Wołowina z makaronem po grecku

Wołowina z makaronem po grecku

Danie szybkie i proste do zrobienia w niecałą godzinę.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g przecieru z pomidorów
  • 5 łyżek oleju np. ryżowego
  • kawałek pora - około 20 cm
  • 3 średnie pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek z zalewy
  • po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir

Dodatkowo

  • 500 g makaronu świderki
  • tarty parmezan
  • świeże zioła: bazylia, kolendra

Czosnek, pieczarki i pora obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj pięć minut na oleju, na dużej patelni.

Dodaj mieloną wołowinę (pręga, antrykot, szynka) wymieszaną z przyprawami. Rozbijaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mieszaj 10 minut.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz czarne oliwki w plasterkach. Duś całość jeszcze kilka minut.

W między czasie ugotuj makaron np. świderki. Makaron wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj według przepisu na opakowaniu.

Wołowina z makaronem po grecku, 1

Nakładaj porcję makaronu, sos mięsny, tarty ser, świeże zioła.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (6 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷