Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z twarogu i awokado

Sałatka z twarogu i awokado

Prosty przepis na sałatkę z awokado i białego sera. Idealne połączenie smaków i faktur każdego ze składników.

Gorąco zachęcam do spróbowania!

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 400 g białego sera - tłusty lub półtłusty
  • 1 duże i dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • sok z jednej cytryny
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotuj talerze.
Twaróg pokrusz dłońmi na mniejsze kawałki.

Awokado umyj, przetnij na pół do natknięcia się na pestkę, tak by powstały dwie "łódki". Usuń pestkę. Zdejmuj skórę (jeśli awokado jest idealnie dojrzałe skóra schodzi całymi płatami). Mniej dojrzałą sztukę należy cienko obrać. Miąższ pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1 cm.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Szczypior poszatkuj drobno. Wszystkie składniki dziel po równo i układaj na talerzach, jedno na drugim.
Na koniec całość polej sokiem z cytryny oraz oliwą. Talerze oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą.

Sałatka z twarogu i awokado, 1

Koniecznie sprawdź też jak smakuje prawdziwa pasta guacamole. Dla miłośników twarogu idealny będzie przepis na pyszny gzik
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (210 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania