Spaghetti z warzyw

Spaghetti z warzyw

Sprawdź koniecznie jak zrobić domowe spaghetti warzywne. To piękny, prosty i niezwykle pyszny makaron z warzyw surowych, który możesz podać na wiele kreatywnych sposobów.  

- zdrowe i szybkie spaghetti z warzyw
- pomysł na surówkę, sałatkę lub piękną dekorację
- dokładny przepis oraz wiele pomysłów na urozmaicenie smaku warzyw

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 670 g spaghetti

Kaloryczność kcal: 120 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 ogórek długi np. odmiana Saladin - 200 g
  • 1 zielona cukinia - 300 g
  • spora garść małych pomidorków - 100 g
  • garść prażonych orzechów ziemnych - 50 g
  • 4 łyżki ulubionej oliwy
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ulubionego jasnego miodu
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • ewentualnie inne warzywa dodatkowo: buraki, marchew, rzodkiew

Makaron z warzyw

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 670 gramów spaghetti z warzyw. 

Spaghetti z warzyw, 1

Makaron z warzyw przepis

Będzie to spaghetti z surowych warzyw, polane sosem winegret i wzbogacone o pomidorki koktajlowe oraz prażone orzechy i świeże zioła. Moja ulubiona wersja składa się z cukinii oraz ogórka, co nie znaczy, że nie można zaszaleć i użyć też innych warzyw. Idealnie pasują tutaj również: marchew, burak, czy nawet długa rzodkiew.

Warzywa bardzo dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Przygotuj sobie sos winegret. W jednej miseczce umieść razem: 4 łyżki ulubionej oliwy lub ewentualnie innego oleju roślinnego (najlepiej nie za ostry i nierafinowany); nieduży, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki; łyżeczka ulubionego, jasnego i najlepiej płynnego miodu; pół płaskiej łyżeczki soli i 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Składniki sosu wymieszaj dokładnie. 

Do makaronu z warzyw z sosem winegret uwielbiam dodawać prażone orzechy. Najczęściej sięgam po prażone, ale niesolone orzechy ziemne. Tym razem jeszcze je lekko podprażyłam dodatkowo na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Prażone fistaszki można zamienić na prażone: orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, orzechy włoskie lub pekan. 

Spaghetti z warzyw, 2

Pora na najważniejszy moment, czyli zamienienie ogórka i cukinii w makaron typu spaghetti 😊 Używam Zoodlera – blendera ze spiralnym ostrzem do warzyw marki Philips. Jest to wielofunkcyjny blender, który blenduje, miksuje, ubija i zoodluje, czy tworzy trzy rodzaje "makaronu" z warzyw. Ja wybrałam nakładkę/tarczę z ostrzem do makaronu typu spaghetti, ale do wyboru są też ostrza do sprężynek i wstążek. 

W pierwszej kolejności zabrałam się za górka, ponieważ po zrobieniu z niego spaghetti trzeba dać mu parę minut na to, by na dnie miseczki zebrała się woda z ogórka. Można ją odlać i wypić. Polecam tylko odciąć oba końce i po minucie spaghetti z ogórka jest już gotowe. 

Spaghetti z warzyw, 3

Zaraz po ogórku zabrałam się za spaghetti z cukinii. W jednej misce umieściłam makaron z ogórka i cukinii. 
Spaghetti z warzyw, 4

Wystarczy już tylko wymieszać razem spaghetti z cukinii i spaghetti z ogórka, a następnie wlać też cały sos winegret. Kolejno wsypujemy też podprażone i przestudzone orzeszki oraz połówki dowolnych pomidorków koktajlowych. Na koniec dekoracja w postaci ulubionych ziół. U mnie obowiązkowo kolendra, ale można też sięgnąć po natkę pietruszki lub nawet świeże listki oregano, czy mięty albo bazylii. Spaghetti z warzyw najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodówce. 20 minut wystarczy. Z czasem warzywa przenikają sosem, dzięki czemu nabierają ciekawszego smaku, ale nadal są elastyczne i jędrne.

Porada: Zamiast sosu winegret spaghetti z warzyw można wymieszać z ulubionym pesto - polecam bazyliowe, ale z rukoli lub pietruszkowe też będzie super. 
Spaghetti z warzyw, 5

Spaghetti z warzyw, 6

Makaron z warzyw podaję jako surówkę do obiadu lub też jako samodzielny posiłek. Pięknie się prezentuje, więc bardzo dobrze sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i ważniejsze spotkania rodzinne oraz imprezy z grillem. Spaghetti warzywne dodaję bardzo często na kanapki oraz do burgerów. Przechowuję je w lodówce, w szklanym naczyniu z zamknięciem nawet do 3-4 dni. 

Na zdjęciu poniżej widać część wyposażenia z zestawu Blender PHILIPS Zoodler Viva Collection, dzięki któremu w kilka minut zrobisz makaron z warzyw. 
Spaghetti z warzyw, 7

Chciałam pokazać Wam jak wyglądają wszystkie trzy rodzaje spirali, jakie można zrobić przy użyciu wymiennych tarcz do blendera. Spaghetti pokazałam wyżej na przykładzie cukinii i ogórka, ale na dodatkowym zdjęciu poniżej jest też marchew, a raczej makaron spaghetti z marchewki. Po środku mamy wstążki z cukinii oraz sprężynki z buraka. 

Dowolne spiralki można też zrobić np. z ziemniaków, które po przepłukaniu polecam smażyć jak frytki lub piec w piekarniku (polanie odrobiną oleju). Efekt jest niesamowity, a spaghetti z ziemniaków warto podać również jako jadalną dekorację na talerzu np. z roladkami drobiowymi. Zoodler można też stosować do owoców. Polecam twarde gruszki oraz jabłka. 

Makaron z warzyw można też smażyć na patelni (zobacz mój przepis na makaron z cukinii). Nie smażymy tylko ogórka oraz rzodkwi. 

Zoodler Philips to nie tylko blender ze spiralnym ostrzem. Jego moc wynosi aż 800 wat, a ostrza rozdrabniacza są bardzo duże i idealnie wyprofilowane. Potrafi zmielić mięso, czy poszatkować nawet większą ilość cebuli i innych warzyw. Jednym przyciskiem zdejmujesz i nakładasz pozostałe akcesoria, czyli np. trzepaczkę do ubijania jajek, czy kremów na bazie śmietanki. Blender posiada funkcję zmiennej regulacji prędkości, która umożliwia obsługę jedną ręką. Wystarczy, że mocniej naciśniesz przycisk i urządzenie pracuje z większą prędkością. Do tego oczywiście klasyczny blender, ale wsparty już o technologię ProMix (konstrukcja w kształcie trójkąta), czyli dokładniejsze i szybsze rozdrabnianie składników. 
Spaghetti z warzyw, 8

A na zdjęciu poniżej moje spaghetti z ogórka i cukinii wzbogacone jeszcze o marchewkę, którą dodałam do połowy porcji 😊
Spaghetti z warzyw, 9

Wpis powstał we współpracy z marką Philips.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (277 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makaron z warzyw

Jeszcze do niedawna makaron szykowaliśmy wyłącznie na bazie mąki pszennej lub też gryczanej, czy też np. z ciecierzycy i ewentualnie jajek. Tak naprawdę to i wszelki makaronu z gryki, owsa, czy soczewicy to też dość nowy wynalazek i nie każdy sięga po takie makarony. Tym razem mam dla moich Czytelników coś jeszcze ciekawszego i jeszcze zdrowszego niż makarony z pełnych zbóż lub szykowane ze strączkowych. Na moim Blogu Kulinarnym jest już jest jeden podobny przepis, a raczej pomysł, na makaron z użyciem warzyw i jest to makaron z cukinii, który podaję jeszcze dodatkowo lekko podsmażony na patelni. Ty razem mam coś równie pysznego, zdrowego i bardzo kolorowego. Mój przepis na spaghetti warzywne, to coś tak wspaniałego, że ostatnio zawsze mam to danie w lodówce. Domowy makaron z warzyw ma w mojej kuchni tak ogromne zastosowanie, że za każdym razem podaję je zupełnie inaczej i na różne sposoby. Spaghetti warzywne to nic innego, jak warzywa pokrojone na kształt makaronu spaghetii lub też na wstążki, czy sprężynki. Kiedyś makaron z warzyw robiłam dość rzadko, ponieważ było to niezwykle pracochłonne zajęcie. Samo krojenie nożem zajmowało mi bardzo dużo czasu, a efekt nie był tak zadowalający i wstążki z marchewki były i tak za grube. Z czasem kupiłam sobie temperówkę do warzyw i było już trochę lepiej, bo mogłam przygotować spaghetti z marchewki, spaghetti z pietruszki, czy spaghetti z cieńszej cukinii albo z ogórka. Szykowałam je jednak głównie dekoracyjnie do sałatki lub jako ładny i smaczny dodatek na talerzu z obiadem, ponieważ nadal było to dość pracochłonne zajęcie i przyznam szczerze, że trochę potem bolały i dłonie. Od niedawna mam jednak nową maszynę wielofunkcyjną i makaron z surowych warzyw szykuję przynajmniej raz w tygodniu. 

Spaghetti warzywne

Aktualnie jestem szczęśliwą posiadaczką sprzętu Zoodler marki Philips. Jest to blender ze spiralnym ostrzem. To blender z dodatkowymi funkacji. Można nim zatem blendować, miksować oraz tworzyć makaron z warzyw i owoców. Jeśli więc chcesz zobaczyć, jak zrobić spaghetti z warzyw przy pomocy tego zoodlera, to zapraszam do przepisu. Warzywne makarony z marchewki i cukinii, czy też z buraka, ogórka lub nawet długiej rzodkwi wychodzą super pyszne i tak niesamowicie śliczne, że nawet osoby, które uwielbiają tradycyjne kluchy zachwycały się smakiem i wyglądem makaronu z warzyw i owoców. Na makaron z warzyw przepisy mogą być naprawdę różne. Ja pokazałam mój ulubiony i najbardziej uniwersalny sposób na makaron z warzyw w formie sałatki lub też jako dodatek do obiadu, czy do dań z grilla. Jak zrobić warzywny makaron, by faktycznie przypominał z wyglądu makaron, a do tego był naprawdę smaczny? Według mnie bardzo ważne jest to, by naprawdę cienko i równo pokroić warzywa. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak duże znacznie ma ich struktura i jak ta struktura ma ogromny wpływ na smak i nasz odbiór. Dlatego też wiem, że ręcznie jest to praktycznie niemożliwe. Jednak przy użyciu maszynki, która sama idealnie tnie warzywa na pożądany kształt, otrzymasz idealny makaron z warzyw lub też makaron z owoców. Zapraszam po ten super uniwersalny przepis na przepyszne spaghetti warzywne i życzę smacznego.