Placki z cukinii
To najlepszy przepis na placki z cukinii dla dzieci i nie tylko. Są proste, delikatne, aromatyczne.. po prostu pyszne! Takie placuszki z cukinii polecam szykować na obiad lub na podwieczorek. Gorąco je polecam!
- bardzo proste i szybkie wykonanie
- placki wychodzą delikatne i super pyszne
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia placków: 30 minut
Liczba porcji: 14 grubszych placuszków
Kaloryczność kcal: 70 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 większa cukinia - 400 g
- 2 małe lub średnie jajka
- 4 łyżki mąki pszennej - 70 g
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18 %
- 1 średni ząbek czosnku
- garść cienkiego szczypiorku
- przyprawy: szczypta pieprzu i cukru oraz 1/3 łyżeczki soli
- oraz do smażenia: 4 łyżki oleju roślinnego
Placuszki z cukinii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 14 grubszych placków z cukinii.
Placki z cukinii przepis
Jedną większą cukinię o wadze około 400 gramów umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij oba końce końce, ale nie obieraj cukinii ze skórki (chyba, że skórka w cukinii jest już twarda). Jeśli cukinia jest spora, ale młoda, to nie ma potrzeby usuwania z niej gniazda nasiennego. Jeśli zaś szykujesz placki z cukinii starszej, to możesz usunąć łyżką przerośnięte pestki. Zważ wówczas gotową do starcia cukinię. Potrzebujesz bowiem minimum 350 gramów startej cukinii.
Cukinię zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Ja ścieram ją na takich oczkach, jak na zdjęciu poniżej. Moja tarka jest już bardzo stara, ale daje jeszcze radę :)
Tak wygląda moja cukinia po starciu na tych ciekawych oczkach. Starta cukinia jest dość mokra, ale nie odciskam z niej namiaru wody jeśli jest to młoda cukinia i nie ma tak wodnistego gniazda nasiennego.
Jeśli po kilku minutach stania, masa jest mokra, ale nie pływa w wodzie, to zostawiamy ją bez odciskania. Można ewentualnie lekko odlać wodę, która zebrała się na bokach (jeśli jest). Tutaj trzeba wyczuć konsystencję, ponieważ możesz mieć cukinię, która jest młoda i mokra (po deszczach), lub młoda i nie za mokra (mniej podlewania) lub i starsze sztuki również bardziej lub mniej wodniste. Ogólnie masa ma być mokra, ale nie pływać w wodzie. Każdy nadmiar wody odlewamy.
Do miski ze startą cukinią wbij dwa małe lub średnie jajka. Średni lub mały ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. Posiekaj też garść cienkiego szczypiorku.
Porada: Zamiast szczypiorku cienkiego możesz też użyć dymkę ze szczypiorkiem lub drobniusieńko posiekać kawałek cebuli lub pora.
Kolejno dodaj też cztery nie płaskie łyżki mąki pszennej. Będzie to niecała 1/3 szklanki mąki, czyli 70 gramów. Dodaj pełną łyżkę kwaśnej śmietany 18 %, solidną szczyptę pieprzu i cukru oraz 1/3 łyżeczki soli.
Porada: Zamiast śmietany 18 % możesz też użyć lżejszej śmietany sałatkowej 12 %, jogurt naturalny lub dwie łyżki mleka.
Wszystkie składniki wymieszaj razem dokładnie w tej samej misce.
Nagrzej dobrze patelnię. Ważne jest, by ustawić niewysoką moc palnika i cierpliwie czekać, aż patelnia powoli się nagrzeje. Ja użyłam niedużej patelni o średnicy 24 cm. Po kilku minutach nagrzewania możesz wlać olej. Wlej od razu cztery łyżki oleju do smażenia.
Łyżką stołową odmierzaj porcje na każdego placka. Jeden placek to czubata łyżka ciasta. Porcje kładź na nagrzany olej i lekko rozprowadzaj na kształt okrągłego placka o średnicy około 8 cm. Na mojej patelni zmieściły się trzy placki. Placki z cukinii smaż z każdej strony po około 2-4 minuty (to orientacyjny czas smażenia, ponieważ Twoje placki mogą być grubsze lub cieńsza oraz możesz mieć inną moc palnika, czy grubość dna patelni). Ustaw trochę wyższą niż mała moc palnika. Placuszki z cukinii powinny się tylko lekko rumienić, jednak mają być w środku wysmażone. Stąd niższa moc palnika i dłuższy czas smażenia.
Porada: Przed nakładaniem kolejnych partii placków z cukinii zamieszaj ciasto, by było jednolite.
W taki sposób usmaż wszystkie porcje placków. Wyszło mi łącznie 14 placków. Nie ma potrzeby dolewania oleju w trakcie smażenia. Placki z cukinii nie wypiją go więcej niż cztery łyżki. Połowa oleju prawdopodobnie zostanie jeszcze na patelni. Placki będą jednak tłuste po usmażeniu, więc polecam kłaść je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar oleju.
Placki z cukinii wychodzą niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Każdy składnik jest tu istotny i nadaje wyjątkowości tym plackom. Uwielbiam jeść je całkowicie bez żadnych dodatków, ale często zjadamy je z listkami bazylii, mięty lub też ze świeżą kolendrą. Te drobne kwiatuszki na zdjęciach to właśnie kwitnąca kolendra :)
Placuszki z cukinii można też podawać z jogurtem, śmietaną lub ulubionym sosem. Polecam mój domowy sos czosnkowy. Świetny będzie też sos tzatziki.
Smacznego!