Serca indycze w sosie na białej kaszy

Serca indycze w sosie na białej kaszy

Dla niektórych gulasz z serc to nietypowy obiad. Serca, żołądki, czy wątróbka są wartościowym źródłem wielu witamin i warto czasem po nie sięgać.. choćby dla urozmaicenia diety :-)

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 10 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 500 g serc indyczych
  • 2 marchewki - 170 g
  • cebula - 100 g
  • pół pora - 80 g
  • leśne grzyby - 50 g*
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: łyżka cukru oraz słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli i pieprzu; szczypta majeranku, tymianku i oregano
  • dodatkowo: makaron ze skóry świeżego ogórka**
  • dodatkowo: 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej

*U mnie grzyby mrożone. Jeśli nie masz grzybów możesz użyć pieczarek.
**Makaron ze skórki ogórka węża wytniesz nożem lub specjalną tarką do ozdób, czy też tarką do sera. Pamiętaj, by wcześniej dobrze umyć ogórki.

Serca umyj, osusz i poodcinaj żyłki. Pokrój na plasterki - 3 mm grubości. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw.

Nagrzewaj głęboką patelnię lub woka. Umyj, obierz i pokrój w plasterki marchewki, cebulę i pora. Na patelnię wlej olej, dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj. Czosnek pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę - dodaj do reszty po kilku minutach.

Gdy marchew już zmięknie dodaj serca indycze oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem do 10 minut. 

Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Serca indycze w sosie na białej kaszy, 1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10568

Komentarze

2018-09-06 21:27
Dziękuje za pyszne danie. Po raz pierwszy zrobiłam serca indycze i okazały się 100 razy lepsze smaczniejsze niż kurze. Danie i przepis rewelacja 👍👏️. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-07 15:03
Bardzo proszę Marto. Cieszę się, że Ci posmakowały 🙂
2015-12-08 18:00
Jak tu pysznie ?
Reklama
2015-12-01 22:21
Bardzo ciekawe danie Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-02 13:16
Dziękuję Marzenko :-)