Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Makaron spaghetti w kąpieli z pesto z kolendry!

Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku z nutą śródziemnomorską oraz łagodnym smakiem miękkiej mozzarelli.

Prosty, pyszny i piękny obiad bez mięsa. To również fantastyczna propozycja
na romantyczną kolację.

Łączny czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość porcji: 8-10


Składniki:
400 g pesto z kolendry - tutaj przepis
• 500 g makaronu spaghetti - paczka przed ugotowaniem
• 400 g mozzarelli z zalewy
• 6 łyżek oliwy

Dobrej jakości makaron typu spaghetti ugotuj al-dente według instrukcji na opakowaniu. Zalecam solić sodę dopiero w momencie, gdy zaczyna się gotować. Do wody nie dodawaj oliwy. Makaron al-dente zazwyczaj gotuję o minutę dłużej niż zalecone jest na opakowaniu. Zawsze przed odlaniem sprawdź, czy makaron jest sprężysty, ale nie kruchy w środku. Makaron w trakcie gotowania warto kilka razy zamieszać w garnku.

Po odlaniu makaronu od razu umieść go ponownie w garnku. Dodaj chlust oliwy oraz gotowe pesto, które możesz przygotować w trakcie gotowania makaronu. Pokrój ser na małe kawałki i wmieszaj w makaron.

Danie jest gotowe do nałożenia na talerze.

makaron-z-zielonym-pesto-i-mozzarella-1

makaron-z-zielonym-pesto-i-mozzarella-2

makaron-z-zielonym-pesto-i-mozzarella-3

Takie makarony lubią oliwę, więc śmiało możesz dodatkowo polać nią danie na talerzu :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Jud
2017-02-10 23:43
Bardzo aromatyczne danie :) a
Ania
2017-02-11 10:07
Tak, to prawda ;-)