Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa to wspaniała i super smaczna zupa, którą gotuję głównie wiosną i latem. To nasza ulubiona zupa koperkowa z ziemniakami młodymi i obowiązkowo z młodą marchewką. Przepis towarzyszy nam cały sezon.

- zupa koperkowa gotowa w 30 minut
- świetna zupa w sezonie na świeże warzywa i zioła 
- gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym
- można ją gotować z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 30 minut
Ilość porcji: 1300 ml zupy

Kalorie: 60 w 100 ml zupy

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • spory pęczek koperku
  • 3 ziemniaki - 280 g
  • 3 młode marchewki - 150 g
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano, szczypta kurkumy

Zupa koperkowa przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam większy garnek o pojemności minimum 3 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 ml zupy koperkowej.

Zupa koperkowa kusi mnie za każdym razem, gdy widzę u mnie na parapecie pęczek koperku. Od maja cała moja kuchnia obstawiona jest świeżymi ziołami oraz koszami z warzywami i owocami. W ogródku przed oknem kuchennym rosną też zioła, które lubię mieć na bieżąco w większych ilościach. Zawsze jest to oregano, które jest tak mocne, że zimuje i co rok pięknie rośnie bez dosadzania. Moja ukochana kolendra, szczypiorek.. Uf, trochę się rozpędziłam. Może zacznijmy już szykować zupkę :-)

Zupa koperkowa, 1

Zupa koperkowa z ziemniakami

To bardzo sezonowa zupa, więc polecam sięgnąć po młodą marchew, cebulkę dymkę ze szczypiorkiem, młode ziemniaki i oczywiście grubaśny pęczek koperku. Szczypior i młoda marchew oddają do zupy nie tylko wspaniały smak, ale i cudowny kolor. Możesz oczywiście użyć i "starej" marchwi oraz ziemniaków a dymkę zamienić na zwykłą cebulę. Warto jednak dokupić wówczas chociaż trochę szczypiorku. 

Zupa koperkowa, 2

Jestem super wygodna, :) więc moja zupa koperkowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać dwie łyżki masła klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy. Obrane: ziemniaki, marchew i cebulkę dymkę ze szczypiorem pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i cebulkę w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 10 minut.
Zupa koperkowa, 3

Po tym czasie do garnka wlej też litr esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Ja użyłam do tej konkretnie zupy bulionu z kaczki i warzyw. Usunęłam tylko z powierzchni nadmiar tłuszczu, ponieważ rosół z kaczki wychodzi zazwyczaj dość tłusty. 

Dodaj też przyprawy:  płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano i szczypta kurkumy. Oregano możesz pominąć w przepisie. Ja lubię je dodawać do koperkowej zupy, jednak nie jest to konieczne zioło. Kurkumę dodaję dla podbicia żółtej barwy w zupie.. polecam. Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Zupa koperkowa, 4

Zupa koperkowa po 15 minutach gotowania a przed dodaniem koperku :)
Zupa koperkowa, 5

Niech zupa gotuje się na małej mocy palnika. Dodaj do niej umyty i drobno posiekany koperek i gotuj kolejne pięć minut. Na tym etapie już nie przykrywam zupy przykrywką.
Zupa koperkowa, 6

Na samym końcu dodaj też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę koperkową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. 

Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje. 

Zupa koperkowa, 7

Zupa koperkowa, 8

Zupa koperkowa z ziemniakami jest jak dla mnie najwspanialsza. Jeśli jednak masz ochotę podać ją z ryżem lub makaronem, to śmiało możesz pominąć w przepisie ziemniaki. Wówczas osobno ugotuj ryż lub makaron i dodaj do zupy przed samym podaniem. 
Napisz jaką wersję wolisz?

Do zupy koperkowej można też przy końcu gotowania dodać podsmażone wcześniej na patelni klopsiki lub też w połowie gotowania dodać małe pulpeciki drobiowe. 
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (221 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa koperkowa

Koperkowa pojawia się u nas jak tylko zaczyna się sezon na tańsze warzywa i zioła. Zawsze czekam na to, by w warzywniaku pojawiły się solidne pęczki koperku oraz natki pietruszki. Zimą niestety można kopic tylko cienki rulonik z koperkiem i trzeba by było kupić naprawę kilka takich paczek, by móc ugotować zupę koperkową. Tak więc cierpliwie czekam do maja a potem już tylko szaleję z przepisami z koperkiem. Dodaję go do wielu zup. Szykuję pyszny sos koperkowy. Do zupy koperkowej używam zazwyczaj bulion warzywny lub też drobiowy. Ostatnio dość często gotuję zupę koperkową na bulionie z kaczki. Kupuję porcję rosołową i gotuję rosół. Bulion wychodzi mocno tłusty, więc koniecznie zbieram nadmiar tłuszczu, który zbiera się na górze. W bulionie, jak i w rosole nie powinno być grubej warstwy tłuszczu na górze. Oczka tłuszczyku owszem, ale już nie cała powierzchnia w tłuszczu. 

Zupa koperkowa przepis

Moja ulubiona wersja, to zupa koperkowa z ziemniakami. Oczywiście możesz pominąć ziemniaki w przepisie i osobno ugotować ryż lub też makaron. Zupa koperkowa z ryżem oraz zupa koperkowa z makaronem też będzie wspaniała i pyszna. Ponieważ jednak zupa koperkowa to królowa wiosennych i letnich zup, to nie mogę się powstrzymać, by nie ugotować jej z młodymi ziemniakami. Do tego jeszcze młoda marchew i powstaje niebiańsko pyszna i super pięknie wyglądająca zupa koperkowa. Zupa koperkowa to jedna z prostszych i szybszych do zrobienia zup. Jeśli tylko masz już przygotowaną porcję bulionu, to w dosłownie 30 minut zupa koperkowa będzie gotowa do zjedzenia. Szybko, prawda? Aby zupa koperkowa miała piękny zielono złoty kolor, polecam użyć cebulki dymki ze szczypiorkiem oraz młodą marchew. Te warzywa oddają do zupy super aromat i nadają jej świetny kolor. Dopełnieniem cudownie apetycznej barwy może być jeszcze szczypta kurkumy. To super przyprawa, która idealnie sprawdza się, gdy chcesz podbić kolor dania. A wiadomo, że jemy potrawy również oczami :) Z wiosenno letnich zup polecam też inne moje pyszności. Botwinka oraz zupa szpinakowa to tylko dwie spośród dziesiątek świetnych zup z mojego Bloga Kulinarnego. Może jeszcze kapuśniak z młodej kapusty, którego wiosną zwyczajnie aż grzech pominąć :-) I jeszcze pyszna i niezwykle prosta zupa krem z kalafiora..