju lub smalcu. Można też smażyć placki na patelni bez dodatku tłuszczu. Placki możesz zrobić z mąki bezglutenowej, pszennej, ale i nawet bez mąki. Placki na jogurcie, śmietanie, maślance czy też kefirze to standard. Placki szykuję zarówno na drożdżach, jak i n sodzie lub proszku do pieczenia. Jeśli ubiję białka na sztywno, to nie muszę nawet dodawać do ciasta sody lub proszku. Uwielbiam szykować placki z owocami w cieście. Świetne są też placki uniwersalne, czyli takie do których nie dodaję owoców. Wówczas placki podaję na milion sposobów. Mogę je podać same, oprószone cukrem pudrem. Placki polane syropem lub nawet koktajlem owocowym czy musem z owoców są boskie. Najchętniej jednak placki na mleku zajadam polane jogurtem naturalnym a obok układam ulubione owoce. Cudowne są też naleśniki, do których możesz dodać dowolny farsz.. zarówno na słono jak i na słodko. 

Przepis na placki

Myślałam ostatnio jaki jest mój najbardziej podstawowy i uniwersalny przepis na placki. Doszłam do wniosku, że jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu na moje naleśniki. Placuszki wychodzą jednak bardziej puszyste a ciasto nie jest tak rzadkie. Placki te szykuję wyłącznie na mące tortowej typ. 450. Wówczas wychodzą super delikatne. Na 1,5 szklanki mąki używam dwóch dużych lub też trzech średnich jajek. Najważniejsze jest ciepłe mleko. Temperatura mleka nie powinna jednak przekraczać 40 stopni. Placki wychodzą idealne z dodatkiem jednej płaskiej łyżeczki mieszanki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. I na koniec jeszcze tłuszcz do smażenia. Tutaj nie dodaję tłuszczu na patelnię. Olej kokosowy, ryżowy też rozpuszczone masło wlewam do ciasta przed samym smażeniem placków. Tłuszcz powinien być w formie płynnej, ale przestudzony. Ach.. jakie to pyszne placki. Pyszne i super proste do zrobienia. Doszłam bowiem do wniosku, że takie uniwersalne domowe placki powinno się szykować tylko przy pomocy jednej miski i jednej łyżki. Ciasto na placki szykuję w kilka minut. Nie potrzebuję miksera, ani ogromu miseczek i innych naczyń. To tez idealna rodzinna porcja na placki. Wychodzą mi 24 super placuszki.. Rodzina czteroosobowa naje się nimi bez problemu. Moje placki polałam jogurtem naturalnym. Oprószałam dodatkowo cukrem pudrem i dałam pyszne owocki. Maliny pasują do tych placków idealnie. Jeśli jednak masz inne owoce, to bosko - wszystkie idealnie smakują w towarzystwie tych placuszków. Jeśli zaś miałbym wskazać moje ulubione placuchy z drożdżami to będą to z pewnością racuchy drożdżowe z jabłkami. Zachęcam też do sprawdzenia innych przepisów. Przepisy kulinarne na setki pysznych dań czekają na moim Blogu Kulinarnym.