Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy przepis na sos grzybowy jaki do tej pory robiłam. Ten sos grzybowy szykuję ze świeżych grzybów. Polecam zrobić!

- bardzo uniwersalny przepis
- sos ze świeżych leśnych grzybów
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 27 minut
Liczba porcji: około 750 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 170 w 100 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g grzybów - u mnie same podgrzybki
  • 60 g masła - około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 - 3 łyżki octu jabłkowego

Sos grzybowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Grzyby ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Taki domowy sos jest idealny do placków ziemniaczanych. Sos grzybowy super smakuje też z makaronem gotowanym, z jajecznicą, kawałkiem pieczywa lub z pieczonym mięsem. To jedno z pierwszych dań jakie szykuję razem z początkiem sezonu na grzyby leśne. 

Sos grzybowy, 1

Sos grzybowy przepis

Zacznę trochę od końca, ale wolę uprzedzić.. W przepisie na koniec dodajesz ocet jabłkowy. Ponieważ nie każdy akceptuje jego smak, to polecam spróbować dodać go najpierw małą łyżeczkę. Jeśli smak octu, który ma za zadanie wyostrzyć potrawę i nadać jej charakteru, odpowiada Ci to dodaj go więcej. Ja stosuję 3 łyżki, ale możesz zakończyć na jednej.

Ja użyłam wyłącznie małych podgrzybków. Może to być jednak dowolna mieszanka: kurek, borowików, maślaków... Grzyby dobrze oczyść z piasku, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli się da, najlepiej byłoby uniknąć mycia ich pod zimną wodą. Jeśli masz małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół. Większe na kawałki do 3 cm. 

Na patelni (wystarczy patelnia o średnicy 24 cm) umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj grzyby.

Sos grzybowy, 2

Grzyby razem z zeszkloną cebulą smaż 20 minut. Mieszaj w trakcie. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy (jeśli go używasz).
Sos grzybowy, 3

Mieszaj sos drewnianą łyżką jeszcze około 3 minuty i gotowe. Sos można podawać od razu. Rewelacyjnie smakuje nawet z samym makaronem.. Bardzo dobry będzie też z polędwiczką wieprzową a nawet tylko ze świeżą bagietką. 
Sos grzybowy, 4

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2719 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos grzybowy 

Domowy sos grzybowy można przygotować z grzybów leśnych np. z podgrzybków czy z kurek. Taki sos wyjdzie również z pieczarek lub boczniaków. Ten sos szykuję ze świeżych grzybów. Grzyby można też wcześniej krótko gotować we wrzątku i dopiero smażyć ze śmietaną. Ten przepis na sos grzybowy jest moim ulubionym. Jak zrobić sos grzybowy? To proste. Zapraszam do lektury całego wpisu. Gorąco polecam też mój pyszny sos pieczarkowo. Mam jeszcze pyszną propozycję na zupę. Moja zupa grzybowa to rewelacyjny pomysł na jesienne pierwsze danie. 

Sos grzybowy przepis

Sos grzybowy można też zrobić z suszonych grzybów. Należy je wówczas wcześniej namoczyć i gotować przed smażeniem. Sos kurkowy będzie najdelikatniejszy. Do takiego sosu polecam użyć soku z cytryny, pieprzu ziołowego oraz słodkiej śmietanki. Tutaj jednak opisuję jak zrobić sos ze świeżych grzybów. Domowy sos grzybowy najlepiej jest podawać z plackami ziemniaczanymi, pieczonym mięsem, czy też z domowymi kopytkami. Jeśli lubisz dania bez dodatku mięsa, to polecam zerknąć na inne moje przepisy na obiady bez mięsa oraz wiele, wiele innych.