Wołowina z makaronem
Wołowina z makaronem to danie szybkie i proste do zrobienia w niecałą godzinę. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolognese.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g przecieru z pomidorów
- 5 łyżek oleju np. ryżowego
- kawałek pora - około 20 cm
- 3 średnie pieczarki
- 4 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek z zalewy
- po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir
Dodatkowo
- 500 g makaronu świderki
- tarty parmezan
- świeże zioła: bazylia, kolendra
Wołowina z makaronem po grecku
Czosnek, pieczarki i pora obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj pięć minut na oleju, na dużej patelni.
Dodaj mieloną wołowinę (pręga, antrykot, szynka) wymieszaną z przyprawami. Rozbijaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mieszaj 10 minut.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz czarne oliwki w plasterkach. Duś całość jeszcze kilka minut.
W między czasie ugotuj makaron np. świderki. Makaron wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj według przepisu na opakowaniu.
Nakładaj porcję makaronu, sos mięsny, tarty ser, świeże zioła.
Wypróbuj też mój przepis makaronowe muszle faszerowane mięsem mielonym drobiowym oraz pastą warzywną Ajvar. Pycha!
Z innych ciekawych dań polecam przepis wołowina orientalna.
Smacznego :-)