Sałatka szopska
Sałatka szopska, czyli bardzo ciekawa i tradycyjna sałatka bułgarska. To przepis na sałatkę z dodatkiem białego sera solankowego owczego lub krowiego. Ser ten przypomina wyglądem i smakiem ser feta. Zapraszam.
- prosty przepis na sałatkę szopską
- bardzo zdrowa, kolorowa i pyszna sałatka
- ciekawa propozycja na sałatkę na przyjęcie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 700 gramów sałatki
W 100 gramach sałatki:
Wartość energetyczna
130 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 średnia czerwona papryka - 170 g
- 2 średnie ogórki gruntowe - 170 g
- 2 średnie pomidory malinowe - 350 g
- pół małej czerwonej cebuli - 70 g
- 140 g sera szopskiego - ser biały solankowy
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- ewentualnie natka pietruszki do posypania sałatki
Sałatka szopska
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów sałatki bułgarskiej szopskiej. Będą to trzy większe lub cztery mniejsze porcje.
Szopska sałatka
Szykowanie tej sałatki zaczynam zawsze od cebuli. Lubię łagodzić jej smak przez odpowiednie przygotowanie. Pół mniejszej, czerwonej cebuli poszatkuj drobno. Umieść ją w miseczce. Dodaj 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny oraz 4 łyżki delikatnej oliwy i sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Miseczkę odstaw na bok lub do lodówki i zacznij szykować resztę składników.
Porada: W tej konkretnie sałatce dałam ocet winny, jednak wolę sok z cytryny. Ocet winny ma jak dla mnie za dużo słodyczy, ale to już kwestia upodobań. Możesz zatem dać jedną łyżkę octu i jedną soku z cytryny :)
Warzywa umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jedną średnia paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Możesz wybrać czy wolisz paprykę czerwoną, czy żółtą. Tak samo przygotuj dwa średniej wielości ogórki gruntowe. Jeśli ogórki mają przerośnięte i wodniste gniazdo nasienne, to je usuń. Dwa średnie pomidory malinowe polecam obrać ze skórki i pokroić. Ja usuwam też z nich gniazdo nasienne z sokiem (można je zjeść).
Przygotowane warzywa oraz cebulkę z cała marynatą wymieszaj dokładnie w jednej misce. Wymieszane warzywa polecam przed podaniem schłodzić w lodówce. Ser szopski solankowy dodajemy zawsze przed samym podaniem sałatki. Można go wykruszyć dłońmi lub też zetrzeć na tarce.
Porada: Ser szopski można w ostateczności zastąpić też serem feta.
Sałatka szopska bardzo dobrze smakuje posypana dodatkowo natką pietruszki lub listkami bazylii.
Źródło inspiracji do przepisu: thespruceeats