Zupa buraczkowa
Pyszna i bardzo zdrowa zupa buraczkowa, czyli przepis na najlepszą zupę z młodych buraków. To super prosta zupa, którą gorąco polecam gotować w sezonie na młode buraczki. Jest to typowo wakacyjna zupka :)
- Gotowa do jedzenia w niecałą godzinę
- Letnia zupka z młodych buraków
- Super pomysł na pyszny obiad
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania zupy: 40 minut
Liczba porcji: 1700 ml zupy
Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 młode i nieduże buraczki - 400 g
- 3 średnie ziemniaki - 300 g
- 1 mały korzeń pietruszki - 30 g
- 1 cebula - 160 g
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- garść natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- przyprawy: płaska łyżka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Zupa buraczkowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy z młodych buraków polecam większy garnek o pojemności minimum 2,5 l.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1700 ml zupy buraczkowej.
Zupa z buraków młodych to jedna z naszych ulubionych letnich zup. W moim domu wszyscy uwielbiają tę zupę. Jeszcze nigdy nie została na drugi dzień. Można ją ugotować na bulionie warzywnym lub też odlać sam rosół podczas gotowania bulionu drobiowego. Jak dla minie najpyszniejsza wychodzi na bazie bulionu z szyi i skrzydła indyka.
Zupa buraczkowa przepis
To bardzo sezonowa zupa, więc polecam sięgnąć po młode ziemniaki, cebulę, pietruszkę, czosnek oraz zioła. W pierwszej kolejności polecam podsmażyć na łyżce masła cebulkę. Całą zupę buraczkową szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę podsmażam w garnku.
W garnku w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła, najlepiej klarowanego. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam dziesięć minut na małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić.
Porada: Zamiast cebuli możesz użyć młodego pora lub cebulę dymkę.
Do garnka z zeszkloną cebulką wlej litr, czyli cztery szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego. Bardzo często sięgam po mój przepis na bulion warzywny, jednak do tej zupy polecam odlać litr samego bulionu z rosołu gotowanego na mięsie z indyka. Taką zupę bazę można łatwo ugotować z użyciem zestawu warzyw rosołowych oraz porcji rosołowej z indyka (skrzydło oraz szyja z indyka).
Bulion z cebulką może delikatnie mrugać na małej mocy palnika. W tym czasie lub też wcześniej, przygotuj sobie kawałek z większego korzenia lub malutki korzeń pietruszki, ziemniaki i buraczki. Ziemniaki i buraki obierz. Ziemniaki pokrój w klasyczną kostkę, zaś buraczki pokrój w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę pokrój w cienkie plasterki.
Porada: Do obierania i krojenia buraków polecam zakładać rękawiczki jednorazowe :)
Do zupy dodaj przygotowane warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodaj też dwa obrane ząbki czosnku, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 20-25 minut, pod przykrywką. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.
Do zupy buraczkowej dodaj też garść siekanej natki pietruszki, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, płaską łyżkę cukru, pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zupę zamieszaj i sprawdź jak smakuje. Ponieważ każdy gotuje ją na innym bulionie oraz woli łagodne lub też bardziej słone czy pieprzne zupy, to bardzo możliwe, że zajdzie potrzeba dodania więcej soli, soku z cytryny lub pieprzu.
Na samym końcu dodaj też 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Zupy ze słodką nutą (buraczki są słodkie) lubię zaprawiać śmietanką 30 %. Nie trzeba jej też hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę buraczkową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Aby zupa była gęstsza możesz też ze śmietanką, czy śmietaną kwaśną wymieszać 1-2 łyżki mąki pszennej. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. Po chwili wyłącz zupę.
Porada: Razem z sokiem z cytryny lub też zamiast soku z cytryny można też dodać do zupy jednego startego na tarce kiszonego ogórka. Zamiast natki pietruszki lub też razem z natką można też dodać łyżkę świeżego, siekanego lubczyku.
Lubicie taką zupę buraczkową, czy wolicie tradycyjny barszcz czerwony?
Smacznego!