Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy

Zupa krem inna niż wszystkie, bo o orzechowym smaku. Zaskakująco prosta i wykwintna jednocześnie.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6-8

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g topinamburu*
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy
  • serek Philadelphia 125 g
  • łyżeczka zmielonej kolendry

Na talerzu: olej z pestek dyni lub orzechów laskowych, sezam lub czarnuszka, świeża kolendra

*Świeże korzenie topinamburu ważone przed obraniem.

Korzenie topinamburu umyj, obierz i zalej bulionem. (Możesz użyć również bulionu gotowanego na mięsie lub odlać 500 ml z gotowego rosołu). Całość gotuj pod przykryciem 30 minut (do miękkości korzeni).

Odlej zalewę, zaś ciecierzycę przepłucz lekko i dodaj do zupy. Dodaj również serek Philadelphia i zmieloną kolendrę.

Zupę gotuj jeszcze pięć minut. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy, 1

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy, 2

Ja podałam zupę polaną olejem z orzechów laskowych, posypaną czarnuszką oraz jasnym sezamem. Udekorowałam świeżą kolendrą.

Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy, 3

Przed podaniem sprawdź smak zupy. Każdy bulion inaczej przyprawiamy. Być może będziesz potrzebować odrobiny soli lub białego pieprzu :-)

Smacznego!

 

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷