Placki z cukinii

Placki z cukinii

Te placki pokochały moje Dzieci. Ledwo zdążyłam zrobić im kilka zdjęć :-)
Proste, delikatne, aromatyczne - po prostu pyszne!

Czas przygotowywania: 10 minut + smażenie

Ilość placków: około 30 z porcji na łyżkę stołową

Składniki:
• 3 jajka
• cukinia - 300 g
• 4 łyżki mąki pszennej - około 100 g
• 3 ząbki czosnku - wyciśnięte przez praskę
• przyprawy: łyżeczka cukru i oregano, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu

dodatkowo olej roślinny do smażenia - najlepiej o neutralnym smaku, czyli ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy.

Cukinię umyj i odetnij końce. Młode cukinie ścieraj w całości, zaś w dużych wydrąż środek z nasionami. Ostatecznie powinno wyjść około 300 gramów gotowych do starcia cukinii. Zetrzyj je do miski - duże oczka.

Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj masę.

Nagrzej dobrze patelnię. Wylej kilka łyżek oleju na dno i nakładaj łyżką stołową porcje na placki. Smaż z obu stron po 2-3 minut na rumiano. Zdejmuj na ręcznik papierowy, by pozbyć się tłuszczu.

placki-z-cukinii-1

placki-z-cukinii-2

placki-z-cukinii-3

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-07-16 11:38
bardzo lubię, szczególnie teraz gdy sezon na cukinię w pełni :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-16 13:35
Ja również.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-16 19:18
Mama zawsze nam je robiła na słodko i my maczałyśmy je w cukrze pudrze <3 Wspomnienia :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-17 10:54
Podobnie z plackami ziemniaczanymi.
user pic
Dobre Zielsko
2016-07-17 11:30
Ciekawy przepis - możemy go łatwo zweganizować :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-17 11:34
Fakt.. udanego pichcenia :-)
user pic
Ekomentalnie
2016-07-17 11:31
Na placki z cukinii zawsze jest ochota! Twoje prezentują się bardzo ładnie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-17 11:34
Dziękuję ślicznie.
user pic
Ewa
2016-07-17 11:41
Bardzo lubię cukinię, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-18 08:54
Smacznego Ewo.
user pic
Wadera
2016-07-17 11:53
A ja się cały ranek głowię, co bym zjadła na śniadanie... Tylko do tej cukinii za nic w świecie nie mogę się przekonać! :) (chociaż wygląda prze prze przepysznie)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-18 08:55
Zawsze chociaż raz można dać szansę ;-)
user pic
AGNIESZKA WILK
2016-09-13 09:41
Super wyglądają!!! Jeszcze w formie takiego cukiniowego torcika... Miodzio :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-13 10:08
Dziękuję Agnieszko :-)
user pic
Aleksandra Marynowska blog
2016-09-15 22:59
Cukinia w polskiej kuchni jest bardzo niedocenianym warzywem, tak uważam osobiście. Wiem, już do jutro zrobię na obiad! Pyszności!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-19 10:57
Napisz jak smakowały Olu :-)
user pic
Karolina
2017-08-31 18:25
Czy obierasz cukinie ze skorki?jest dosc twarda ale chyba nie bo widze na zdjeciach ze przebija jakas zielen w plackach u Cb:)?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-01 09:37
Obieram tylko jak jest już twarda. Cukinie z przepisu były młode i ich skórka była bardzo miękka.