Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z granatem

Sałatka z granatem

Oto moja idealna sałatka z granatem. Przepis skomponowałam tak, by jadalne nasiona granatu dominowały smakiem i perfekcyjnie komponowały się z resztą składników. To świetna sałatka, którą gorąco Wam polecam!

- bardzo szybka do zrobienia
- idealna na lunch, obiad, czy na przyjęcia
- wszystkie składniki idealnie do siebie pasują

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 900 g sałatki
W 100 g sałatki: Wartość energetyczna 200 kcal Dieta: bezglutenowa

Składniki na sałatkę z granatem

  • duży owoc granatu - około 500 g
  • 1 średnia sałata rzymska
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście szpinaku baby lub roszponki
  • kawałek pora - 10 cm
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • 200 g sera koziego miękkiego twarogowego

Składniki na prosty sos winegret

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu

Sałatka z rukolą i granatem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 gramów sałatki z granatem, serkiem kozim i szynką parmeńską. 

W dalszej części przepisu podam jeszcze kilka dodatków, jakimi można wzbogaci smak sałatki. A będą to np. awokado lub orzechy. Zapraszam!

Sałatka z granatem, 1

Sałatka z granatem

Aby sałatka z granatem była naprawdę pyszna bardzo ważne jest to, by zakupić owoce granatu, które będą świeże. Po otwarciu nasiona mają być jędrne, intensywnie czerwone i soczyste. 

Jest kilka sposobów na to, by "prawidłowo" otwierać i obierać owoce granatu. Być może zrobię o tym osobny wpis. Szczerze jednak przyznaję, że zazwyczaj owoc granatu nacinam trochę w jednym miejscu i dłońmi rozdzielam na dwie części. Następnie małym nożykiem nacinam lekko skórę w miejscu, gdzie nie ma nasion i rozdzielam na mniejsze części. Same nasionka zdejmuję palcami do miseczki. Tym sposobem tylko przy pierwszym nacięciu uszkadzam kilka nasion. Duży owoc obieram dokładnie w niecałe dziesięć minut. 

Z owocu granatu o wadze 500 gramów wyszło mi aż 300 gramów pięknych i soczystych nasion. 

Sałatka z granatem, 2

W jednej misce umieść razem umyte i bardzo świeże liście sałaty rukoli oraz młodego szpinaku. Z sałaty rzymskiej oderwij cienkie kawałki i usuń grubsze nerwy biegnące wzdłuż listków. Dodaj też plasterki cienko pokrojonego pora. 

Porada: Zamiast szpinaku możesz użyć sałatę roszponkę lub sałatę insalatina, czy też nawet ulubiony miks sałat. Do tej sałatki pasuje też sałata karbowana i rukiew wodna. 
Sałatka z granatem, 3

Przyszła kolej na szynkę parmeńską.. I tutaj możesz użyć dowolnej szynki dojrzewającej. Może to być też szynka prosciutto, szynka serrano, czy też nawet łagodnie wędzona szynka delikatesowa. 

Cienko krojone plasterki szynki wystarczy porwać dłońmi na kilka mniejszych kawałków. Ja daję 120 gramów szynki, ale możesz śmiało dodać jej trochę więcej. 

Dla mniej niezbędny w tej sałatce jest też dodatek nabiału. I tutaj nie daję raczej popularnego sera feta a sięgam po miękkie sery kozie lub owcze. Takie twarogowe sery sprzedawane są często np. w formie roladki. Takiego sera nie kroję a tylko dzielę w dłoniach na mniejsze kawałki. 

Sałatka z granatem, 4

Do miski dodaję owoce granatu i całość polewam na koniec najprostszą wersją sosu winegret, która składa się u mnie z delikatnej oliwy, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Lepiej bowiem nie dawać od razu dużo soli i pieprzu, by móc dołożyć przyprawy tylko w razie potrzeby.
Sałatka z granatem, 5

Sałatka z granatem, 6

Na koniec jeszcze dodam, że do tej sałatki można też wkroić dojrzałe awokado oraz całość posypać siekanymi orzechami pekan lub orzechami włoskimi. Można też dodać (moczone wcześniej w wodzie) pestki słonecznika.

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1012 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z granatem

Bardzo często dodaję do różnych sałatek owoce granatu. Postanowiłam jednak skomponować taką sałatkę, w której główną rolę będzie odgrywał sam granat. Dlatego w przepisie nie np. pomidorków koktajlowych, które dominują fakturą i trochę za bardzo przypominają słodyczą smak owocu. Moja salatka z granatem zawiera za to i nabiał i mięso. Szynka parmeńska, czy też szynki typu parmeńska są ostatnio bardzo popularne i faktycznie jako dodatek do sałatek sprawdzają się idealnie. Koniecznie sprawdź też jak smakuje moja sałatka z figami. Bardzo ciekawa, chociaż zupełnie też inna jest moja sałatka szwabska.. polecam spróbować. 

Salatka z granatem

Moja salatka z rukoli i granatem jest tak pyszna, że przyznaję iż sama mogę zjeść nawet połowę miski. Taka sałatka z rukoli i granatu sprawdzi się zarówno jako sałatka do pracy, ale i jako pyszny dodatek do obiadu czy też nawet samodzielny, lekki posiłek. W Polsce najlepszy jest kupować owoce granatu w okolicach listopada. Wówczas docierają do nas bardzo dojrzałe i super świeże owoce. Świeżutki owoc granatu jest napęczniały, błyszczący i o bardziej jednolitym i intensywnym kolorze. 

Sałatka z rukolą i granatem

Salatka z rukoli i granatem musi być kolorowa. Tę piękną, intensywną czerwień granatu sprawia, że jest to sałatka, która wyjątkowo przykuwa uwagę. Sałatka z rukolą i granatem oraz miękkim serem kozim lub owczym bardzo nam smakuje. Sałatka z granatem i rukolą jest też super szybka do zrobienia. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje samo obranie owocu granatu z jadalnych nasion. Jeśli lubisz pyszne sałatki, to polecam też inne moje sałatki. Pyszna i bardzo piękna jest moja sałatka gyros. Rewelacyjna jest też sałatka z kurczakiem, która z powodzeniem zastąpi Ci i śniadanie i pożywny i zdrowy obiad.