Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Zupa krem inna niż wszystkie, bo o orzechowym smaku. Zaskakująco prosta i wykwintna jednocześnie.

Czas gotowania:
 około 40 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 500 g topinamburu*
• 500 ml bulionu warzywnego
• puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy
• serek Philadelphia 125 g
• łyżeczka zmielonej kolendry

Na talerzu: olej z pestek dyni lub orzechów laskowych, sezam lub czarnuszka, świeża kolendra

*Świeże korzenie topinamburu ważone przed obraniem.

Korzenie topinamburu umyj, obierz i zalej bulionem. (Możesz użyć również bulionu gotowanego na mięsie lub odlać 500 ml z gotowego rosołu). Całość gotuj pod przykryciem 30 minut (do miękkości korzeni).

Odlej zalewę, zaś ciecierzycę przepłucz lekko i dodaj do zupy. Dodaj również serek Philadelphia i zmieloną kolendrę.

Zupę gotuj jeszcze pięć minut. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

zupa-krem-z-topinambura-i-ciecierzycy-1

zupa-krem-z-topinambura-i-ciecierzycy-2

Ja podałam zupę polaną olejem z orzechów laskowych, posypaną czarnuszką oraz jasnym sezamem. Udekorowałam świeżą kolendrą.

zupa-krem-z-topinambura-i-ciecierzycy-3

Przed podaniem sprawdź smak zupy. Każdy bulion inaczej przyprawiamy. Być może będziesz potrzebować odrobiny soli lub białego pieprzu :-)

Smacznego!

 

Średnia 4.8 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Tomkowa
2016-10-27 15:39
Muszę przyznać, że wygląda jak z bajki. Kupię ten korzeń!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-27 18:28
Świetnie - smacznego gotowania!
Magdalena i ja
2016-10-27 16:02
Urzekło mnie to zdjęcie z ostrością na ten mini bukiecik..Mam pytanie.. czy może być rosół odlany z kurczaka?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-27 18:29
Oczywiście. Pamiętaj tylko, by go przecedzić przez sitko.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-27 19:40
Bardzo lubimy topinambur choć kiedyś sceptycznie do niego podchodziłyśmy :P Ale w zupie go jeszcze nie jadłyśmy i musimy koniecznie to zmienić :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-29 12:25
Polecam :-)
follow creativity now
2016-11-02 00:13
Mój topinambur jeszcze nie wkopany z ogródka :) niech sobie jeszcze tam trochę posiedzi, wszak bulwom na razie temperatura nie szkodzi, a ten bardzo fajny przepis na pewno wypróbuję.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-02 11:23
Tak, jeszcze trochę urośnie :-)