Gulasz z serc
Smaczny, tani i szybko do przygotowany gulasz z serc drobiowych, a konkretnie indyczych. Całość podana na kaszy gryczanej bądź jęczmiennej.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 10 minut
Liczba porcji: 4-6
- 500 g serc indyczych
- 2 marchewki - 170 g
- cebula - 100 g
- pół pora - 80 g
- leśne grzyby - 50 g*
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: łyżka cukru oraz słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli i pieprzu; szczypta majeranku, tymianku i oregano
- dodatkowo: makaron ze skóry świeżego ogórka**
- dodatkowo: 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej
*U mnie grzyby mrożone. Jeśli nie masz grzybów możesz użyć pieczarek.
**Makaron ze skórki ogórka węża wytniesz nożem lub specjalną tarką do ozdób, czy też tarką do sera. Pamiętaj, by wcześniej dobrze umyć ogórki.
Gulasz z serc indyczych
Serca umyj, osusz i poodcinaj żyłki. Pokrój na plasterki - 3 mm grubości. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw.
Nagrzewaj głęboką patelnię lub woka. Umyj, obierz i pokrój w plasterki marchewki, cebulę i pora. Na patelnię wlej olej, dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj. Czosnek pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę - dodaj do reszty po kilku minutach.
Gdy marchew już zmięknie dodaj serca indycze oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem do 10 minut.
Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Sprawdź też moje inne pomysły na gulasz. Gulasz wieprzowy, gulasz z łopatki czy pyszna zupa gulaszowa. Doskonały jest także strogonow.
Smacznego!