Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej to pyszna zupa, którą ugotujesz zarówno ze świeżą, jak i mrożoną fasolką. To mój najlepszy i ulubiony przepis z udziałem zielonej lub żółtej fasolki.

- uwielbiana przez dzieci
- można użyć mrożonej fasolki
- na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania bulionu: 1 godzina
Czas gotowania zupy: 25 minut
Liczba porcji: około 1850 ml zupy

Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki na bulion do zupy

  • 1 noga kurczaka - około 170 g
  • kawałek pora - około 12 cm
  • kawałek selera - około 100 g
  • mały korzeń pietruszki - około 60 g
  • 2 mniejsze marchewki - około 150 g
  • 1200 ml zimnej wody z kranu
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki ziaren pieprzu; 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy

Pozostałe składniki zupy

  • do 450 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • do 500 g ziemniaków - 4 średnie
  • 1 łyżka masła klarowanego - około 15 g
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % lub śmietanki 30 %
  • spora garść siekanego koperku
  • przyprawy: po 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy i chili

Zupa z fasolki szparagowej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy fasolkowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 3 litrów lub większy.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1850 ml zupy z fasolką szparagową i ziemniakami. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

WAŻNE: Jako bazę do zupy potrzebujesz litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Poniżej podaję szybki sposób na prosty bulion na bazie kurczaka z warzywami, z którego otrzymasz około jednego litra esencjonalnego bulionu z marchewką oraz z kawałkami mięsa. Jeśli jednak masz już gotowy bulion, który został odlany np. podczas gotowania rosołu, to możesz pominąć etap gotowania wywaru. Polecam wówczas razem z ziemniakami dodać też do zupy dwie starte na dużych oczkach lub pokrojone w plasterki marchewki. 

Zupa z fasolki szparagowej, 1

Zupa z fasolki szparagowej przepis

W garnku umieść razem: całą nogę kurczaka; dwie obrane marchewki; kawałek jaśniejszej części pora; mały korzeń pietruszki; nieduży kawałek korzenia selera. Przepłucz składniki i odlej wodę. Dodaj jeszcze listek laurowy; dwa ziarna ziela angielskiego; pół łyżeczki ziaren pieprzu; jedną łyżeczkę soli. Wlej niecałe pięć szklanek wody, czyli około 1200 ml zwykłej wody z kranu. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wysoką moc palnika. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał. Zupę gotuj tak na małej mocy palnika przez 60 minut. Nic się nie stanie, jeśli zupa będzie się gotowała trochę dłużej. 

Porada: Nogę z kurczaka można zastąpić dwoma udkami lub też trzema skrzydełkami albo pałkami z kurczaka. Pora zalecam zastąpić małą cebulką, którą można wcześniej podpiec na suchej patelni lub opiec lekko palnikiem. Ziele angielskie nie jest niezbędne i można je pominąć, zaś zamiast ziaren pieprzu wystarczy wsypać 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego. 

Na zdjęciu poniżej bulion przed gotowaniem:

Zupa z fasolki szparagowej, 2

Po godzinie gotowania wyłącz zupę i wyłów ewentualne szumowiny, które mogły się zebrać przy brzegach. 
Na zdjęciu poniżej ugotowany bulion:
Zupa z fasolki szparagowej, 3

Z garnka wyłów wszystkie warzywa, całe mięso oraz przyprawy. Zostaw sam wywar. U mnie wyszło troszkę ponad 1000 ml bulionu. Marchewki pokrój w plasterki i odłóż na osobny talerz (na koniec dodaję je ponownie do zupy). Nogi (czy też inne fragmenty z drobiu) obierz z mięsa (takie mięso dodaję na końcu do garnka razem z marchewką). Pozostałe warzywa można wykorzystać na wiele sposobów. Czasem szykuję z nich kotlety warzywne. Można je też zmielić i użyć do pasztetu. 
Zupa z fasolki szparagowej, 4

Około 500 gramów ziemniaków obierz i pokrój w drobną w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Dodaj je do garnka z gorącym bulionem. Ponownie umieść garnek na palniku i gotuj zupę fasolkową przez około 10 minut.
Zupa z fasolki szparagowej, 5

Po 10 minutach gotowania ziemniaków z wywarem, do garnka dodaj też umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Pamiętaj o tym, by najpierw odciąć oba końca w każdej fasolce, a następnie pokroić ją na odcinki nie dłuższe niż 3,5 cm. Użyłam tym razem zielonej fasolki, jednak śmiało można też dotować zupę z żółtą fasolką. Razem z fasolką dodaj też łyżkę masła klarowanego oraz po 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy i chili w proszku. Ponownie przykryj garnek przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość przez 10 minut. 

Porada: Jeśli masz fasolkę szparagową mrożoną krojoną, to dodajesz ją do garnka z zupą prosto z torebki, czyli bez wcześniejszego rozmrażania.
Zupa z fasolki szparagowej, 6

Po 10 minutach fasolka będzie już pewnie miękka. Do zupy dodaj teraz przygotowaną wcześniej marchewkę oraz mięso wyjęte z wywaru, a także sporą garść siekanego koperku.
Zupa z fasolki szparagowej, 7

Zupę z fasolką szparagową zagotuj już bez przykrywania jej przykrywką. Po około dwóch minutach "lekkiego" gotowania zupę należy jeszcze zabielić kwaśną śmietaną 18 %. Dwie łyżki śmietany kwaśnej 18 % umieść w szklanym naczyniu. Do śmietany dodaj trochę wywaru z garnka i od razu mieszaj śmietanę z gorącym wywarem. Dodaj jeszcze dwie porcje bulionu, by dobrze zahartować śmietanę przed dodaniem jej do zupy. Wlewając śmietanę rozrobioną z bulionem do garnka, od razu mieszaj jego zawartość. Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę. Sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do niej więcej soli lub pieprzu. 

Porada: Jeśli zabielasz zupę z fasolki szparagowej rzadką, słodką śmietanką kremówką 30 %, to wystarczy, że taką śmietankę wlejesz tylko do gotującej się zupy i od razu zaczniesz ją mieszać. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej hartować. 
Zupa z fasolki szparagowej, 8

Zupa z fasolki szparagowej, 9

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (85 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa fasolkowa, czyli zupa z zieloną lub z żółtą fasolką, to moja ulubiona zupa o słodkawej nucie. Domowa zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i dużą ilością koperku, to pyszna letnia i wczesnojesienna zupa. Nie oznacza to, że zupa z żółtej fasolki, czy też zupa z zielonej fasolki nie może być gotowana zimą. Śmiało można bowiem gotować zupę fasolkową z mnożoną fasolką. Napiszę o tym więcej w samej treści przepisu na zupę z fasolki szparagowej. Kiedyś bardziej popularna i częściej uprawiana była fasolka szparagowa żółta, wiec w moim domu gotowana była wyłącznie zupa z żółtej fasolki. Ostatnio jednak zupa z zielonej fasolki oraz sama fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem szykowana jest u mnie częściej z zielonej fasolki, która jest trochę jędrniejsza i odrobinę mniej słodka. Zupa z fasolki szparagowej może być też gotowana z mieszanki fasolki zielonej i żółtej. Mimo, że fasolka żółta gotuje się trochę krócej, to w zupie nie ma to większego znaczenia i można je ze sobą łączyć. Bardzo dobrą i super rozgrzewającą zupą jest też moja ulubiona grochówka

Zupa z fasolką szparagową

W moim domu od zawsze gotowana była wyłącznie zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami. W wersji z makaronem mogłabym zaakcentować inne zupy. Bardzo dobra jest zupa fasolowa, która można podawać z makaronem, ale i tak wolę ją z ziemniakami. Zupa z fasolki szparagowej to zupa bardzo lubiana przez dzieci. Jest lekko słodka, a delikatna fasolka jest przez dzieci zazwyczaj bardziej lubiana niż np. lekko gorzkawa brukselka. Mój przepis na zupę z fasolki szparagowej opiera się na bulionie drobiowym. Tak naprawdę, to szykuję do niej lekki rosołek na nodze albo też udkach, czy skrzydełkach z kurczaka. Zdecydowanie wolę taki bulion, niż kostki rosołowe których nie używam. Zupa z fasolką szparagową to zupa, którą gotuję albo drobiu z warzywami, albo też wyłącznie na bulionie warzywnym. Bardzo lubię, gdy zupa z fasolki szparagowej jest gęsta i składa się z naprawdę dużej ilości kawałków pokrojonej fasolki. Preferuję tę zieloną, ale i żółta jest super. Czasem mieszam nawet fasolkę żółtą i zieloną i powstaje jeszcze ciekawsza zupa z fasolką szparagową. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.