Makaron z cukinią
Makaron z sosem z cukinii to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty a danie kuszące, więc warto spróbować. A przy okazji poznasz fajny posiłek z użyciem cukinii.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 1600 gramów dania
W 100 gramach dania:
Wartość energetyczna
220 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 cukinie - 800 g
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki zielonego pesto
- 5 ząbków czosnku
- 20 cm pora
- 4 łyżki oliwy
- zioła i przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, łyżka mieszanki ziół prowansalskich
- 300 g suchego makaronu np. spaghetti
Makaron z cukinią
Należy jeszcze uwzględnić czas gotowania się makaronu, czyli około 10 minut. Warto makaron ugotować pod koniec szykowania sosu z cukinii. Tak naprawdę, możesz użyć dowolnego makaronu. Mogą to być świderki, kolanka, czy też muszelki lub kokardki.
Makaron z cukinią to jedno z dań, które gorąco polecam szykować zarówno w wakacje, jak i wczesną jesienią. To danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Uwielbiam sos z cukinii podawać wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Do tego obowiązkowo dużo świeżych ziół.. pycha!
Makaron z cukinią przepis
Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Wlej 4 łyżki delikatnej oliwy lub ulubionego oleju roślinnego. Z kawałka pora zdejmij wierzchnią warstwę i pokrój go tak jak na zdjęciu. Podsmażaj pora przez chwilę na średniej mocy palnika.
Od razu po wrzuceniu pora na patelnię, szykuj cukinie. Dwie dorodne cukinie umyj i odetnij im końce. Jeśli cukinie są młode, to możesz ich nie obierać. Jeśli zaś skórka jest już dość twarda, to obierz je cieniutko, aczkolwiek niekoniecznie super dokładnie. Cukinie przekrój wzdłuż a następnie w paski i w kostkę. Dodaj je na patelnię do pora i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
Pięć sporych ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki. Czosnek dodaj do pora i cukinii i ponownie całość wymieszaj.
Od razu dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie lub inną ulubioną mieszankę: śródziemnomorska, włoska.. Dodaj też 4 łyżki zielonego pesto. Może to być tradycyjne pesto z bazylii, lub moje pesto z pietruszki.
Znowu wszystko razem wymieszaj i tym razem przykryj przykrywką na 10 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, odrobinę zwiększ moc palnika. Podsmażaj sos przez ostatnich pięć minut. A przed samym wyłączeniem dodaj serek mascarpone. Sos mieszaj tylko tak długo, póki mascarpone całkowicie nie wymiesza się z resztą składników.
Sos z cukinii jest już gotowy.
Makaron do sosu możesz ugotować po zrobieniu sosu lub gotować go już w trakcie szykowania sosu cukiniowego.
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu na patelnię z sosem. Makaron ma być mokry, by wodą po gotowaniu odrobinę rozrzedzić gęsty sos z cukinii i mascarpone. Całość wymieszaj i od razu podawaj.
Makaron z cukinią uwielbiam polać na talerzu oliwą i posypać obficie ziołami. Polecam świeże zioła: pietruszka, oregano, kolendra, bazylia. Jeśli masz ochotę na odrobinę sera, to oczywiście tarty parmezan pasuje tu idealnie.
Smacznego!