Sałatka z granatem
Oto moja idealna sałatka z granatem. Przepis skomponowałam tak, by jadalne nasiona granatu dominowały smakiem i perfekcyjnie komponowały się z resztą składników. To świetna sałatka, którą gorąco Wam polecam!
- bardzo szybka do zrobienia
- idealna na lunch, obiad, czy na przyjęcia
- wszystkie składniki idealnie do siebie pasują
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 900 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
200 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki na sałatkę z granatem
- duży owoc granatu - około 500 g
- 1 średnia sałata rzymska
- 2 garście rukoli
- 2 garście szpinaku baby lub roszponki
- kawałek pora - 10 cm
- 120 g szynki parmeńskiej
- 200 g sera koziego miękkiego twarogowego
Składniki na prosty sos winegret
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
Sałatka z rukolą i granatem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 gramów sałatki z granatem, serkiem kozim i szynką parmeńską.
W dalszej części przepisu podam jeszcze kilka dodatków, jakimi można wzbogaci smak sałatki. A będą to np. awokado lub orzechy. Zapraszam!
Sałatka z granatem
Aby sałatka z granatem była naprawdę pyszna bardzo ważne jest to, by zakupić owoce granatu, które będą świeże. Po otwarciu nasiona mają być jędrne, intensywnie czerwone i soczyste.
Jest kilka sposobów na to, by "prawidłowo" otwierać i obierać owoce granatu. Być może zrobię o tym osobny wpis. Szczerze jednak przyznaję, że zazwyczaj owoc granatu nacinam trochę w jednym miejscu i dłońmi rozdzielam na dwie części. Następnie małym nożykiem nacinam lekko skórę w miejscu, gdzie nie ma nasion i rozdzielam na mniejsze części. Same nasionka zdejmuję palcami do miseczki. Tym sposobem tylko przy pierwszym nacięciu uszkadzam kilka nasion. Duży owoc obieram dokładnie w niecałe dziesięć minut.
Z owocu granatu o wadze 500 gramów wyszło mi aż 300 gramów pięknych i soczystych nasion.
W jednej misce umieść razem umyte i bardzo świeże liście sałaty rukoli oraz młodego szpinaku. Z sałaty rzymskiej oderwij cienkie kawałki i usuń grubsze nerwy biegnące wzdłuż listków. Dodaj też plasterki cienko pokrojonego pora.
Porada: Zamiast szpinaku możesz użyć sałatę roszponkę lub sałatę insalatina, czy też nawet ulubiony miks sałat. Do tej sałatki pasuje też sałata karbowana i rukiew wodna.
Przyszła kolej na szynkę parmeńską.. I tutaj możesz użyć dowolnej szynki dojrzewającej. Może to być też szynka prosciutto, szynka serrano, czy też nawet łagodnie wędzona szynka delikatesowa.
Cienko krojone plasterki szynki wystarczy porwać dłońmi na kilka mniejszych kawałków. Ja daję 120 gramów szynki, ale możesz śmiało dodać jej trochę więcej.
Dla mniej niezbędny w tej sałatce jest też dodatek nabiału. I tutaj nie daję raczej popularnego sera feta a sięgam po miękkie sery kozie lub owcze. Takie twarogowe sery sprzedawane są często np. w formie roladki. Takiego sera nie kroję a tylko dzielę w dłoniach na mniejsze kawałki.
Do miski dodaję owoce granatu i całość polewam na koniec najprostszą wersją sosu winegret, która składa się u mnie z delikatnej oliwy, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Lepiej bowiem nie dawać od razu dużo soli i pieprzu, by móc dołożyć przyprawy tylko w razie potrzeby.
Na koniec jeszcze dodam, że do tej sałatki można też wkroić dojrzałe awokado oraz całość posypać siekanymi orzechami pekan lub orzechami włoskimi. Można też dodać (moczone wcześniej w wodzie) pestki słonecznika.
Smacznego!