Sałatka z mozzarellą
Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z serem mozzarella. Gotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Moja ulubiona sałatka z mozzarellą, którą wystarczy polać sosem winegret na bazie musztardy.
Sałatkę z mozzarellą można zrobić również tylko z miksem sałat lub szpinak zastąpić rukolą albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa lub świetna i krucha sałata rzymska wystarczy jako zielony składnik sałatki. Jeśli lubisz takie barwne i smaczne sałatki, to polecam też sałatka z ciecierzycy. Sałatka z kozi serem też jest niezwykła.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia: 5 minut
Liczba porcji: 900 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 170 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sałatkę z mozzarellą
- 300 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g miks sałat
- spora garść świeżego szpinaku baby
- 250 g świeżych ogórków - 1 średni ogórek wąż
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść szczypiorku
- garść pestek słonecznika - 30 g
Składniki na sos winegret
- sok z połówki cytryny
- 5 łyżek delikatnej oliwy
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- szczypta soli i pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników powstają bardzo duże cztery porcje pysznej sałatki, którą możesz podać na obiad lub na kolację. Sałatka z mozzarellą świetnie sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły.

Sałatka z mozzarellą
Znajdź większe naczynie lub miskę. W durszlaku przepłucz pod zimną, bieżącą wodą 100 gramów miksu salat. Możesz też użyć sałaty lodowej lub rzymskiej. Zarówno lodową, jak i rzymską należy porwać na mniejsze kawałki. W mojej sałatce wylądował też młody szpinak baby, który również umyłam. Miałam jeszcze kilka listków rukoli, więc dorzuciłam ją do zieleniny. Odlałam resztki wody i wymieszałam sałaty.

Średniego ogórka węża lub dwa ogórki gruntowe umyj i obierz. Przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Wytnij mokre nasiona a twardą część ogórka pokrój w cienkie paski i dołóż do sałat. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Również dodaj je do sałatki.

Do tej sałatki z mozzarellą polecam użyć ser z zalewy, który jest bardzo delikatny i mniej tłusty, niż ten twardy pakowany próżniowo. Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam ser mozzarella w wygodnych kulkach gotowych do zjedzenia, na jeden kęs.

Do sałatki z serem mozzarella upraż pestki słonecznika. Przygotuj sobie niewielką, czystą i suchą patelnię. Lekko ją nagrzej i wysyp pestki słonecznika. Pestki praż na małej mocy palnika. Co kilka chwil przemieszaj pestki drewnianą łyżką. Pestki powinny się tylko lekko zarumienić. Około 5 minut prażenia powinno wystarczyć. Patelnię odstaw z palnika i poczekaj kilka minut, aż pestki przestygną lub przesyp je od razu na talerzyk. Wówczas przestygną jeszcze szybciej.

Sos winegret zrobisz w kilka minut. Do małego naczynia wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej pięć łyżek delikatnej oliwy z oliwek. Dodaj łyżeczkę delikatnej musztardy oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu i soli.

Sos dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę z serem mozzarella. Na sałakę wyłóż też przestudzone, uprażone pestki słonecznika oraz siekany szczypiorek. Sałatkę można wymieszać i od razu podawać. Ja dorzuciłam jeszcze odrobinę świeżej kolendry..


Smacznego!