Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z serem mozzarella. Gotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Moja ulubiona sałatka z mozzarellą, którą wystarczy polać sosem winegret na bazie musztardy.

Sałatkę z mozzarellą można zrobić również tylko z miksem sałat lub szpinak zastąpić rukolą albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa lub świetna i krucha sałata rzymska wystarczy jako zielony składnik sałatki. Jeśli lubisz takie barwne i smaczne sałatki, to polecam też sałatka z ciecierzycySałatka z kozi serem też jest niezwykła. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia: 5 minut
Ilość porcji: 900 gramów sałatki

Kalorie: 170 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę z mozzarellą

  • 300 g sera mozzarella z zalewy
  • 100 g miks sałat
  • spora garść świeżego szpinaku baby
  • 250 g świeżych ogórków - 1 średni ogórek wąż
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść szczypiorku
  • garść pestek słonecznika - 30 g

Składniki na sos winegret

  • sok z połówki cytryny
  • 5 łyżek delikatnej oliwy
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • szczypta soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników powstają bardzo duże cztery porcje pysznej sałatki, którą możesz podać na obiad lub na kolację. Sałatka z mozzarellą świetnie sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły. 

Sałatka z mozzarellą, 1

Sałatka z mozzarellą

Znajdź większe naczynie lub miskę. W durszlaku przepłucz pod zimną, bieżącą wodą 100 gramów miksu salat. Możesz też użyć sałaty lodowej lub rzymskiej. Zarówno lodową, jak i rzymską należy porwać na mniejsze kawałki. W mojej sałatce wylądował też młody szpinak baby, który również umyłam. Miałam jeszcze kilka listków rukoli, więc dorzuciłam ją do zieleniny. Odlałam resztki wody i wymieszałam sałaty. 

Sałatka z mozzarellą, 2

Średniego ogórka węża lub dwa ogórki gruntowe umyj i obierz. Przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Wytnij mokre nasiona a twardą część ogórka pokrój w cienkie paski i dołóż do sałat. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Również dodaj je do sałatki. 
Sałatka z mozzarellą, 3

Do tej sałatki z mozzarellą polecam użyć ser z zalewy, który jest bardzo delikatny i mniej tłusty, niż ten twardy pakowany próżniowo. Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam ser mozzarella w wygodnych kulkach gotowych do zjedzenia, na jeden kęs.
Sałatka z mozzarellą, 4

Do sałatki z serem mozzarella upraż pestki słonecznika. Przygotuj sobie niewielką, czystą i suchą patelnię. Lekko ją nagrzej i wysyp pestki słonecznika. Pestki praż na małej mocy palnika. Co kilka chwil przemieszaj pestki drewnianą łyżką. Pestki powinny się tylko lekko zarumienić. Około 5 minut prażenia powinno wystarczyć. Patelnię odstaw z palnika i poczekaj kilka minut, aż pestki przestygną lub przesyp je od razu na talerzyk. Wówczas przestygną jeszcze szybciej.
Sałatka z mozzarellą, 5

Sos winegret zrobisz w kilka minut. Do małego naczynia wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej pięć łyżek delikatnej oliwy z oliwek. Dodaj łyżeczkę delikatnej musztardy oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu i soli. 
Sałatka z mozzarellą, 6

Sos dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę z serem mozzarella. Na sałakę wyłóż też przestudzone, uprażone pestki słonecznika oraz siekany szczypiorek. Sałatkę można wymieszać i od razu podawać. Ja dorzuciłam jeszcze odrobinę świeżej kolendry.. 
Sałatka z mozzarellą, 7

Sałatka z mozzarellą, 8

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (97 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-21 21:50
Pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️
2019-05-28 20:48
Będę czepliwa, ale sos nie jest żadnym winegretem -.- dodanie do oliwy innych składników nie czyni z tego sosu winegret(a).
Winegret lub vinaigrette – zimny sos pochodzący z kuchni francuskiej, przyrządzany z oliwy i octu.
Podstawą sosu jest OCET I OLIWA ! nazwa pochodzi od słowa fr. vinaigre – ocet. Podstawą wykonania sosu jest zamieszanie pieprzu i soli w occie, a następnie dodanie oliwy. Są różne alternatywy, miodowy, musztardowy, ale pierw dodatki i przyprawy musza być wymieszane w occie a potem dodana oliwa.
Reklama
2019-08-23 21:37
źródło wikipedia ;)
2019-06-10 19:38
Aniu, sałatka pycha❤️👌👍😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jaka kolorowa!🥗👍
2019-10-25 19:30
Ja lubię wszystkie te składniki sałatki solo. Lubię je razem. Ale sos vinegret psuje mi smak mozzarelli . Wole olej rzepakowy ten o posmaku orzechów wówczas mozzarella tylko zyskuje i sałata lodowa i wszystko lubię jeszcze wrzucić rzodkiewkę i listki bazylli

Sałatka z mozzarellą

Sałatki są rewelacyjne! Można je zajadać na każdy posiłek w ciągu dnia lub podawać do obiadu. Sałatka z serem mozzarella idealnie nadaje się do zabrania do pracy lub do szkoły. Moja pyszna i kolorowa sałatka z mozzarellą i pomidorami i sałatą powstaje dosłownie w kilka minut. Jest niezwykle smaczna, świeża, ale i zdrowa i kolorowa. Przyciąga zapachem i wyglądem. Sałatka z mozzarellą to danie, które można robić przez cały rok. Polecam używać mozzarelli z zalewy w gotowych i wygodnych do użycia kulkach. Takiej mozzarelli nie trzeba już kroić na kawałki. 

Sałatka z serem mozzarella

Sałatka z mozzarellą i pestkami słonecznika, to świetna sałatka bez mięsa, za to z nabiałem i zdrowymi pestkami. Pestki słonecznika praży się na suchej patelni w kilka minut. Smakują świetnie. Sałatka z serem mozzarella i musztardowym winegretem to idealne połączenie smaków. Jest lekko kwaśna, tak jak lubię. Gorąco polecam też inne moje przepisy na sałatki. Surówki też są rewelacyjne. Najlepsza surówka do obiadu albo sałatka z buraków - coś wspaniałego! Prosta surówka z kiszonej kapusty i ogórków też będzie świetna. A z pomidorkami koktajlowymi lub pomidorkami cherry polecam sałatkę z kuchni azjatyckiej. Birmańska sałatka z pomidorów