Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Pachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. 

- stary, tradycyjny przepis
- tylko łatwo dostępne składniki
- można też użyć suchych drożdży

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 25 średnich racuchów

Składniki:
  • pełna szklanka mleka - 250 ml
  • niecałe 1,5 szklanki mąki pszennej - 210 g
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • łyżka cukru
  • 2 żółtka dużych jajek
  • szczypta soli

Racuchy drożdżowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Dodatkowo czas wyrastania ciasta: 20 minut pracowania drożdży + 20 minut wyrastania ciasta do placków drożdżowych.

Aby zrobić racuchy drożdżowe potrzebujesz również: jedną łyżkę oleju do smażenia - u mnie kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia racuchów drożdżowych już po usmażeniu. 

Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe można też zabrać na wycieczkę czy do śniadaniówki do pracy, czy szkoły.

Racuchy drożdżowe przepis

Odmierz sobie wszystkie składniki. Przygotuj niecałe 1,5 szklanki mąki, szklankę ciepłego mleka oraz dwa żółtka jajek. Białka możesz zamrozić lub użyć do innego deseru. Polecam przepis na super szybkie kokosanki

Do zrobienia racuchów użyj jednej, średniej miski. Zacznij od zaczynu. W misce umieść drożdże. Zarówno z drożdżami świeżymi, jak i suchymi postępuj tak samo. Odlej kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 20 minut. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć.

Racuchy drożdżowe, 1

Racuchy drożdżowe, 2

Do gotowego zaczynu dodaj dwa żółtka jajek, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj około 2-3 minut. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. 

Porada: Aby ciasto było luźniejsze, wilgotniejsze i maślane, polecam dodać do niego 50 gramów miękkiego masła.
Racuchy drożdżowe, 3

Ciasto na placki drożdżowe powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy (powinno podwoić swoją objętość). Jeśli po 20 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze kilka minut.
Racuchy drożdżowe, 4

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju kokosowego lub innego delikatnego oleju czy też masła klarowanego. Łyżką nakładaj porcje ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm.

Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Racuchy drożdżowe, 5

Gotowe racuchy drożdżowe można jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą również smakowały z owocami i domowym dżemem.
Racuchy drożdżowe, 6

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (244 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-02-27 12:39
Idealnie gdy są zdjęcia krok po kroku -dla słabych kucharzy to bardzo ważne żeby wiedzieć jak co ma wyglądać.Super!!!❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-27 12:51
Dziękuję Moniko.. Staram się, by każdy przepis był czytelny. Zdjęcia krok po kroku oraz dokładny opis bardzo pomagają przy szykowaniu dania.. szczególnie gdy robi się je pierwszy raz. 👍
2018-03-03 17:33
czas przygotowywania dania mi się nie zgadza, w opisie jest 10 minut, a z przepisu wychodzi koło godziny- proszę się na coś zdecydować, albo zmienić opis , albo zmienić wartości w przepisie , nie neguje że racuchy drożdżowe są pyszne, czepiam się tylko czasów- szkoda żeby ktoś zaczął przygotowywać i mu nie wyszło, bo akurat limity czasu nie pozwoliły, na wyrośnięcie ciasta
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 19:11
Muszę się Jarku na coś zdecydować.. Czas przygotowywania potrawy, to czas spędzony na jej szykowaniu. Jest jeszcze czas: smażenia, pieczenia, duszenia, czy tężenia. Tak, tu dochodzi wyrastanie ciasta i na to już nie mam osobnej rubryki. Zaznaczę to jednak na samym początku przepisu. Dziękuję za uwagę.
2018-08-18 20:14
Wystarczy czytać ze zrozumieniem... Przepis jest świetnie opisany.
2019-10-26 14:58
No niestety nie jest świetnie opisany. "Odlej kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki." Odlać na później czy odlać do drożdży?
2019-10-26 15:28
"Ciasto na placki drożdżowe powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy. Jeśli po 20 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze kilka minut."
Dwa razy w ciagu tych 20 min czy 20 min i przemieszac i znowu 20 min?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-26 16:00
"powinno wyrosnąć przynajmniej dwa razy" = Ciasto ma podwoić swoją objętość.
2018-02-28 12:33
Dziękuję Kochana za kolejny super przepis,są pycha <3 Polecam :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję 🙂
2018-02-28 17:12
Racuchy uwielbiam jest to rowniez przysmak mojej kochanrj corci ktora tez lubi pomagac mi w kuchni👩‍🍳
-- Ania z AniaGotuje.pl W taki razie do pracy!😀👍
2018-03-03 11:03
Pyszne !
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 13:43
Moniko, Twoje racuchy drożdżowe wyglądają wzorcowo!👏️
2018-03-10 00:10
Pani Aniu, te przepyszne racuchy drożdżowe pamietam jeszcze ze szkolnej stołówki, a minęło juz ponad 40 lat! próbowałam kilka razy upiec, ale nigdy takie nie były jak w tamtych czasach. I wreszcie zrobiłam wszystko DOKŁADNIE tak, jak Pani napisała. I są jeszcze lepsze, konsystencja, smak wszystko bez zarzutu.Nie wiedziałam tylko czy drzwiczki piekarnika zamknąć przy tych 40 stopniach, zostawiłam otwarte. Z domową konfiturą z jabłek razem z wnuczką wszystko zjadłyśmy w mig, żałuję ze nie zrobiłam podwójnie. Jutro znowu zrobie. Niesamowite przepisy ma Pani, tradycyjne, proste, a jakże na nowo odkryte. Wszystko zapisuje, szufladkuje, i bede wszystko po kolei robic. Dziękuję bardzo
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:06
Bardzo Ci dziękuję Asiu! Opisuję dokładnie przepisy, by każdy mógł je zrobić i był zadowolony ze swojej pracy. Cieszę się ogromnie, że racuchy drożdżowe tak pięknie się udały i życzę Ci dalszych kulinarnych sukcesów 👏️❤️
2018-03-10 10:54
Zdjęcie racuchów drożdżowych!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2018-03-16 14:29
Już jest nasz 🍰 deserek. Racuszki, kawusia, w sam raz na dzisiejszy zimowy dzień, brr za oknem kurzawa a przeciez już wiosna 😄
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 14:56
Aniu, jak pięknie podałaś racuszki!! Super smakowicie to wygląda!!! 😍😍😍
2018-04-25 17:03
Robiłam dzisiaj. Potwierdzam są rewelacyjnie puszyste i bez tłuszczu 😍polecam👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-25 19:38
Super Moniko! Nie ma to jak tradycyjne racuchy drożdżowe 🙂
2018-04-30 17:59
Wszystkie przepisy pani Ani sa super smaczne☺👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję❤️
2018-05-10 16:55
Jeśli można zakochać się w plackach to właśnie do tego doszło. Są mega dobre. O niebo lepsze od tradycyjnych racuchow uciekających tłuszczem
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:05
Bardzo Ci dziękuję Natalio... Miło czytać, ponieważ własnie niektórzy Czytelnicy są zaskoczeni tym, że racuchy nie są takie "tłuste" 🙂.. a woleliby bardziej "wilgotne".
2018-05-12 20:26
Przepyszne ja dodałam jabłka 😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego!
2018-05-13 18:25
U nas dziś były na śniadanie:)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-14 09:06
Pyszności.. nie ma to jak prawdziwe drożdżowe racuchy! 🙂
2018-05-19 13:24
Dziękuje za ten przepis dziś pierwszy raz zrobilam racuszki rodzinka zadowolona ja również Pozdrawiamy 🌼
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-19 17:17
Śliczne racuchy zrobiłaś Karolino. Spróbuj też takich z owocami. Polecam Ci racuchy drożdżowe z jabłkami 🍏🍏
2018-05-23 13:47
Moim zdaniem bardzo pyszne dzieciaki wsuwały jak nigdy : )
😍👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-23 18:46
Ślicznie dziękuję i miło czytać, że racuszki dzieciom smakują. Polecam też racuchy drożdżowe z jabłkami 🙂
2018-07-03 21:47
To działa!
2018-07-04 14:05
Super dzisiaj pierwszy raz robiłam córka zadowolona a racuchy pycha jak że szkoły palce lizać 😍😍😍🔪🥄🍴
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
2018-08-06 17:32
Czy ciasto po wyrośnięciu przemieszać? Ja tak zrobiłam i niestety opadło
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-07 11:21
Ni nie szkodzi. Za chwilę znowu wyrośnie na patelni 👍
2018-08-31 10:42
Przepyszne, znikły bardzo szybko 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 12:48
Brawo Izabello! Zapraszam Ci też po racuchy drożdżowe z jabłkami 🍏
2018-08-31 14:28
Wyszły przepyszne! Bardzo szybko zniknęły z talerza.😀😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 18:22
Ale piękne racuchy drożdżowe !! 🙂🙂
2018-09-02 10:10
Jak czas przygotowania moze wynosic 20min, jak ciasto lacznie rosnie 40min?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-02 10:21
Bartku, na samym początku postu dodałam:
"Dodatkowo czas wyrastania ciasta: 20 minut pracowania drożdży + 20 minut wyrastania ciasta do placków drożdżowych. "
2018-09-14 22:19
Pychotka. Chłopaki wciągnęli racuszki w mig. Musiałam dorabiać 2 porcje 😀 mam pytanie czy ciasto na koniec musi być aż tak gęste? Mialam problem z położeniem go na patelni. Ale przepis ekstra 😀👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-15 10:18
Lubię gęstsze ciasto, bo racuszki rośną wyższe. Możesz następnym razem dać odrobinę więcej mleka i też wyjdą super 👍
2018-09-21 08:45
Racuszki są genialne! Dokładnie takie, jakie robiła mi moja babcia😍🙂 zrobiłam z podwójnej porcji ale i tak kiedy postawiłam na stole zniknęły w oka mgnieniu wszystkie😀 moje dzieci je uwielbiają!👌❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-21 09:58
To niesamowicie cudowne uczucie patrzeć, gdy wszystko smakuje a buziaki są uśmiechnięte. Ten przepis na racuchy drożdżowe jest bliski memu sercu. A robiłaś już racuszki drożdżowe z jabłkami ? 🍏🍏
2018-09-21 14:03
Mam w planie zrobić je w najbliższym czasie, póki na drzewach są jabłka 😊
P.S. Ja do ciasta dodaje jeszcze cukier wanilinowy - to takie moje ulubione smakowe połączenie, świeżych drożdży i wanilii😜 ale i bez tego dodatku Twój przepis Aniu bije wszystkie pozostałe na głowę😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-22 09:53
Dziękuję Ci Dominiko.. u mnie już wszystkie jabłka zebrane i zjedzone 😀🍏
2018-09-23 10:10
Racuchy drożdżowe tradycyjne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍❤️
2018-09-23 10:11
A moje tak wyszły 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️❤️
2018-10-10 10:11
👍czekam na przepisy.😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-11-02 17:55
Racuszki zrobilam dzisiaj na obiadek. Wszystkim bardzo smakowaly!!! 😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2018-11-15 16:36
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić🙂 moje pierwsze w życiu ! Troszkę mało mi z porcji wyszło ale to następnym razem wezmę to pod uwagę👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-01-18 11:12
Witaj Aniu kochana.to racuchy drożdżowe z Twojego przepisu rewelacja Miłego dnia życzę pozdrawiam cieplutko Aniu mam zamiar upiec na dzień babci i dziadka Pavlową dziękuję za wspaniałe przepisy buziaczki❤️💛💚💙❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Elu 🙂
Reklama
2019-01-21 18:11
Są naprawdę super
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-01-27 20:44
I dziś ponownie mój przysmak👌❤️😂😜🎉🎈
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 👌🙂
2019-02-12 15:06
Dzień dobry Pani Aniu, mam pytanie odnośnie ilości oleju do smażenia. Ja zawsze robiłam na głębokim tłuszczu bo tak było w innych przepisach a tutaj takie zaskoczenie bo u Pani jest go mało czy one w środku nie będą surowe przy tak małej ilości oleju ? Absolutnie nie neguję Pani przepisu tylko dopytuję bo to dla mnie coś nowego, a chciałam dzisiaj zrobić racuchy :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-12 16:29
Nie, nie będą surowe Kasiu. Upieką się bardzo ładnie.
2019-02-21 20:01
👍wyszły naprawdę smaczne. Polecam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👏️
2019-02-23 19:34
Przypadkowa lektura przepisu kilka dni temu wywołała we mnie wspomnienia beztroski dzieciństwa i dzisiaj usmażyłem racuchy. Nostalgiczna wycieczka kulinarna w lata 70. Wyszyły smaczne i pewnie w smaku takie same jak wówczas, ale jednak to już nie to samo, co w wykonaniu babci czy mamy 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak miło.. dziękuję, że wybrałeś mój przepis 🙂
2019-02-25 16:04
Super przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe,urosły fanie i są bardzo smaczne🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-06 18:45
Przed chwilą zrobiłam i ja.
Sa tak pulchne i pyszne że nie mogłam dzieci odpedzic od talerza żeby zrobić zdjecie 😁
Jak racuchy drożdżowe to tylko takie.
Ja robiłam zawsze bez żółtek i to był blad😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie!🙂
2019-03-08 12:41
Wyśmienite👌 to już druga wersja racuchów z bloga jaką wypróbowałam ❤ przypominają mi przepyszne racuchy ze szkolnej stołówki :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-03-13 14:29
Dziękuję Pani Aniu!
Dzięki Pani stwierdzam, że nie jestem taką beznadziejną kucharką jak myślałam ;).
Placuszki ładnie wyrosły i naprawdę są smaczne.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Basiu!👍
2019-03-19 16:00
Bardzo fajny przepis 👍🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-03-31 14:27
Wczoraj mój mąż usmażył te racuchy ;) pyszniutkie😊nawet nasza nastolatka ,która zawsze kręci nosem na samo hasło "placki" była zachwycona;)) Dziękuję bardzo za przepis...wyszły rewelacyjnie...👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🙂🙂
2019-04-16 11:52
Witam Pani Aniu wczoraj zrobiłam racuchy były bardzo pyszne tylko mam pytanie odnośnie ciasta. Jakiej ono ma być konsystencji, ponieważ w przepisie pisze żeby wyrabiać je ręcznie a moje było bardzo klejące i nie dało się go wyrobić ręcznie.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-16 14:59
Mi wychodzi dość gęste, ale wcale się nie martw. Jak wyszło luźniejsze, to nic nie szkodzi. Wyrabiaj mikserem z hakami, lub nawet mieszaj drewnianą łyżką.
2019-05-14 20:06
Cudowne!!!❤️👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-05-25 18:26
Czy jeśli zrobie ciasto wieczorem i zostawię je w lodówce, to ciasto rano będzie dobre do usmażenia ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-26 10:06
Tak, ale będzie potrzebowało ponownie się ocieplić. I dałabym wtedy mniej drożdży, bo zapewne w lodówce w misce "wybuchnie" 🙂
2019-05-26 21:28
Pyszne racuchy, robię je bardzo często i wracam to tego przepisu ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-05 15:28
U nas z duuuużą ilością cukru pudru😍😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl mniam😀
2019-07-24 16:02
Dzisiaj zrobiłam , ale Aniu dla mnie za mała porcja , drugim razem zrobię podwójną porcję, są przepyszne.Pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 😀❤️
2019-08-11 12:04
Super dodałam cynamon i cukier waniliowy, ale wyszło mi mniej z tej porcji... Dziękuję i pozdrawiam...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-08-16 14:52
A ja nie mogłam zdjąć ciasta z łyżki, żeby jakoś je uformować. Wychodził mi kleks, który bardzo rósł i trudno było mi usmażyć je, by nie były rurowe wewnątrz. Co zrobiłam nie tak? Proporcje dokładnie odmierzyłam. (Robiłam z podwójnej porcji).
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-16 16:48
Troszkę za gęste.. Aby nie kłaść kulki ciasta polecam natłuścić dłonie i lekko rozciągać placami każdego placka. Kłaść na patelnię i smażyć. 👍
2019-08-16 14:53
*surowe
2019-10-01 10:50
Nudne, suche... Zjedliśmy z MARMOLADĄ reszta rodziny z WANILIOWYM SOSEM.
Ciężko się nakłada na patelnię.
Na drugi dzień są dobra przekąską aby zjeść co pomiędzy.

Wybieram wersję z maślanką bądź paczusie serowe
2019-10-01 10:58
Z sosem waniliowym
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!😀
2019-10-10 16:33
👌 Pani Aniu są po prostu przepyszne 😍 smak dzieciństwa ❤
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-10-10 17:37
❤️❤️❤️❤️
Po jednym ❤️ od każdego z nas. Ostrzegam jednak, że z podanej ilości nie da się nasycić dwójki dzieci. Racuchy znikają ledwo się pojawią, dla nas (rodziców) zostało po jednym.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-10-31 12:28
Witam! W którym momencie dodać masło? Pozdrawiam🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Razem z mąką i żółtkami.
2019-11-01 19:26
Super przepis👍 To masło robi różnicę w smaku. Ciasto bez problemu odchodzi od łyżki przy nakładaniu na patelnię. Dodałam cukier cynamonowy. Pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-11-11 11:54
Pyszne i proste. Od dziś uwielbiany na śniadanie 🙂 bardzo dziękuje za przepisy. Nie lubię gotować ani piec a to kolejny przepis który wychodzi za pierwszym razem ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-11-12 14:47
Racuszki przepyszne. Świetny przepis😀👌
Od dziś mój faworyt 👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama

Racuchy drożdżowe

Racuchy na drożdżach, czyli racuchy drozdzowe to idealny przykład tradycyjnego przepisu, który pamięta się z dzieciństwa. Ile razy słyszałam już, że najlepsze racuchy drożdżowe robi babcia. Ciasto na racuchy drożdżowe jest zawsze pachnące i puszyste. Puszyste racuchy drożdżowe to też jedno z lepszych śniadań dla dzieci. Uwielbiam je smażyć w weekend. Placki drożdżowe to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci. Mój przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty i wart zapamiętania. Zapraszam po racuchy drożdżowe przepis idealny do szykowania przez cały rok. Jeśli lubisz drożdżowe słodkości, to zapraszam też po przepis na rogaliki drożdżowe

Przepis na racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Aby zrobić takie placki na drożdżach potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które zawsze masz w swoim domu. Racuchy drożdżowe na suchych drożdżach wyjdą równie smaczne, jak te smażone na drożdżach świeżych. Polecam Ci też moje szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami oraz przepis na racuchy drożdżowe z serem. Zobacz też inne moje przepisy na domowe placki i mój najlepszy przepis na naleśniki. Gorąco zachęcam też do zrobienia racuchów z bananami. Takie racuchy drożdżowe z bananami możesz robić przez cały rok.