Serca indycze w sosie na białej kaszy

Serca indycze w sosie na białej kaszy

Dla niektórych gulasz z serc to nietypowy obiad. Serca, żołądki, czy wątróbka są wartościowym źródłem wielu witamin i warto czasem po nie sięgać.. choćby dla urozmaicenia diety :-)

Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g serc indyczych
• 2 marchewki - 170 g
• cebula - 100 g
• pół pora - 80 g
• leśne grzyby - 50 g*
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oleju
przyprawy: łyżka cukru oraz słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli i pieprzu; szczypta majeranku, tymianku i oregano

Dodatkowo:
• makaron ze skóry świeżego ogórka**
• 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej

*U mnie grzyby mrożone. Jeśli nie masz grzybów możesz użyć pieczarek.
**Makaron ze skórki ogórka węża wytniesz nożem lub specjalną tarką do ozdób, czy też tarką do sera. Pamiętaj, by wcześniej dobrze umyć ogórki.

Serca umyj, osusz i poodcinaj żyłki. Pokrój na plasterki - 3 mm grubości. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw.

Nagrzewaj głęboką patelnię lub woka. Umyj, obierz i pokrój w plasterki marchewki, cebulę i pora. Na patelnię wlej olej, dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj. Czosnek pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę - dodaj do reszty po kilku minutach.

Gdy marchew już zmięknie dodaj serca indycze oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem do 10 minut. 

Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

serca-indycze-w-sosie-na-bialej-kaszy-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2015-12-01 22:21
Bardzo ciekawe danie Aniu :-)
Ania
2015-12-02 13:16
Dziękuję Marzenko :-)
Kinga
2015-12-08 18:00
Jak tu pysznie ?