Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa

Prosta i szybka do zrobienia zupa z grzybów leśnych o lekko cytrynowym smaku.

- bez bulionu
- bez mięsa

Jeśli zaś szukasz zupy z delikatnym indykiem w wersji nie zblendowanej, gorąco polecam pyszną zupę z grzybami leśnymi
Skoro jesteśmy w temacie grzybów... muszę również wspomnieć o najlepszym sosie grzybowym oraz o przepisie na grzybki marynowana na słodko ostro :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 1,5 litra

Składniki:
  • 300 g grzybów leśnych
  • mała cebula cukrowa
  • średnia marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 70 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • pół litra wody
  • przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej

Przygotuj nieduży garnek. Umieść w nim masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i cebulę. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku 10 minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody oraz przyprawy. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut.

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa. 

zupa-krem-grzybowa-1

Zupę podawaj ze świeżymi ziołami - lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle. 
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-21 19:01
Z prawdziwym leśnych grzybów to jest dopiero hit <3
user pic
Pichceniomania
2017-09-24 22:57
Uwielbiam krem z grzybów, a nigdy nie robiłam, jak to się stało? Po Twojej zupce widzę, że jest to niewybaczalne przeoczenia. Bardzo smakowity przepis!