Racuchy drożdżowe tradycyjne

Racuchy drożdżowe tradycyjne

Pachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. 

Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe można też zabrać na wycieczkę czy do śniadaniówki do pracy, czy szkoły.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 25 średnich racuchów

Składniki:
  • pełna szklanka mleka - 250 ml
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • łyżka cukru
  • 2 żółtka jajek
  • szczypta soli

Dodatkowo czas wyrastania ciasta: 20 minut pracowania drożdży + 20 minut wyrastania ciasta do placków drożdżowych.
Potrzebujesz również: jedną łyżkę oleju do smażenia - u mnie kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia racuchów drożdżowych

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Odmierz sobie wszystkie składniki. Przygotuj 1,5 szklanki mąki, szklankę ciepłego mleka oraz dwa żółtka jajek. Białka możesz zamrozić lub użyć do innego deseru. Polecam przepis na super szybkie kokosanki

Jak zrobić zaczyn do racuchów drożdżowych

Do zrobienia racuchów użyj jednej, średniej miski. Zacznij od zaczynu. W misce umieść drożdże. Zarówno z drożdżami świeżymi, jak i suchymi postępuj tak samo. Odlej kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 20 minut. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć.

Racuchy drożdżowe tradycyjne, 1

Racuchy drożdżowe tradycyjne, 2


Ciasto na racuchy drożdżowe

Do gotowego zaczynu dodaj dwa żółtka jajek, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj około 2-3 minut. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. 

Racuchy drożdżowe tradycyjne, 3

Racuchy drożdżowe tradycyjne, 4

Ciasto na placki drożdżowe powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy. Jeśli po 20 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze kilka minut.
Racuchy drożdżowe tradycyjne, 5

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju kokosowego lub innego delikatnego oleju czy też masła klarowanego. Łyżką nakładaj porcje ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Racuchy drożdżowe tradycyjne, 6

Gotowe racuchy drożdżowe można jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą również smakowały z owocami i domowym dżemem.
Racuchy drożdżowe tradycyjne, 7

Jeśli zaś lubisz racuszki z dodatkami, to polecam Ci mój przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Są przepyszne!
Racuchy drożdżowe tradycyjne, 8

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (63 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-02-27 12:39
Idealnie gdy są zdjęcia krok po kroku -dla słabych kucharzy to bardzo ważne żeby wiedzieć jak co ma wyglądać.Super!!!❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-27 12:51
Dziękuję Moniko.. Staram się, by każdy przepis był czytelny. Zdjęcia krok po kroku oraz dokładny opis bardzo pomagają przy szykowaniu dania.. szczególnie gdy robi się je pierwszy raz. 👍
2018-03-03 17:33
czas przygotowywania dania mi się nie zgadza, w opisie jest 10 minut, a z przepisu wychodzi koło godziny- proszę się na coś zdecydować, albo zmienić opis , albo zmienić wartości w przepisie , nie neguje że racuchy drożdżowe są pyszne, czepiam się tylko czasów- szkoda żeby ktoś zaczął przygotowywać i mu nie wyszło, bo akurat limity czasu nie pozwoliły, na wyrośnięcie ciasta
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 19:11
Muszę się Jarku na coś zdecydować.. Czas przygotowywania potrawy, to czas spędzony na jej szykowaniu. Jest jeszcze czas: smażenia, pieczenia, duszenia, czy tężenia. Tak, tu dochodzi wyrastanie ciasta i na to już nie mam osobnej rubryki. Zaznaczę to jednak na samym początku przepisu. Dziękuję za uwagę.
2018-02-28 12:33
Dziękuję Kochana za kolejny super przepis,są pycha <3 Polecam :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję 🙂
2018-02-28 17:12
Racuchy uwielbiam jest to rowniez przysmak mojej kochanrj corci ktora tez lubi pomagac mi w kuchni👩‍🍳
-- Ania z AniaGotuje.pl W taki razie do pracy!😀👍
2018-03-03 11:03
Pyszne !
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 13:43
Moniko, Twoje racuchy drożdżowe wyglądają wzorcowo!👏️
2018-03-10 00:10
Pani Aniu, te przepyszne racuchy drożdżowe pamietam jeszcze ze szkolnej stołówki, a minęło juz ponad 40 lat! próbowałam kilka razy upiec, ale nigdy takie nie były jak w tamtych czasach. I wreszcie zrobiłam wszystko DOKŁADNIE tak, jak Pani napisała. I są jeszcze lepsze, konsystencja, smak wszystko bez zarzutu.Nie wiedziałam tylko czy drzwiczki piekarnika zamknąć przy tych 40 stopniach, zostawiłam otwarte. Z domową konfiturą z jabłek razem z wnuczką wszystko zjadłyśmy w mig, żałuję ze nie zrobiłam podwójnie. Jutro znowu zrobie. Niesamowite przepisy ma Pani, tradycyjne, proste, a jakże na nowo odkryte. Wszystko zapisuje, szufladkuje, i bede wszystko po kolei robic. Dziękuję bardzo
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:06
Bardzo Ci dziękuję Asiu! Opisuję dokładnie przepisy, by każdy mógł je zrobić i był zadowolony ze swojej pracy. Cieszę się ogromnie, że racuchy drożdżowe tak pięknie się udały i życzę Ci dalszych kulinarnych sukcesów 👏️❤️
2018-03-10 10:54
Zdjęcie racuchów drożdżowych!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2018-03-16 14:29
Już jest nasz 🍰 deserek. Racuszki, kawusia, w sam raz na dzisiejszy zimowy dzień, brr za oknem kurzawa a przeciez już wiosna 😄
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 14:56
Aniu, jak pięknie podałaś racuszki!! Super smakowicie to wygląda!!! 😍😍😍
2018-04-25 17:03
Robiłam dzisiaj. Potwierdzam są rewelacyjnie puszyste i bez tłuszczu 😍polecam👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-25 19:38
Super Moniko! Nie ma to jak tradycyjne racuchy drożdżowe 🙂
2018-04-30 17:59
Wszystkie przepisy pani Ani sa super smaczne☺👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję❤️
2018-05-10 16:55
Jeśli można zakochać się w plackach to właśnie do tego doszło. Są mega dobre. O niebo lepsze od tradycyjnych racuchow uciekających tłuszczem
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:05
Bardzo Ci dziękuję Natalio... Miło czytać, ponieważ własnie niektórzy Czytelnicy są zaskoczeni tym, że racuchy nie są takie "tłuste" 🙂.. a woleliby bardziej "wilgotne".
2018-05-12 20:26
Przepyszne ja dodałam jabłka 😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego!
2018-05-13 18:25
U nas dziś były na śniadanie:)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-14 09:06
Pyszności.. nie ma to jak prawdziwe drożdżowe racuchy! 🙂
2018-05-19 13:24
Dziękuje za ten przepis dziś pierwszy raz zrobilam racuszki rodzinka zadowolona ja również Pozdrawiamy 🌼
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-19 17:17
Śliczne racuchy zrobiłaś Karolino. Spróbuj też takich z owocami. Polecam Ci racuchy drożdżowe z jabłkami 🍏🍏
2018-05-23 13:47
Moim zdaniem bardzo pyszne dzieciaki wsuwały jak nigdy : )
😍👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-23 18:46
Ślicznie dziękuję i miło czytać, że racuszki dzieciom smakują. Polecam też racuchy drożdżowe z jabłkami 🙂
2018-07-03 21:47
To działa!
2018-07-04 14:05
Super dzisiaj pierwszy raz robiłam córka zadowolona a racuchy pycha jak że szkoły palce lizać 😍😍😍🔪🥄🍴
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
Reklama

Racuchy drożdżowe szybkie

Racuchy na drożdżach to idealny przykład tradycyjnego przepisu, który pamięta się z dzieciństwa. Ile razy słyszałam już, że najlepsze racuchy drożdżowe robi babcia. Ciasto na racuchy drożdżowe jest zawsze pachnące i puszyste. Puszyste racuchy drożdżowe to też jedno z lepszych śniadań dla dzieci. Uwielbiam je smażyć w weekend. Placki drożdżowe to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci

Łatwe racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Aby zrobić takie placki na drożdżach potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które zawsze masz w swoim domu. Racuchy drożdżowe na suchych drożdżach wyjdą równie smaczne, jak te smażone na drożdżach świeżych. Polecam Ci też moje szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami oraz przepis na racuchy drożdżowe z serem. Zobacz też inne moje przepisy na domowe placki i naleśniki.