Sałatka gruzińska
Sałatka gruzińska to bardzo aromatyczna, przepyszna i kolorowa sałatka, którą gorąco polecam szykować latem. Przepis ten sprawdzi się do wielu obiadów oraz do dań z grilla.
- świetnie połączenie smaków
- bardzo uniwersalna sałatka na lato
- dokładny opis wykonania i apetyczne zdjęcia
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 750 g sałatki
Kaloryczność kcal: 135 w 100 g sałatki
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki podstawowe sałatki
- 300 g małych ogórków gruntowych
- 250 g dojrzałych pomidorów - dowolne
- 40 g cebuli cukrowej lub czerwonej - mały kawałek
- 50 g orzechów włoskich - spora garść
- 25 g świeżo siekanej kolendry - spora garść
- 25 g świeżo siekanych listków mięty - spora garść
- 2 łyżki ulubionej oliwy
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
Składniki sosu do sałatki
- 30 g orzechów włoskich - mała garść
- 3 łyżki dowolnego octu winnego
- 2 ząbki czosnku - około 10 g
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- pół płaskiej łyżeczki soli
Sałatka gruzińska
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 gramów sałatki gruzińskiej.
Przed szykowaniem sałatki z ogórków i pomidorów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. szczyptę kozieradki, by nadać sałatce więcej aromatu.
Sałatka gruzińska przepis
Jak najmłodsze, małe ogórki gruntowe umyj dokładnie. Odetnij im oba końce. Każdą sztukę pokrój w plasterki o grubości około 3-5 mm. Pomidory również umyj, usuń szypułki i pokrój je w kawałki na jeden kęs. Mogą to być pomidory duże np. malinowe, ale i malutkie pomidory typu cherry. Małe pomidorki tylko przekrój na pół. Nie trzeba ważyć pomidorów ogórków co do grama. Zwróć jednak uwagę na to, by ogórków było jednak więcej niż pomidorów.
Bardzo ważnymi składnikami sałatki gruzińskiej są świeże zioła, czyli kolendra oraz mięta. Umyj i posiekaj drobno świeże listki mięty oraz kolendrę. Na podane proporcje warzyw potrzebujesz łącznie około 50 gramów świeżo siekanych ziół. Kawałek cebuli o wadze około 40 gramów pokrój w cienkie piórka lub odrobinę grubszą kostkę. Jeśli masz cebulę cukrową, to możesz jej dać nieco więcej. Jeśli zaś sięgasz po ostrzejszy typ cebuli, to możesz dodać jej więcej, ale dopiero pod koniec szykowania sałatki, po jej wypróbowaniu.
Porada: W ostateczności kolendrę można zamienić na natkę pietruszki, zaś cebulę na szczypior.
Do miski z warzywami i ziołami dodaj też około 50 gramów lekko rozdrobnionych w dłoniach orzechów włoskich. Wlej również dwie łyżki oliwy i całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Porada: Do sałatki można też dodać szczyptę mielonej kozieradki.
Składniki sosu zmiksuj na pastę przy pomocy blendera ręcznego o wysokiej mocy lub innego rozdrabniacza typu malakser z blenderem. Będą to: dwa obrane ząbki czosnku; 3 łyżki dowolnego octu winnego; 30 gramów orzechów włoskich; 4 łyżki wody; 1 łyżka oliwy; pół płaskiej łyżeczki soli.
Porada: Jeśli wolisz nie szykować pasty do sałatki, to zawsze możesz też tylko przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać go z oliwą, wodą, solą i octem. Takim sosem polej sałatkę, zaś resztę orzechów oddaj do sałatki, tak samo jak wcześniej 50 gramów.
Pastę do sałatki możesz wyłożyć na podzielone porcje lub też umieścić w osobnej, małej misce, by każdy mógł sobie nałożyć jej tyle, ile ma ochotę. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać do sałatki odrobinę więcej pieprzu lub też np. świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sałatka gruzińska to sałatka idealna do wielu tradycyjnych dań oraz do potraw z grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dnia następnego. Przed podaniem zawsze zamieszaj sałatkę.
Smacznego.