Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka po żydowsku

Surówka po żydowsku

Rewelacyjna surówka po żydowsku, czyli szybka i pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Mój przepis jest super zdrowy i niskokaloryczny. Nie dodajesz do niej ani majonezu, ani śmietany. Spróbuj a pokochasz!

- tania, pyszna i niskokaloryczna surówka
- bardzo uniwersalna i długo świeża
- można ją szykować cały rok

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: 1150 g surówki

Kaloryczność kcal: 45 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1/3 główki małej kapusty białej - 500 g
  • 2 średnie marchewki - 260 g
  • 10 cm pora lub mała cebula
  • pół papryki czerwonej - 100 g
  • 4 małe ogórki kiszone - 120 g
  • 1/4 ogórka świeżego długiego - 100 g
  • garść natki pietruszki
  • sok z małej cytryny
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru

Warzywa ważone były przed obraniem.
Kalorie policzone zostały ze składników podanych w przepisie. 

Surówka po żydowsku jest jedną z mniej kalorycznych surówek szykowanych głównie z białej kapusty. Uwielbiam ją za wspaniały smak i prostotę wykonania. Można ją śmiało trzymać w lodówce nawet tydzień i z dnia na dzień smakuje tylko lepiej! Do surówki możesz śmiało dodać również korzeń selera oraz korzeń pietruszki i jabłko tarte na grubych oczkach. Ja jednak zostaję przy wersji podstawowej. Taka najbardziej nam smakuje. 

Surówka po żydowsku, 1

Surówka po żydowsku

Z główki białej kapusty (może być też kapusta młoda) zdejmij wierzchnie liście. Ukrój 500 gramów kapusty i poszatkuj ją drobno nożem. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do miski z poszatkowaną kapustą.

Surówka po żydowsku, 2

Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski. Kawałek pora pokrój w cienkie krążki i umieść na sitku w zlewie. Przelej pora wrzątkiem z czajnika. Odcedź z wody i przełóż do miski z warzywami. Zamiast pora możesz też dodać małą, siekaną cebulę. 

Ogórki kiszone obierz i odetnij im końce. Ogórki pokrój w cienkie plasterki. Kawałek świeżego ogórka obierz i przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Jeśli ogórek ma duże pestki i gniazdo nasienne jest wodniste, to odetnij je i wyrzuć. Ogórka zaś pokrój w drobną kostkę.
Surówka po żydowsku, 3

Do małej miseczki wlej cztery łyżki delikatnej oliwy lub olej rośliny. Możesz użyć olej: rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy, z pestek winogron. Dodaj też świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. 

Zamiast soku z cytryny możesz też użyć ocet winny. Ja jednak polecam sok z cytryny lub limonki. Ocet możesz też dodawać stopniowo już po wymieszaniu całej surówki. Sprawdź wówczas czy smak surówki Ci odpowiada i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę octu lub soku z cytryny.  
Surówka po żydowsku, 4

W jednej, dużej misce wymieszaj razem wszystkie składniki surówki. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub soku z cytryny czy też octu. Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą. 
Surówka po żydowsku, 5

Surówkę trzymaj w lodówce, w szklanym naczyniu pod przykryciem nawet do tygodnia. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (530 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka po żydowsku

Bardzo dobra, wręcz rewelacyjna surówka pod żydowsku, czyli surówka z białej kapusty z papryką, ogórkami i cebulą. Do tej surówki dodajesz tylko delikatną oliwę lib olej oraz sok z cytryny. Surówka żydowska jest też świetna z octem winnym. To wersja dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Do surówki po żydowsku można też śmiało dodać tarte jabłko oraz korzeń selera i pietruszki. Surówka po żydowsku jest bardzo zdrowa i ma mało kalorii. To świetna surówka z białej kapusty z warzywami i olejem, którą trzymasz w lodówce nawet tydzień. Każdego dnia smakuje tylko lepiej. Do tej surówki bardzo pasują moje ulubione bitki wołowe

Surówka żydowska

Surówkę po żydowsku można robić cały rok. Smakuje wyśmienicie i bardzo długo zachowuje świeżość i przydatność do spożycia. To wyjątkowo zdrowa i niskokaloryczna surówka z białej kapusty bez majonezu, jogurtu czy też śmietany. Surówka po żydowsku świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów, na kanapki oraz do dań typu wrapy oraz burito. Bardzo dobra jest również surówka colesław oraz moja ulubiona, kolorowa sałatka śledziowa na wigilię. Świetna jest też surówka z białej rzodkwi.. warto zrobić. Mój Blog Kulinarny to również pyszne domowe ciasta, serniki oraz ciastka i desery.