Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Świetne i bardzo proste naleśniki z mąki gryczanej. Przepis sprawdzony i godny polecenia. Naleśniki gryczane polecam zrobić, nawet jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej. Smakują super na słodko i na słono. 

Zapraszam tez po mój niezawodny i najbardziej uniwersalny przepis na naleśniki z mąki pszennej. Z tego ciasta zrobisz nie tylko naleśniki, ale i krokiety. Wystarczy, że usmażysz odrobinę grubsze placki. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 10 dużych naleśników

Kaloryczność kcal: 140 w 1 naleśniku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej - 180 g
  • 3 średnie jajka
  • szklanka wody - 250 ml
  • pół szklanki mleka - 125 ml
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • łyżka miodu
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane, 1

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam szerokiej patelni do naleśników, średnica 24 cm. 
Kalorie policzone zostały bez dodatków do naleśników. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko z wodą do temperatury nie wyższej niż 35 stopni.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, to zakup mąkę gryczaną bezglutenową. Na opakowaniu musi być oznaczenie "bez glutenu", ponieważ nawet jeśli mąka gryczana jest bezglutenowa, to może być produkowana razem mąką, która zawiera gluten. Producent ma wówczas obowiązek oznaczyć najbardziej alergenne składniki, które mogłyby "zanieczyścić" mąkę w czasie produkcji i pakowania. 

Naleśniki z mąki gryczanej mają bardzo przyjemny, lekko palony smak. W składnikach znajdziecie łyżkę miodu. Polecam dodać ją nawet jeśli planujesz naleśniki z mąki gryczanej podać na słono. To niewielka ilość słodyczy, która sprawia, że naleśniki smakują jeszcze lepiej. Miód można też pominąć.

Naleśniki gryczane, 2

Naleśniki gryczane

Do miski wsyp szklankę mąki gryczanej. Będzie to około 180 gramów mąki. Zawsze sprawdzaj datę ważności na opakowaniach mąk bezglutenowych. Mąka gryczana powstaje ze zmielonej gryki. Ja z przyzwyczajenia zawsze próbuję i wącham mąkę. Powinna mieć neutralny zapach a w smaku nie być kwaśna. Mąka gryczana częściej i szybciej psuje się niż ta pszenna. 

Wbij trzy, średniej wielkości jajka i dodaj łyżkę miodu. Nie obawiaj się, że przez dodatek miodu naleśniki będą się przypalały. Nic takiego się nie stanie. Będą za to smaczniejsze i bardziej atrakcyjne dla oka. Ja użyłam miodu lipowego. 

Naleśniki gryczane, 3

Do miski wlej również szklankę lekko ciepłej wody oraz pół szklanki ciepłego mleka i 6 łyżek oleju roślinnego. Zazwyczaj dodaję olej z pestek winogron, olej ryżowy lub słonecznikowy.
Naleśniki gryczane, 4

Wszytko zamieszaj a następnie miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli mleko i woda nie były zimne. 

Powinno powstać gładkie, nie za rzadkie i jednolite ciasto. 
Naleśniki gryczane, 5

Dobrze nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki gryczane, 6

Jeśli naleśniki będą smażone za długo, to za mocno się zarumienią i wysuszą. Nie będą wówczas elastyczne. Ponieważ w cieście jest olej, to zaraz po nałożeniu porcji ciasta na patelnię, pojawią się pęcherzyki. Jeśli nie ma pęcherzyków, to znaczy, że na patelni jest za dużo ciasta. 

Bardzo ważne jest również to, by przed każdym naleśnikiem zamieszać dokładnie ciasto. Mąka gryczana lubi zbierać się i gęstnieć na dnie miski. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. 

Wyżne przy smażeniu naleśników:
- Pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
- Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię. 
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Jeśli wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz również wykorzystać do zrobienia krokietów.

Z czym podać naleśniki gryczane?

Gotowe naleśniki z mąki gryczanej bardzo dobrze smakują z przesmażonymi na maśle owocami. Jesienią polecam pokroić na mniejsze kawałki: jabłka, śliwki lub gruszki i chwilę smażyć je na patelni z masłem i cynamonem. Na koniec można też dodać cukier lub miód. 

Naleśniki gryczane, 7

Naleśniki gryczane, 8

Naleśniki gryczane podane z gorącymi owocami można też udekorować bitą śmietaną. Ja bardzo lubię też polać naleśniki syropem klonowym. 
Naleśniki gryczane, 9

Naleśniki gryczane można też podać z każdym innym farszem. Super smakują z serem na słodko oraz ze szpinakiem i serem feta, czy kurczakiem. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (385 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki gryczane

Domowe naleśniki uwielbiają wszyscy. Naleśniki najbardziej smakują dzieciom. Zazwyczaj smażymy je na mące pszennej. Zobacz mój najlepszy przepis na naleśniki. Jeśli lubisz urozmaicenie, to polecam spróbować smażyć naleśniki również na innych mąkach. Naleśniki kukurydziane lub naleśniki owsiane też są pyszne. Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, więc mąka gryczana również mi bardzo smakuje. Nalesniki z maki gryczanej lubię jeść na słodko z owocami i cynamonem. 

Naleśniki z mąki gryczanej

Bezglutenowe naleśniki gryczane polecam robić nie tylko osobom, które nie mogą używać mąki pszennej. Nalesniki gryczane mają bardzo ciekawy smak. Z mąką gryczaną bardzo dobrze się pracuje w kuchni. Jeśli lubisz domowe słodkości z patelni, to zapraszam po moje inne przepisy na naleśniki. Jeśli możesz jeść gluten oraz twaróg, to polecam też mój przepis na placki z twarogiem