Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek to niesamowicie pyszna, a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Wychodzi idealnie kremowa. Zapraszam po mój ulubiony przepis.
- dużo porad oraz propozycji podania
- cała zupa szykowana w jednym garnku
- dokładny opis wykonania oraz zdjecia kroków
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1500 ml zupy
Kaloryczność kcal: 125 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g pieczarek - zwykłe lub brunatne
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średnie cebule - do 400 g
- 2 średnie ziemniaki - do 300 g
- 1 mały korzeń pietruszki - około 60 g
- 1 mała marchew - około 80 g
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta mielonego kminku
- ewentualne dodatki: śmietana kwaśna lub słodka; natka pietruszki lub szczypiorek; grzanki lub groszek ptysiowy
Zupa krem z pieczarek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy krem pieczarkowej polecam większy garnek o pojemności około 2,5 litra.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml zupy. Zanim zaczniesz szykować krem z pieczarek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Krem z pieczarek przepis
Krem z pieczarek szykuję w jednym garnku. Wybierz średniej wielkości garnek z grubym dnem.
Zacznij nagrzewać garnek. Ustaw średnią moc palnika. Wlej cztery łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju do smażenia. Po chwili dodaj obrane i poszatkowane cebule (u mnie cukrowe). Podsmażaj je przez dziesięć minut na średniej lub odrobinę niższej mocy palnika, by cebula ładnie się zeszkliła, ale nie przypaliła. Garnka nie przykrywam przykrywką, a całość mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.
Około 500 gramów pieczarek pokrój w plasterki. Kapelusze dużych pieczarek zazwyczaj obieram. Mniejsze tylko ewentualnie oczyszczam w razie potrzeby. Możesz sięgnąć po pieczarki białe lub nieco intensywniejsze w smaku pieczarki brązowe. Pokrojone pieczarki dodaj do garnka z podsmażoną cebulą. Dalej smaż/gotuj całość przez 10 minut, a następnie wymieszaj cebulę z pieczarkami i gotuj jeszcze 10 minut (cały czas bez przykrywki).
Po tym czasie do garnka wlej 500 ml bulionu warzywnego lub zwyklej wody. W wersji nie dla wegetarian można też wlać lekki bulion drobiowy odlany wcześniej np. z rosołu lub innej zupy na bazie drobiu i podstawowych warzyw rosołowych. Od razu do garnka dodaj również dwa obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz obraną i startą na tarce pietruszkę i marchewkę. Dodaj łyżeczkę soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz szczyptę mielonego kminku. Teraz już przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę przez około 25-30 minut (do miękkości warzyw). Pamiętaj, by nie ustawiać za wysokiej mocy palnika. Zupa ma się gotować, ale nie za mocno.
Ugotowaną zupę należy zmiksować na gładko. Można to zrobić np. przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. Jeśli jednak masz blender próżniowy z dużym kielichem, to zalecam zmiksować całość właśnie przy pomocy takiego urządzenia. Ustawiam prawie minimalną moc i w ciągu niecałej minuty mam już idealnie gładką i kremową zupę. Dopiero po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać więcej soli, pieprzu, czy nawet szczyptę cukru lub soku z cytryny. Ostateczny smak zupy zależy trochę od tego, czy dodawany był bulion czy woda. Jeśli wlewam samą wodę, to czasem dodaję na koniec jeszcze łyżkę zwykłego masła. Zupę krem z pieczarek ponownie zagotuj i wyłącz.
Podaną już na talerzu zupę można udekorować na wiele sposobów. Sama dodałam na wierzch łyżkę śmietany kwaśnej 18%, gruby szczypior, świeżo mielony pieprz oraz plasterki brązowych pieczarek, które podsmażyłam osobno na patelni z odrobiną oliwy. Do tego jeszcze kromka ulubionego pieczywa. Śmietanę można zamienić na śmietankę 18 % - 36 % lub łyżkę serka mascarpone. Podsmażone pieczarki można zastąpić podsmażonymi na rumiano krążkami czerwonej cebuli z odrobiną miodu i pieprzu, grzankami, groszkiem ptysiowym lub ulubionymi prażonymi pestkami. Zamiast szczypioru polecam natkę pietruszki lub świeży lubczyk.
Porada: Aby krem pieczarkowy był ostrzejszy można dodać więcej pieprzu lub też odrobinę imbiru lub chili w proszku.
Krem pieczarkowy można przelać do dużego słoika i trzymać w lodówce przed 3-4 dni. Zupa krem z pieczarek idealnie nadaje się do ponownego podgrzewania. Jeśli planujesz trzymać ją w lodówce, to nie dodawaj do niej śmietany, śmietanki lub serka mascarpone (ewentualnie dopiero na talerzu podczas podawania zupy).
Smacznego.