Uniwersalny sos grzybowy

Uniwersalny sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy przepis na sos grzybowy jaki do tej pory robiłam. Ten sos grzybowy szykuję ze świeżych grzybów.

Mogą to być grzyby leśne a nawet pieczarki. Taki sos możesz też zrobić z kurek. 

Z czym podawać sos grzybowy?
Taki domowy sos jest idealny do placków ziemniaczanych. Sos grzybowy super smakuje też z makaronem gotowanym, z jajecznicą, kawałkiem pieczywa lub z pieczonym mięsem. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 27 minut
Ilość porcji: 6

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g grzybów - u mnie same podgrzybki
  • 60 g masła - około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Ja użyłam wyłącznie małych podgrzybków. Może to być jednak dowolna mieszanka: kurek, borowików, maślaków... Grzyby dobrze oczyść z piasku, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli się da, najlepiej byłoby uniknąć mycia ich pod zimną wodą. Jeśli masz małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół. Większe na kawałki do 3 cm. 

Na patelni (wystarczy patelnia o średnicy 24 cm) umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj grzyby.

Uniwersalny sos grzybowy, 1

Grzyby razem z zeszkloną cebulą smaż 20 minut. Mieszaj w trakcie. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy.
Uniwersalny sos grzybowy, 2

Mieszaj sos drewnianą łyżką jeszcze około 3 minuty.
Uniwersalny sos grzybowy, 3

Uniwersalny sos grzybowy, 4

Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (58 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/17216

Komentarze

2017-09-15 22:00
Przepis bardzo na czasie. Też ostatnio wybrałam się na grzybowe łowy i oczywiście sos grzybowy także powstał. Klasyczny, pyszny przepis :)
2017-09-19 11:33
Uwielbiam takie uniwersalne przepisy, które wedle potrzeb można modyfikować lub urozmawicać na rózne sposoby ;)
2017-09-19 15:56
Zrobiłam z pieczarkami, to też grzyby, nie? ;) I wyszło pysznieeee! Z leśnymi grzybami następnym razem!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-19 17:24
Pewnie!!! :-)
2017-09-20 14:43
Robiłam z tego przepisu. Wyszły pyszne! Czosnek podkręcił ich smak.
Reklama
2017-11-03 10:40
Witam, czy można użyć suszonych grzybów? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-03 15:14
Możesz użyć świeżych pieczarek lub grzybów mrożonych. Suszone i moczone mają już zupełnie inny smak.
2018-09-08 21:08
Robię podobny sos,bardzo mi smakuje,ale nigdy nie dodawałam octu...ciekawostka dla mnie...może kiedyś wypróbuje😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-09 09:54
Warto spróbować Jolanto, zapraszam.
2018-09-15 07:42
Mały błąd jest, warto poprawić. jest : oczyścić z piaski, powinno być z piasku. Dziś robię sosik wg Pani przepisu:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-15 10:18
Dziękuję Ci za czujność Elu.. już poprawiłam🙂🙂😍😍

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Domowy sos grzybowy można przygotować z grzybów leśnych np. z podgrzybków czy z kurek. Taki sos wyjdzie również z pieczarek lub boczniaków. Ten sos szykuję ze świeżych grzybów. Grzyby można też wcześniej krótko gotować we wrzątku i dopiero smażyć ze śmietaną. 

Sos grzybowy ze śmietaną

Sos grzybowy można też zrobić z suszonych grzybów. Należy je wówczas wcześniej namoczyć i gotować przed smażeniem. Sos grzybowy z kurek będzie najdelikatniejszy. Do takiego sosu polecam użyć soku z cytryny, pieprzu ziołowego oraz słodkiej śmietanki. Domowy sos grzybowy najlepiej jest podawać z plackami ziemniaczanymi, pieczonym mięsem, czy też z domowymi kopytkami. Jeśli lubisz dania bez dodatku mięsa, to polecam zerknąć na inne moje przepisy na obiady bez mięsa