Sałatka z twarogu i awokado
Prosty przepis na sałatkę z awokado i białego sera. Idealne połączenie smaków i faktur każdego ze składników.
Gorąco zachęcam do spróbowania!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 g białego sera - tłusty lub półtłusty
- 1 duże i dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- sok z jednej cytryny
- mały pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotuj talerze.
Twaróg pokrusz dłońmi na mniejsze kawałki.
Awokado umyj, przetnij na pół do natknięcia się na pestkę, tak by powstały dwie "łódki". Usuń pestkę. Zdejmuj skórę (jeśli awokado jest idealnie dojrzałe skóra schodzi całymi płatami). Mniej dojrzałą sztukę należy cienko obrać. Miąższ pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1 cm.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Szczypior poszatkuj drobno. Wszystkie składniki dziel po równo i układaj na talerzach, jedno na drugim.
Na koniec całość polej sokiem z cytryny oraz oliwą. Talerze oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą.
Koniecznie sprawdź też jak smakuje prawdziwa pasta guacamole. Dla miłośników twarogu idealny będzie przepis na pyszny gzik.
Smacznego.