Zupa grzybowa krem
Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych. To świetna i bardzo kremowa zupa o lekko cytrynowym smaku. Idealna zupa na jesienne popołudnia oraz na wszelkie przyjęcia i imprezy.
- super szybka i pyszna
- zupa bez bulionu i bez mięsa
- świetna zupa na pierwsze danie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 1500 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 300 g grzybów leśnych - mrożone lub świeże
- mała cebula cukrowa - około 130 g
- średnia marchew - około 100 g
- 2 średnie ziemniaki - około 300 g
- 70 g masła
- sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
- pół litra wody lub bulionu warzywnego
- przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej
Zupa krem z grzybów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum 2 l. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml zupy grzybowej krem.

Zupa grzybowa krem
Przygotuj nieduży garnek. Umieść w nim masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku 10 minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody lub bulionu oraz przyprawy. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości na 10 minut przed wlaniem do garnka śmietanki. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut.
Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa.
Porada: Jeśli masz grzyby mrożone, to najpierw je naturalnie rozmroź a następnie wylej ciemną wodę.

Zupę podawaj ze świeżymi ziołami - lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle.
Smacznego.