Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Pyszny makaron z pesto i serem. Kompozycja świeżym i lekko cytrusowym smaku, z nutą śródziemnomorską oraz łagodnym smakiem miękkiej mozzarelli. Spaghetti z zielonym sosem to prosty i pyszny obiad bez mięsa.

To również fantastyczna propozycja na romantyczną kolację.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 12 minut
Ilość porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki na pesto z kolendry

  • pęczek świeżej kolendry min. 80 g
  • garść orzeszków pinii - około 50 g
  • 50 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 40 g twardego sera typu parmezan
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli

Pozostałe składniki

  • 500 g makaronu spaghetti - waga suchego makaronu
  • 400 g mozzarelli z zalewy
  • pół łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy

Aby zrobić zielone pesto zetrzyj ser na drobnej tarce. Kolendrę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj. Dodaj też orzeszki pinii i oliwę i całość zmiksuj np. przy pomocy ręcznego blendera. Dodaj też sól, pieprz i sok z cytryny. Zobacz dokładny przepis na domowe pesto z kolendry

Dobrej jakości makaron typu spaghetti ugotuj al-dente według instrukcji na opakowaniu. Zalecam solić wodę dopiero w momencie, gdy zaczyna się ona gotować. Do wody nie dodawaj oliwy. Makaron al-dente zazwyczaj gotuję o minutę dłużej niż zalecone jest na opakowaniu. Zawsze przed odlaniem sprawdź, czy makaron jest sprężysty, ale nie kruchy w środku. Makaron w trakcie gotowania warto kilka razy zamieszać w garnku.

Po odlaniu makaronu od razu umieść go ponownie w garnku. Dodaj chlust oliwy oraz zielone pesto z kolendry, które możesz przygotować w trakcie gotowania makaronu. Pokrój ser mozzarellę na małe kawałki i wmieszaj do w makaron.

Danie jest gotowe do nałożenia na talerze.

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą, 1

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą, 2

Takie makarony lubią oliwę, więc śmiało możesz dodatkowo polać nią danie na talerzu. Zobacz też mój przepis na makaron ze szpinakiem i fetą.
Makaron z zielonym pesto i mozzarellą, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Jud
2017-02-10 23:43
Bardzo aromatyczne danie :) a
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-11 10:07
Tak, to prawda ;-)
Ania
2018-02-16 16:51
Dzisiaj przygotowałam na obiadek, a że mój mąż nie przepada za zielonym sosem, więc cała porcja dla mnie 😋 😋 😋.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Mniam! Wygląda pysznie🙂
Reklama
Malgorzata
2018-05-01 09:47
Wygląda pysznie,ponieważ w domu mam zrobione pesto z czosnku niedzwiedziego wykorzystam je🙂.
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego!

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Takie danie bez mięsa z makaronem można bardzo szybko przygotować używając zarówno czerwonego, jak i zielonego pesto. Do czerwonego pesto pasuje dodatek pomidorów. Do zielonego pesto pasują zioła, oliwa i sery. 

Makaron z pesto i serem

Można użyć jako bazy natkę pietruszki, bazylię lub kolendrę. Spaghetti z zielonym pesto i serem mozzarella jest przepyszne. Zieloną pastę można też kupić w sklepie. Ja jednak polecam mój przepis na domową pastę z kolendry. zobacz też inne moje przepisy na dania bez mięsa