Uniwersalny sos grzybowy

Uniwersalny sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy sos grzybowy jaki do tej pory robiłam ;-)

Z czym podawać:
- idealny do placków ziemniaczanych - niebo!!!
- super smaczny z dowolnym makaronem
- idealny obok jajecznicy z kawałkiem pieczywa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 27 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 500 g grzybów - u mnie same podgrzybki
  • 60 g masła - około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Grzyby
Ja użyłam wyłącznie małych podgrzybków. Może to być jednak dowolna mieszanka: kurek, borowików, maślaków... Grzyby dobrze oczyść z piaski, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli się da, najlepiej byłoby uniknąć mycia ich pod zimną wodą. Jeśli masz małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół. Większe na kawałki do 3 cm. 

Na patelni (wystarczy patelnia o średnicy 24 cm) umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj grzyby.

uniwersalny-sos-grzybowy-1

Grzyby razem z zeszkloną cebulą smaż 20 minut. Mieszaj w trakcie. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy.

uniwersalny-sos-grzybowy-2
Mieszaj sos drewnianą łyżką jeszcze około 3 minuty.

uniwersalny-sos-grzybowy-3

uniwersalny-sos-grzybowy-4

uniwersalny-sos-grzybowy-5

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-09-15 22:00
Przepis bardzo na czasie. Też ostatnio wybrałam się na grzybowe łowy i oczywiście sos grzybowy także powstał. Klasyczny, pyszny przepis :)
user pic
KuchniaOdDwojga
2017-09-19 11:33
Uwielbiam takie uniwersalne przepisy, które wedle potrzeb można modyfikować lub urozmawicać na rózne sposoby ;)
user pic
Martita
2017-09-19 15:56
Zrobiłam z pieczarkami, to też grzyby, nie? ;) I wyszło pysznieeee! Z leśnymi grzybami następnym razem!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-19 17:24
Pewnie!!! :-)