Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Pachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. 

- stary, tradycyjny przepis
- tylko łatwo dostępne składniki
- można też użyć suchych drożdży

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 25 średnich racuchów

Składniki:
  • pełna szklanka mleka - 250 ml
  • niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej - 210 g
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • łyżka cukru
  • 2 żółtka dużych jajek
  • szczypta soli

Racuchy drożdżowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Dodatkowo czas wyrastania ciasta: 20 minut pracowania drożdży + 20 minut wyrastania ciasta do placków drożdżowych.

Aby zrobić racuchy drożdżowe potrzebujesz również: jedną łyżkę oleju do smażenia - u mnie kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia racuchów drożdżowych już po usmażeniu. 

Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe można też zabrać na wycieczkę czy do śniadaniówki do pracy, czy szkoły.

Racuchy drożdżowe przepis

Odmierz sobie wszystkie składniki. Przygotuj niecałe 1,5 szklanki mąki, szklankę ciepłego mleka oraz dwa żółtka jajek. Białka możesz zamrozić lub użyć do innego deseru. Polecam przepis na super szybkie kokosanki

Do zrobienia racuchów użyj jednej, średniej miski. Zacznij od zaczynu. W misce umieść drożdże. Zarówno z drożdżami świeżymi, jak i suchymi postępuj tak samo. Odlej kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 20 minut. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć.

Racuchy drożdżowe, 1

Racuchy drożdżowe, 2

Do gotowego zaczynu dodaj dwa żółtka jajek, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj około 2-3 minut. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. 

Porada: Aby ciasto było luźniejsze, wilgotniejsze i maślane, polecam dodać do niego 50 gramów miękkiego masła.
Racuchy drożdżowe, 3

Ciasto na placki drożdżowe powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy (powinno podwoić swoją objętość). Jeśli po 20 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze kilka minut.
Racuchy drożdżowe, 4

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju kokosowego lub innego delikatnego oleju czy też masła klarowanego. Łyżką nakładaj porcje ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm.

Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Porada: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to racuchy będą bardziej chrupiące i puszyste. 
Racuchy drożdżowe, 5

Gotowe racuchy drożdżowe można jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą również smakowały z owocami i domowym dżemem.
Racuchy drożdżowe, 6

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (817 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Racuchy drożdżowe

Racuchy na drożdżach, czyli racuchy drozdzowe to idealny przykład tradycyjnego przepisu, który pamięta się z dzieciństwa. Ile razy słyszałam już, że najlepsze racuchy drożdżowe robi babcia. Ciasto na racuchy drożdżowe jest zawsze pachnące i puszyste. Puszyste racuchy drożdżowe to też jedno z lepszych śniadań dla dzieci. Uwielbiam je smażyć w weekend. Placki drożdżowe to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci. Mój przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty i wart zapamiętania. Zapraszam po racuchy drożdżowe przepis idealny do szykowania przez cały rok. Jeśli lubisz drożdżowe słodkości, to zapraszam też po przepis na rogaliki drożdżowe. Zapraszam też po pyszny przepis na bułeczki z czekoladą na drożdżach.. pyszne, puszyste i maślane. 

Przepis na racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Aby zrobić takie placki na drożdżach potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które zawsze masz w swoim domu. Racuchy drożdżowe na suchych drożdżach wyjdą równie smaczne, jak te smażone na drożdżach świeżych. Polecam Ci też moje szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami oraz przepis na racuchy drożdżowe z serem. Zobacz też inne moje przepisy na domowe placki i mój najlepszy przepis na naleśniki. Gorąco zachęcam też do zrobienia racuchów z bananami. Takie racuchy drożdżowe z bananami możesz robić przez cały rok.