Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to niesamowicie ciekawa i super pyszna zupa z użyciem boczniaków, zamiast klasycznych flaków wołowych. Przepis jest prosty, a zupa błyskawiczna w przygotowaniu.

- bez użycia bulionu
- sycąca zupa bez mięsa
- całość szykowana w jednym garnku

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 porcje - około 1100 ml

Kaloryczność kcal: 180 w 1 porcji zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 400 g boczniaków
  • 1 mała lub średnia marchew - do 200 g
  • 1 mały korzeń pietruszki - do 120 g
  • 1 średnia cebula - około 150 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • kawałek korzenia imbiru - 20 g
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 600 ml wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • do podania: natka pietruszki i pieczywo

Flaki z boczniaków

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania flaczków z boczniaków z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 2 litrów lub większy. Może być też znacznie większy, jak u mnie. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi około 1100 ml zupy. Zanim zaczniesz szykować flaki z boczniaka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Flaczki z boczniaków, 1

Zupa z boczniaków 

Boczniaki przepłucz delikatnie zimną wodą, a następnie osusz je na sitku oraz dokładniej na ręczniku papierowym. Grzyby pokrój dowolnie w paski. Twardsze ogonki również kroimy. Tylko wyjątkowo twarde i "brzydkie" końcówki można odkroić. 

Flaczki z boczniaków, 2

Cebulę obierz i posiekaj w dużą kostkę. Marchew i korzeń pietruszki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Do garnka wlej trzy łyżki oleju do smażenia. Dodaj przygotowane warzywa oraz dwa listki laurowe (u mnie świeże). Od razu wsyp też łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dodałam tym razem pieprz czarny, ale tylko dlatego, że skończył mi się pieprz biały, który do tych flaczków pasuje jeszcze bardziej. 

Porada: Warto wiedzieć, że zarówno marchew, jak i pietruszka, a nawet cebula, czosnek oraz koncentrat, to składniki które sprawiają, że zupa wychodzi dość słodka. Dodajemy do niej potem imbir oraz chili dla dodatkowego zaostrzenia smaku, jednak będzie ona nadal słodkawa. Można zetrzeć o połowę mniej np. marchewki, za to dodać do zupy więcej boczniaków. Zupa będzie wówczas mniej słodka. Na tym etapie do garnka można też dodać jedno, rozgniecione ziele angielskie oraz kawałek startego korzenia selera.
Flaczki z boczniaków, 3

Ganek umieść na płycie. Ustaw średnią moc palnika i zacznij podsmażać warzywa z przyprawami. Mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Warzywa nie powinny się jednak przypalać, zatem w razie potrzeby zredukuj moc palnika. Warzywa smaż tak łącznie 10 minut (bez przykrywki). 
Flaczki z boczniaków, 4

Po tym czasie do garnka dodaj też pokrojone w paski boczniaki. Trzy ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru o wadze około 20 gramów obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę, czy też zetrzyj na tarce. Ja wolę czuć kawałki imbiru, więc kroję go w plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 5 minut.

Porada: Do flaczków z boczniaków chciałam też dodać trochę świeżej, ostrej papryczki chili. Okazało się jednak, że papryczka była super łagodna, dlatego też skroiłam całą papryczkę i dodałam do garnka z pozostałymi składnikami. Ten składnik można zatem śmiało pominąć i nie ma go w składnikach. 
Flaczki z boczniaków, 5

Kolejno do garnka wlej 600 ml wody. Dodaj: łyżkę koncentratu pomidorowego; czubatą łyżkę suszonego majeranku; płaską łyżeczkę słodkiej papryki; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej. Wymieszaj zupę. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 20 minut na małej lub trochę wyższej mocy palnika (zupa ma się gotować, ale nie za mocno). 

Porada: Jeśli lubisz wędzony posmak w zupie, to w zastępstwie słodkiej papryki daj pół płaskiej łyżeczki papryki wędzonej w proszku. 
Flaczki z boczniaków, 6

Pod koniec gotowania sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz ją jeszcze doprawić. Być może dodasz więcej pieprzu, soli lub chili. Jeśli flaczki z boczniaków wyjdą Ci bardzo gęste, a wolisz rzadsze zupy, to śmiało dodaj do garnka trochę wody i ponownie zagotuj zupę.  

Porada: Nie szykuję zasmażki do tej zupy, ponieważ uważam, że jest ona zbędna. Jeśli jednak masz ochotę dodać na koniec zasmażkę, to śmiało możesz to zrobić. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masa klarowanego. Dodaj też płaską łyżkę mąki pszennej lub owsianej i smaż mąkę z tłuszczem przez chwilę. Całość ma się pienić i lekko zarumienić. Zdejmij patelnię z palnika. Przy pomocy chochelki przelej trochę zupy na patelnię. Szybko zamieszaj pieniącą się zawartość patelni i przelej do garnka z zupą. Warto jeszcze "przepłukać" patelnię odrobiną zupy lub zwykłej wody. Flaczki z boczniaków zamieszaj, zagotuj i wyłącz. 

Flaczki z boczniaków, 7

Flaczki z boczniaków, 8

Gorące flaczki z boczniaków są bardzo rozgrzewające i sycące. Świetnie smakują podane z ulubionym pieczywem i udekorowane natką pietruszki. 
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (107 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Flaczki z boczniaków

Nie raz słyszałam już stwierdzenie, że nie można używać nazw klasycznych dań szykując coś "zupełnie" innego i to bez użycia głównego składnika. Na "pierwszy rzut oka" to stwierdzenie jak najbardziej ma sens. Jeśli jednak zagłębimy się w ten temat, to okazuje się, że są przypadki, kiedy można śmiało zrobić wyjątek. Pierwszy przykład jaki przychodzi mi do głowy to smalec z fasoli. Jest to smarowidło, które szykuje się na bazie roślinnym z całkowitym pominięciem tłuszczu zwierzęcego. Taki smalczyk roślinny i wyglądem i smakowo bardzo przypomina smalec klasyczny. Jest naprawdę pyszny i zachwycił już nie jednego mięsożercę. Używając nazwy smalec, bardzo ułatwiamy innym zrozumienie sensu samego dania. Ktoś myśli" acha.. czyli to będzie coś jakby smalec, tylko z fasoli zamiast tłuszczu". Znacznie szybciej jest skojarzyć znaną nazwę jakiegoś dania, ponieważ jest to nam znane. Tak samo przepis na flaki z boczniaków. Szykuje się je super podobnie do klasycznych flaków. Używamy tutaj boczniaków zamiast wołowych flaków, a reszta jest niesamowicie podobna. Domowe flaki z boczniaka, to moje odkrycie sprzed kilku lat. Takie właśnie flaczki z boczniaków jadłam pierwszy raz u mojej koleżanki, która od wielu lat nie jadała mięsa. Lubiła gotować i eksperymentować w kuchni, a do tego nie bała się kombinować z przepisami. Jej flaki z boczniaka były dość słodkie i łagodne. Podczas szykowania mojego przepisu na flaczki z boczniaków dodawałam więcej imbiru i czosnku. Zupa z boczniaków ala flaki to ciekawy pomysł na obiad dla gości. 

Flaczki z boczniaka

Na flaczki z boczniaka przepis jest naprawdę super prosty. To gęsta zupa, którą robi się błyskawicznie. Na te flaczki z boczniaków przepis jest tak banalny, że jestem pewna tego, że osoby, którym taki rodzaj zupy posmakuje, będą wracać do tego niezwykłego dania. Pamiętam jak podałam te flaczki z boczniaków mojemu synowi. Nie mówiłam z czego są zrobione. Stwierdził, że są jakieś delikatniejsze i nie czuć w nich tak flaków, ale bardzo mu smakują. Nie był w stanie od razu powiedzieć, że to z całą pewnością nie są flaki z wołowiną. Trzeba przyznać, że faktycznie szukając gdzieś w sieci: flaczki z boczniaków przepisy, czy też flaki z boczniaków przepisy, z zamiarem ugorowania tej zupy, trzeba brać pod uwagę to, że boczniaki będą w smaku delikatniejsze niż flaki. Zupa z boczniaka to dobry wybór. I to może być duży atut dla osób, które nie mogą za bardzo przemóc się do zjedzenia osobliwie wyglądających flaków wołowych. Flaczki z boczniaka będą też fantastyczną zupą dla osób, które nie jadają mięsa lub szukają niskokalorycznych, ale rozgrzewających i gęstych zup. Kolejnym atutem przepisu na flaczki z boczniaków, jest to, że ja flaki z boczniaka szykuje bez użycia bulionu. Sama woda w połączeniu z dobrze przygotowanymi warzywami, boczniakami i przyprawami wyjdzie tak esencjonalna, że ewentualne buliony są zbyteczne i zupa z boczniaków wyjdzie super. Zapraszam zatem po przepis na flaczki z boczniaków i życzę smacznego.