Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gulasz z serc

Gulasz z serc

Smaczny, tani i szybko do przygotowany gulasz z serc drobiowych, a konkretnie indyczych. Całość podana na kaszy gryczanej bądź jęczmiennej. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 10 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 500 g serc indyczych
  • 2 marchewki - 170 g
  • cebula - 100 g
  • pół pora - 80 g
  • leśne grzyby - 50 g*
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: łyżka cukru oraz słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli i pieprzu; szczypta majeranku, tymianku i oregano
  • dodatkowo: makaron ze skóry świeżego ogórka**
  • dodatkowo: 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej

*U mnie grzyby mrożone. Jeśli nie masz grzybów możesz użyć pieczarek.
**Makaron ze skórki ogórka węża wytniesz nożem lub specjalną tarką do ozdób, czy też tarką do sera. Pamiętaj, by wcześniej dobrze umyć ogórki.

Gulasz z serc indyczych

Serca umyj, osusz i poodcinaj żyłki. Pokrój na plasterki - 3 mm grubości. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw.

Nagrzewaj głęboką patelnię lub woka. Umyj, obierz i pokrój w plasterki marchewki, cebulę i pora. Na patelnię wlej olej, dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj. Czosnek pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę - dodaj do reszty po kilku minutach.

Gdy marchew już zmięknie dodaj serca indycze oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem do 10 minut. 

Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Gulasz z serc, 1

Sprawdź też moje inne pomysły na gulasz. Gulasz wieprzowy, gulasz z łopatki czy pyszna zupa gulaszowa. Doskonały jest także strogonow.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (883 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania