Sos grzybowy

Sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy przepis na sos grzybowy jaki do tej pory robiłam. Ten sos grzybowy szykuję ze świeżych grzybów. Polecam zrobić!

- bardzo uniwersalny przepis
- sos ze świeżych leśnych grzybów
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 27 minut
Ilość porcji: około 750 gramów sosu

Kalorie: 170 w 100 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g grzybów - u mnie same podgrzybki
  • 60 g masła - około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 - 3 łyżki octu jabłkowego

Sos grzybowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Grzyby ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Taki domowy sos jest idealny do placków ziemniaczanych. Sos grzybowy super smakuje też z makaronem gotowanym, z jajecznicą, kawałkiem pieczywa lub z pieczonym mięsem. To jedno z pierwszych dań jakie szykuję razem z początkiem sezonu na grzyby leśne. 

Sos grzybowy, 1

Sos grzybowy przepis

Zacznę trochę od końca, ale wolę uprzedzić.. W przepisie na koniec dodajesz ocet jabłkowy. Ponieważ nie każdy akceptuje jego smak, to polecam spróbować dodać go najpierw małą łyżeczkę. Jeśli smak octu, który ma za zadanie wyostrzyć potrawę i nadać jej charakteru, odpowiada Ci to dodaj go więcej. Ja stosuję 3 łyżki, ale możesz zakończyć na jednej.

Ja użyłam wyłącznie małych podgrzybków. Może to być jednak dowolna mieszanka: kurek, borowików, maślaków... Grzyby dobrze oczyść z piasku, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli się da, najlepiej byłoby uniknąć mycia ich pod zimną wodą. Jeśli masz małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół. Większe na kawałki do 3 cm. 

Na patelni (wystarczy patelnia o średnicy 24 cm) umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj grzyby.

Sos grzybowy, 2

Grzyby razem z zeszkloną cebulą smaż 20 minut. Mieszaj w trakcie. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy (jeśli go używasz).
Sos grzybowy, 3

Mieszaj sos drewnianą łyżką jeszcze około 3 minuty i gotowe. Sos można podawać od razu. Rewelacyjnie smakuje nawet z samym makaronem.. Bardzo dobry będzie też z polędwiczką wieprzową a nawet tylko ze świeżą bagietką. 
Sos grzybowy, 4

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (286 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-09-15 22:00
Przepis bardzo na czasie. Też ostatnio wybrałam się na grzybowe łowy i oczywiście sos grzybowy także powstał. Klasyczny, pyszny przepis :)
2017-09-19 11:33
Uwielbiam takie uniwersalne przepisy, które wedle potrzeb można modyfikować lub urozmawicać na rózne sposoby ;)
2017-09-19 15:56
Zrobiłam z pieczarkami, to też grzyby, nie? ;) I wyszło pysznieeee! Z leśnymi grzybami następnym razem!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-19 17:24
Pewnie!!! :-)
2017-09-20 14:43
Robiłam z tego przepisu. Wyszły pyszne! Czosnek podkręcił ich smak.
2017-11-03 10:40
Witam, czy można użyć suszonych grzybów? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-03 15:14
Możesz użyć świeżych pieczarek lub grzybów mrożonych. Suszone i moczone mają już zupełnie inny smak.
2018-09-08 21:08
Robię podobny sos,bardzo mi smakuje,ale nigdy nie dodawałam octu...ciekawostka dla mnie...może kiedyś wypróbuje😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-09 09:54
Warto spróbować Jolanto, zapraszam.
2018-09-15 07:42
Mały błąd jest, warto poprawić. jest : oczyścić z piaski, powinno być z piasku. Dziś robię sosik wg Pani przepisu:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-15 10:18
Dziękuję Ci za czujność Elu.. już poprawiłam🙂🙂😍😍
2018-11-14 18:35
Pani Aniu wysłałam przepis córce bo tak apetycznie grzybki wyglądały i tu zaczyna się ... nawet nie wiem Co, w przepisie podaje Pani , że na końcu dodać 3 łyżki octu jabłkowego / mój błąd ze nie zobaczyłam, przeoczyłam / , czy to pomyłka ??? chyba tak , bo od kiedy do gotowanych i zabielonych śmietaną grzybów DODAJE się ocet jabłkowy , zięć dodał / jedną a nie jak w przepisie trzy łyżki/ i całość wylądowała w śmietniku , tak w śmietniku , teraz zastanawiam się co z Komentarzami innych , albo ludzie piszą przed zrobieniem albo ... nie bardzo mi się chce wierzyć że smakowało w takiej wersji jak zostało podane :) bardzo Panią proszę o napisanie mi jak to z tym octem jest, pomyłka czy... co :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 10:15
Tak Olu, dodaje się ocet jabłkowy, który jest delikatniejszy od spirytusowego i ma za zadanie wyostrzyć smak grzybów. Stosuję go również do pasztetów do smarowania. Czy do grzybów została użyta śmietanka słodka? To dość ważne, by nie użyć kwaśnej śmietany.
2019-09-23 19:48
Witam ja dodaję sok z cytryny
2018-11-15 10:22
Przecież ocet jabłkowy jest delikatny.. czumu poszło do kosza? Ja dałam trzy łyżki i podopalam nawet trochę białego pierzu. Dla nas bomba.
2018-12-20 00:39
🍰czy ten sos będzie dobry do kaszy na wigilię???
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie Aniu!! 👌
2019-02-02 19:53
Bardzo dziękuję Panie Aniu, pierwszy raz robiłem i wyszło przepysznie 👏️👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Smacznego 🙂
2019-09-16 17:46
Obłedny sos! 👌 Uwielbiam Twoje przepisy Aniu 🌼 za każdym razem wychodzą wspaniale 😍 dziękuję 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję 😍
2019-09-23 17:20
Boski sosik. Na tej śmietance to poezja👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-09-23 18:14
Czy z grzybami mrożonymi też można zrobić? Najpierw trzeba je rozmrozic czy wrzucić mrożone ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzeba je rozmrozić.
2019-09-23 18:43
❤️ Świetny przepis, właśnie go zrobiłam. Dodałam jedną łyżkę octu jabłkowego, jak dla mnie delikatny smak jak najbardziej odpowiada. Dziękuję, przepis zagości u mnie na stałe :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
Reklama
2019-09-24 12:19
Czy taki gotowy sos można zawekować albo zamrozić?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-24 17:30
Zamrozić raczej nie.. nie wekowałam też go nigdy.
2019-09-25 18:23
Polecam! Pyszny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥
2019-09-28 17:53
👌👌👍fantastyczny przepis , polecam wszystkim
Dziekuje
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Pawle 🙂
2019-09-28 22:37
Aniu, chciałam zapytać czy zamrażasz grzyby. Jeżeli tak, to surowe czy blanszowane?
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przyznam, że mrożę surowe. 👍
2019-09-28 22:47
Czy powinnam wcześniej grzyby obgotować?
-- Ania z AniaGotuje.pl Ja tego nie robię, ale możesz 5 minut w osolonej wodzie.
2019-09-29 18:24
Rewelacja! Co za smak. Mógłbym jeść bez końca. Jutro robię znowu póki są grzyby 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super sosik!!👍
2019-09-30 19:41
Wspaniały przepis 👍🏼😏👌👍😍❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Beatko!👏️
2019-10-01 23:25
Czu taki sos mozna zapasteryzowac w sloiki czy raczej zamrozić juz gotowy.?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-02 11:31
Takie dania na śmietanie prędzej się pasteryzuje niż mrozi. Przyznam jednak, że tego sosu nie pasteryzuję i nie mrożę.
2019-10-02 11:37
❤️👍Pychota.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super sosik Aniu 👍
2019-10-03 10:26
👌
Jako dodatek do kotletów schabowych inaczej 🥩🍄
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍🔥
2019-10-04 15:09
Dla mnie mega. I ta nuta octu. Palce lizać. Polecam👏️👏️👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-06 17:46
Pyszny👌😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pięknie!!!😍
2019-10-13 16:28
Robi się
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-26 20:59
Sos grzybowy obłędny jak i wszystkie Pani przepisy z których często korzystam.Pozdrawiam serdecznie😀
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
Reklama

Sos grzybowy 

Domowy sos grzybowy można przygotować z grzybów leśnych np. z podgrzybków czy z kurek. Taki sos wyjdzie również z pieczarek lub boczniaków. Ten sos szykuję ze świeżych grzybów. Grzyby można też wcześniej krótko gotować we wrzątku i dopiero smażyć ze śmietaną. Ten przepis na sos grzybowy jest moim ulubionym. Jak zrobić sos grzybowy? To proste. Zapraszam do lektury całego wpisu. Gorąco polecam też mój pyszny sos pieczarkowo. Mam jeszcze pyszną propozycję na zupę. Moja zupa grzybowa to rewelacyjny pomysł na jesienne pierwsze danie. 

Sos grzybowy przepis

Sos grzybowy można też zrobić z suszonych grzybów. Należy je wówczas wcześniej namoczyć i gotować przed smażeniem. Sos kurkowy będzie najdelikatniejszy. Do takiego sosu polecam użyć soku z cytryny, pieprzu ziołowego oraz słodkiej śmietanki. Tutaj jednak opisuję jak zrobić sos ze świeżych grzybów. Domowy sos grzybowy najlepiej jest podawać z plackami ziemniaczanymi, pieczonym mięsem, czy też z domowymi kopytkami. Jeśli lubisz dania bez dodatku mięsa, to polecam zerknąć na inne moje przepisy na obiady bez mięsa oraz wiele, wiele innych.