Wołowina z makaronem po grecku

Wołowina z makaronem po grecku

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Danie szybkie i proste do zrobienia w niecałą godzinę.

Łączny czas przygotowywania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g mielonej wołowiny
• 500 g przecieru z pomidorów
• 5 łyżek oleju np. ryżowego
• kawałek pora - około 20 cm
• 3 średnie pieczarki
• 4 ząbki czosnku
• garść czarnych oliwek z zalewy
• po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir

Dodatkowo:
• 500 g makaronu świderki
• tarty parmezan
• świeże zioła: bazylia, kolendra

Czosnek, pieczarki i pora obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj pięć minut na oleju, na dużej patelni.

Dodaj mieloną wołowinę (pręga, antrykot, szynka) wymieszaną z przyprawami. Rozbijaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mieszaj 10 minut.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz czarne oliwki w plasterkach. Duś całość jeszcze kilka minut.

W między czasie ugotuj makaron np. świderki. Makaron wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj według przepisu na opakowaniu.

wolowina-z-makaronem-po-grecku-1

Nakładaj porcję makaronu, sos mięsny, tarty ser, świeże zioła.

Smacznego :-)

alicja
2016-11-28 14:04
To coś podobnego do spaghetti, tylko trzeba sobie wszystko razem wymieszać. Mam muszelki, ale to chyba nie robi różnicy ;-)
Ania
2016-11-28 16:04
Jak najbardziej Alicjo ;-)
Paulina Bulek
2016-11-28 14:12
Brzmi apetycznie! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
Ania
2016-11-28 16:05
Zapraszam Paulino.
Ladyflower123
2016-11-28 14:22
Ja wszystko co z makaronem to jestem na tak :)
Ania
2016-11-28 16:05
:-) Polecam
Ola / Prosteznatury.pl
2016-11-28 14:41
To takie "prawie" spaghetti dla mnie :-) W którym momencie dajesz por? Razem z pieczarkami? Bo jakoś mi umknął ;-)
Ania
2016-11-28 16:06
Masz rację Olu.. razem z pieczarkami i czosnkiem :-)
Jaglusia
2016-11-28 22:24
Pychotka!