Zupa grzybowa krem

Zupa grzybowa krem

Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych. To świetna i bardzo kremowa zupa o lekko cytrynowym smaku. Idealna zupa na jesienne popołudnia oraz na wszelkie przyjęcia i imprezy. 

- super szybka i pyszna
- zupa bez bulionu i bez mięsa
- świetna zupa na pierwsze danie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 1500 ml

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 300 g grzybów leśnych - mrożone lub świeże
  • mała cebula cukrowa - około 130 g
  • średnia marchew - około 100 g
  • 2 średnie ziemniaki - około 300 g
  • 70 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • pół litra wody lub bulionu warzywnego
  • przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej

Zupa krem z grzybów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.

Do ugotowania zupy ziemniaczanej polecam garnek o pojemności minimum 2 l.  Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml zupy grzybowej krem. 

Zupa grzybowa krem, 1

Zupa grzybowa krem

Przygotuj nieduży garnek. Umieść w nim masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku 10 minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody lub bulionu oraz przyprawy. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości na 10 minut przed wlaniem do garnka śmietanki. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut. 

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa. 

Porada: Jeśli masz grzyby mrożone, to najpierw je naturalnie rozmroź a następnie wylej ciemną wodę.

Zupa grzybowa krem, 2

Zupę podawaj ze świeżymi ziołami - lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (555 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa grzybowa krem

Bardzo lubię gotować jesienne zupy. Po lecie jestem wręcz spragniona przepisów na ciepłe i sycące zupy. Bardzo też lubię wszelkie kremowe zupy. Zupa grzybowa krem to jedna z zup, która zawsze robi furorę na przyjęciach. Zupy krem smakują też dzieciom, więc z wielką chęcią podaję je moim małym gościom. Wspaniała jest też moja zupa krem z dyni, którą również polecam. Mój krem z grzybów jest tak pyszny, że polecam gotować go cały rok. To pyszny krem z grzybów leśnych. Możesz użyć maślaków, podgrzybków, borowików.. Bardzo dobra jest też zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z grzybów

To moja szybka i pyszna zupa krem z grzybów, którą szykuję dość często. Zupa krem z grzybów jest u mnie na bzie wody, ale śmiało możesz też użyć bulionu drobiowego. Jeśli zaś jadasz mięso, to może to być też bulion drobiowy oraz bulion wołowy. Z młodych grzybów polecam szykować grzyby marynowane. Cudowny jest też mój sos grzybowy do makaronu i nie tylko. Klasyczna zupa grzybowa to też wspaniały sposób na wykorzystanie leśnych grzybów. Zupa grzybowa krem ze świeżych grzybów smakuje tak samo, jak z grzybów mrożonych. Dlatego też zawsze w sezonie na grzyby leśne, nie tylko suszę, ale mrożę oczyszczone grzyby.