Falafel

Falafel

Falafel to bardzo popularna i super smaczna przekąska, którą zrobisz z surowej, moczonej ciecierzycy z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Poznaj mój sprawdzony przepis na orientalne falafele. 

- sprawdzony sposób na idealne falafele
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku
- kilka propozycji i inspiracji na smaczne podanie kotlecików

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas moczenia cieciorki: 12 godzin
Liczba porcji: 16 falafeli

Kaloryczność kcal: 70 w 1 sztuce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy - niecała szklanka
  • 1 mała cebula - do 100 g
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: po łyżeczce mielonej kolendry, soli i kuminu; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
  • do smażenia: około pół szklanki oleju np. rzepakowego rafinowanego

Falafele

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 16 kotlecików wielkości średniego, lekko spłaszczonego orzecha włoskiego. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja (mogą też wchłonąć mniej lub więcej oleju podczas smażenia). Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Falafel to wegański kotlecik, który szykujemy głównie z ciecierzycy (cieciorki) suchej, moczonej. Nie używamy ciecierzycy z puszki, ani też ciecierzycy samodzielnie gotowanej w garnku. Używamy wyłącznie surowej, namoczonej w wodzie ciecierzycy. 

Falafel, 1

Falafel przepis

Falafele robimy wyłącznie z surowej, moczonej wcześniej ciecierzycy. Nigdy nie używamy do tego przepisu ciecierzycy (cieciorki) gotowanej. Aby zrobić 16 falafeli potrzebujesz 200 gramów (niepełna szklanka) suchej ciecierzycy. Dzień wcześniej należy zalać ją zimną wodą (przegotowana lub z filtra). Wystarczą dwie szklanki wody, czyli około 500 ml wody. Nie mocz jednak ciecierzycy dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować (szczególnie, gdy w pomieszczeniu temperatura jest wyższa niż 19 stopni). Cieciorka wchłonie sporo wody i napęcznieje. Moja cieciorka po namoczeniu ważyła łącznie około 430 gramów. Wodę z moczenia wylej a cieciorkę przepłucz na sitku. 

Porada: Do moczenia ciecierzycy nie używam sody oczyszczonej. Wolę ją dodać do masy, by falafel wyszedł puszysty i nie chłonął dużej ilości tłuszczu. Na zdjęciu poniżej jeszcze sucha ciecierzyca po 12 h moczenia w wodzie. Ciecierzycę można też moczy krócej, ale nie krócej niż sześć godzin. 

Falafel, 2

Do miski z namoczoną i odcedzoną ciecierzycą dodaj również obraną, małą cebulę oraz obrane trzy ząbki czosnku (wszystko surowe). Do tego jeszcze tylko zestaw ziół. Ja dodałam: po łyżeczce mielonej kolendry, soli i kuminu (kmin rzymski); po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu. Dodatkowo można też dodać płaską łyżeczkę suszonej mięty. 

Porada: Jeśli posiadasz mieszankę siedmiu przypraw libańskich to możesz dodać dwie płaskie łyżeczki takiej mieszanki oraz dodatkowo po 1/3 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry, soli i kuminu. Ewentualne mieszanki gotowych przypraw do falafela dodawaj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 
Falafel, 3

Całość polecam wymieszać, by przyprawy oblepiły ciecierzycę. Wszystkie składniki z miski należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja wybieram nakładkę z najmniejszymi oczkami. Sama mielę składniki tylko raz. Jeśli jednak Twoja maszynka nie ma tak drobnych oczek (niecały milimetr), to możesz masę zmielić dwukrotnie. Do zmielonej masy dodaj teraz pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej i bardzo, bardzo dokładnie wymieszaj całość na gładką masę (najlepiej dłońmi).

Miskę z masą przykryj talerzem i odstaw na około godzinę (nie do lodówki). Masa ma idealną konsystencję, gdy możesz z niej formować nierozpadające się kulki. Pamiętaj o tym, że falafel sam się nie uformuje, dlatego też trzeba lekko ugniatać ciasto w zwartą formę i dopiero kształtować falafele. 

Porada 1: Po co dajemy sodę do masy na falafele? Soda sprawi, że Twój falafel będzie chłonął mniej tłuszczu podczas smażenia. Dodatkowo falafele będą miększe i bardziej puszyste, a nie zbite. Falafele z sodą smażą się trochę szybciej. W środku są mięciutkie, zaś na zewnątrz rumiane i chrupiące. 

Porada 2: Od razu zaznaczę, że nigdy nie miksuję ciecierzycy na falafele przy użyciu blendera, czy też innego robota kuchennego tego typu. Używam maszynki do mielenia z nakładkami na najmniejsze oczka. 
Falafel, 4

Na średnią, ale głębszą patelnię lub do szerszego i niższego rondelka wlej olej do smażenia - na wysokość minimum 2,5 cm. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury około 175 stopni. 

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli np. kawałek chleba "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć.

Nabieraj porcje masy o wielkości średniego orzecha włoskiego - około 30 gramów na jeden falafel. Ugniataj każdą porcję, by była zwięzła i formuj kulkę. Kulkę lekko spłaszczaj na kształt krążka. Polecam szykować tak falafele i układać je sobie np. na papierze to pieczenia, by nie spieszyć się potem z ich formowaniem podczas smażenia kolejnych porcji. W taki sposób przygotowałam 16 gotowych do smażenia falafeli. 

Porada: Możesz też formować falafele tylko na kształt kulki. Ja wolę je jednak spłaszczać. W sprzedaży dostępne są również specjalne foremki do formowania falafela, które można zakupić np. przez Internet za niecałe 20 zł. 

Falafel, 5

Jeśli tłuszcz jest już dobrze nagrzany, to można zacząć smażyć falafele. Smaż po kilka falafeli na raz. Jak tylko falafel ładnie się od spodu zarumieni, to odwracaj go na drugą stronę. Usmażone falafele wyławiaj np. przy pomocy spłaszczonego sitka i od razu odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju. 

Moje falafele smażyły po po około 1,5 minuty na stronę. Twoje mogą się smażyć trochę krócej lub trochę dłużej. Będzie to uzależnione od ich wielkości i grubości oraz tego w jakim stopniu nagrzany jest tłuszcz. Jeśli zauważysz, że falafele za szybko się rumienią, to zmniejsz moc palnika. W ten sposób usmaż wszystkie falafele. 
Falafel, 6

Falafel, 7

Falafel bardzo dobrze smakuje podany z domową pastą warzywną. Polecam klasyczny hummus lub też hummusy z dodatkiem mascarpone lub suszonego pomidora.

Uwielbiam zajadać falafele ułożone na mieszance siekanej natki pietruszki, mięty i kolendry z dodatkiem mini pomidorków i z drobno siekaną czerwoną cebulką. Całość polewam sosem czosnkowym lub sosem jogurtowo miętowym. Świeże ogórki i pomidory też tu pasją. 

Falafel śmiało zastępuje też mięso w burgerach oraz wszelkich kanapkach, wrapach i pitach. Można go podawać do obiadu zamiast kotletów oraz jako samodzielne danie. Świetnie sprawdza się też na talerzu zimnych przekąsek - jest bowiem pyszny i na ciepło i po przestudzeniu. 

Z czym Ty podasz swoje falafele?
Smacznego!

Inspiracja do przepisu pochodzi z książki Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie, Samar Khanafer

Średnia 4.8 / 5 (120 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Falafel

Falafele to danie krajów arabskich. Falafel jest to smażona na głębokim tłuszczu kulka, lekko spłaszczona kulka, krążek lub placek zrobiony z wcześniej namoczonej i mielonej ciecierzycy, fasoli albo też bobu. Falafel to tradycyjne dania bliskowschodnie. Falafel powszechnie podaje się placku np. pita, lub też umieszcza się go jako jeden z składników wrapa. Falafel można podawać z różnymi sałatkami albo z marynowanymi warzywami, z ostrym lub łagodnym sosem. Falafele z ciecierzycy bardzo dobrze smakują też podane razem z hummusem lub sosami z dodatkiem tahini. Falafele z powodzeniem mogą być również spożywane samodzielnie jako przekąska lub podawane jako część meze - jeden ze składników zestawu przystawek. Falafel z ciecierzycy zrobił się popularny na całym Święcie i podawany jest w wielu restauracjach i barach. Falafel przepis uwielbiają nie tylko weganie, ale i wegetarianie oraz tzw. wszystkożerni, czyli miłośnicy mięsa. Warto wiedzieć, że samo słowo falafel może odnosić się nie tylko do samych placków ale też jako nazwa kanapek, których stanową one główny składnik. 

Falafele

Według Wikipedii: Pochodzenie słowa falafel nie jest do końca znane i jest tematem dość kontrowersyjnym. Powszechna teoria głosi, że danie falafel pochodzi z Egiptu. Falafel prawdopodobnie spożywany był przez Koptów, jako zamiennik mięsa podczas Wielkiego Postu. Ponieważ Aleksandria jest miastem portowym, można było wyeksportować danie i nazwę do innych obszarów na Bliskim Wschodzie. Danie później migrowało na północ do Lewantu, gdzie ciecierzyca zastąpiła fasolę bobową. Spekulowano nawet, że jego historia (falafele) może sięgać do Egiptu faraonów. Falafel jest bardzo zdrowy. Falafel szykowany z cieciorki bogaty jest w białko, złożone węglowodany oraz w błonnik. Kluczowe składniki odżywcze to: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, mangan, cynk, miedź, witamina C, kwas pantotenowy, tiamina, witamina B i kwas foliowy. Fitochemikalia obejmują beta-karoten. Falafel jest bogaty również w rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Ciecierzyca charakteryzuje się też niską zawartością tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Podczas smażenia chłonie trochę tłuszczu (jeśli w masie jest soda, to już znacznie mniej). Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu podczas smażenia, falafel można też upiec w piekarniku.

Falafele przepis

Dalej według Wikipedii: W czasie Ramadanu kulki falafele są czasem spożywane jako część iftaru, czyli posiłku, który przerywa codzienny post po zachodzie słońca. Falafel stał się tak popularny, że McDonald's przez pewien czas podawał „McFalafel” w swoim menu śniadaniowym w całym Egipcie. Falafel idealny jest nadal popularny wśród Koptów, którzy gotują duże ilości podczas świąt religijnych. Debaty na temat pochodzenia falafele czasami przechodziły w dyskusje polityczne na temat stosunków między Arabami i Izraelczykami. W dzisiejszych czasach falafel uważany jest za narodową potrawę Egiptu, Palestyny i Izraela. Libańskie Stowarzyszenie Przemysłowców podniosło zarzuty o naruszenie praw autorskich przeciwko Izraelowi w odniesieniu do dania falafel. Falafel przepis stał się popularny wśród wegetarian i wegan, ponieważ jest to świetna alternatywa dla ulicznych potraw na bazie mięsa. Falafel jest obecnie sprzedawany w opakowaniach w mieszankach w sklepach ze zdrową żywnością. Produkt sproszkowany wystarczy wymieszać z wodą i formować falafele. Tradycyjnie uważa się, że falafel używany jest głównie do robienia burgerów wegetariańskich. Ostatnio jednak jego zastosowanie rozszerzyło się, ponieważ coraz więcej osób przyjęło go jako fantastyczne źródło białka.

Falafel przepisy

Tak więc najczęściej falafele szykuje się z surowe ale moczonej ciecierzycy (cieciorki). Falafel jest też wytwarzany z fasoli oraz bobu lub ciecierzycy z dodatkami fasoli i bobu. Nie istnieje tylko jeden przepis na falafele, ale wiadomo, że falafele szykujemy wyłącznie z surowej, moczonej cieciorki. Nie można do ich zrobienia używać ciecierzycy z puszki, ani też ciecierzycy gotowanej. Mój przepis na falafela to głównie przepis bazowany na kuchni libańskiej, ale wszystkie przepisy są do siebie pość podobne. Niektórzy dodają sodę oczyszczoną już do moczenia ciecierzycy. Ja jednak wolę dodać sodę już do gotowej masy, by falafele nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia. Do zmielonej ciecierzycy dodaję się też zazwyczaj zmieloną, surową cebulę oraz czosnek. Przypraw jest bardzo dużo i każdy wybiera swoją własną, ulubioną mieszankę. Jeśli użyłoby się cieciorki z puszki lub gotowanej samodzielnie, to podczas smażenia falafeli, prawdopodobnie zaczęłyby się one rozpadać. Najbardziej lubię falafele z hummusem lub inną pastą z dodatkiem sezamu. Świetnie smakuję też z sałatką z pomidora, cebuli i natki pietruszki. Środek falafeli różni się kolorem i czasem jest bardziej zielony (mięta lub natka pietruszki oraz zielona cebulka w składnikach) a czasem bardziej brązowy (inne przyprawy). Jeśli chcesz poznać mój przepis na falafele oraz kilka porad na to jak i z czym podawać falafel, to zapraszam po przepis i życzę smacznego.