Zupa z grzybami leśnymi

Zupa z grzybami leśnymi

Wspaniała zupa grzybowa po jesiennych zbiorach. Aromatyczna i z charakterem.  Gotowana na szyi z indyka. Polecam, warto spróbować :-)

Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1 szyja z indyka
• 150 gramów małych grzybów leśnych sitkowych (10 -15 sztuk)*
• pół cebuli
• 2 marchewki
• mały korzeń pietruszki
• 4-6 ziemniaków

• łyżeczka soli
• płaska łyżeczka pieprzu
• łyżka oliwy
• 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 1,5 litra wody

 

* Możesz zamiast grzybów leśnych użyć pieczarek, bądź obu na raz.

Do dużego garnka wlej wodę, umieść umytą szyję z indyka oraz umyte i obrane marchewki i pietruszkę. Gotuj godzinę na małym ogniu.

W międzyczasie oczyść grzyby. Małe sztuki zostaw całe, większe pokrój na pół. Ja miałam zamrożone w woreczku. Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj z grzybami i łyżką oliwy na małym ogniu przez 30 minut.

Z garnka wyjmij szyję, marchewki i pietruszkę. Do pozostawionego w garnku wywaru dodaj grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki, zaś szyję obierz z mięsa. Wszystko (oprócz kości z szyi) umieść znowu w garnku. Dodaj sól i pieprz. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.

Odlej trochę rzadkiej zupy do miseczki i wymieszaj ze śmietaną. Powoli wlej mieszankę wywaru i śmietany do zupy. Zamieszaj.

zupa-z-grzybami-lesnymi-1

zupa-z-grzybami-lesnymi-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agnieszka - Polska Zupa
2015-10-23 10:24
Aż u mnie czuję jak pachnie :)