Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem pomidorów i szpinaku. Szykuję go zazwyczaj z piersią z kurczaka oraz makaronem Tagliatelle. Przepis jest prosty a pomysł na obiad rewelacyjny. 

- super sos bez bulionu
- soczyste filety z kurczaka
- świetny pomysł na danie z makaronem

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania makaronu: 7 minut
Ilość porcji: około 1750 gramów dania

Kaloryczność kcal: 135 w 100 g dania

Składniki:
  • 1 średnia pierś z kurczaka - około 500 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g sera Cheddar lub Parmezanu
  • 4 ząbki czosnku - 20 g
  • 1 średnia cebula - około 150 g
  • 1 garść szpinaku baby - 50 g
  • 1 duży pomidor - około 340 g
  • 300 g makaronu Tagliatelle - waga przed ugotowaniem
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Z 300 gramów suchego makaronu Tagliatelle otrzymasz po ugotowaniu około 650 gramów makaronu. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Przed szykowaniem makaronu Tagliatelle z kurczakiem i warzywami zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Można bowiem np. zamiast filetów z kurczaka użyć też udka z kurczaka a zamiast sera Cheddar sięgnąć po ser dojrzewający Grana Padano lub też przepyszny Caciocavallo Silano.

Makaron z kurczakiem, 1

Makaron z kurczakiem 

Dwa nieduże filety (cała pierś z kurczaka) oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien. Mięso pokrój na spore kawałki podobnej wielkości. Kawałki mięsa oprósz przyprawami: pół łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.

Średniej wielkości patelnię nagrzej. Ustaw wyższą niż średnia moc palnika. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i dodaj łyżkę masła klarowanego. Na mocno nagrzanym tłuszczu kładź ostrożnie kawałki filetów. Mięso podsmażaj tak na rumiano po około trzy minuty na stronę. 

Porada: Możesz też użyć innych fragmentów mięsa z kurczaka. Sięgając po uda wybierz cztery mniejsze i podsmażaj je razem ze skórą. Warto pokusić się o to, by usunąć wcześniej kostki i chrząstki.

Makaron z kurczakiem, 2

Tak podsmażone kawałki filetów zdejmij tymczasowo na talerz (bez tłuszczu, który zostaje na patelni). Nie przejmuj się tym, czy mięso jest w środku dopieczone. Mięso będziesz jeszcze na koniec dusić chwilę w sosie śmietanowym. Patelni z tłuszczem nie myj. Na tej samej patelni będziesz szykować sos. 
Makaron z kurczakiem, 3

Na patelnię po mięsie (z całym tłuszczem) wyłóż obraną i posiekaną cebulę (u mnie dosyć grubo pokrojona). Podsmażaj cebulkę na średniej mocy palnika przez około 6 minut, aż zrobi się rumiana. Po tym czasie dodaj tej cztery ząbki czosnku. Obierz je wcześniej i pokrój w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażaj jeszcze dwie minuty.
Makaron z kurczakiem, 4

Dużego pomidora o wadze około 340 gramów (lub dwa mniejsze) obierz z skórki, pokrój na kawałki i dodaj na patelnię. Dołóż też garść szpinaku baby. Całość zamieszaj.

Porada: Zamiast świeżego pomidora można też dodać na patelnię niecałą puszkę pomidorów siekanych (waga puszki około 400 gramów). Zamiast szpinaku baby można użyć szpinaku na wagę. Trzeba go jednak dokładnie opłukać, oderwać ogonki i poszarpać dłońmi na mniejsze kawałki. Decydując się na szpinak mrożony, wybieraj ten, w którym mrożone są całe liście (nie szpinak siekany, czy rozdrobniony).
Makaron z kurczakiem, 5

Ustaw średnią moc palnika. Po około pięciu minutach szpinak powinien zmięknąć a pomidory puszczą więcej wody.
Makaron z kurczakiem, 6

Kolejno wlej na patelnię około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Będzie to około 85 gramów śmietanki. Od razu dodaj też nie więcej niż 100 gramów startego sera. Ja wybrałam jasny Cheddar, ale można też użyć Parmezan, ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano albo nawet trudniej dostępny, ale bardzo smaczny ser Caciocavallo Silano. Zamieszaj dokładnie cały sos. 
Makaron z kurczakiem, 7

Jak tylko sos śmietanowy ponownie się zagotuje, dodaj do niego odłożone wcześniej podsmażone mięso (razem z rzadkim sosem, który zapewne zebrał się w naczyniu razem z mięsem). Możesz teraz dodać trochę siekanego szczypiorku, odrobinę słodkiej papryki, więcej pieprzu lub też szczyptę chili. Sos z kurczakiem potrzymaj na małej mocy palnika przez ostatnie pięć minut i wyłącz. 

Porada: Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu (może wyszedł Ci za gęsty), to dodaj do niego więcej pomidora lub też odrobinę domowego bulionu warzywnego lub drobiowego. 
Makaron z kurczakiem, 8

Pod koniec szykowania sosu możesz ugotować makaron. Ja wybrałam makaron Tagliatelle, ale możesz też sięgnąć po makaron Penne. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 300 gramów suchego makaronu potrzebujesz 3 litrów wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.

Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron Tagliatelle gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi około 680 gramów ugotowanego makaronu.

Makaron z kurczakiem, 9

Na talerze nakładaj porcje makaronu. Na makaron zaś wylewaj gorący sos wraz z kawałkami kurczaka. Każdą porcję udekorować świeżymi listkami bazylii. Kawałki kurczaka można kroić bezpośrednio na talerzu lub też wyłowić je z sosu, pokroić i podać na talerze. 
Makaron z kurczakiem, 10

Zapraszam też po najlepszy przepis na spaghetti bolognese.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (98 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makaron z kurczakiem

Pomysłów na makaron z kurczakiem w sosie jest ogrom. Już sam wybór makaronu sprawia, że jeden rodzaj sosu można podać z przynajmniej kilkunastoma typami makaronu. I nie chodzi już nawet o sam kształt makaronu, ale i o to, że można wybrać makaron pszenny, gryczany,  kukurydziany, czy też np. ryżowy. Mój makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym szykuję zazwyczaj z makaronem pszennym tagliatelle. Wybieram ten właśnie makaron, ponieważ jest pyszny i sam sos wspaniale go oplata. Takie tagliatelle z kurczakiem to poezja smaków. Można oczywiści użyć dowolnego innego makaronu. Polecam takie kształty, by sos miał się gdzie zebrać i przykleić do kluseczek. Lepsze są zatem makaronu trochę większe oraz dłuższe. Bardzo dobrze sprawdzają się też makarony typu muszelki lub rurki. Bardzo lubię np. makaron ze szpinakiem, gdzie kształt makaronu powinien być również idealny do sosu. Co innego zapiekanka makaronowa. Tutaj lepiej postawić na makaron np. świderki. 

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Mój makaron z kurczakiem to zazwyczaj makaron z dodatkiem piersi z kurczaka. Większe kawałki piersi smażę najpierw na oliwie i maśle z odrobiną tylko podstawowych przypraw. To mój ulubiony sposób na przepis na makaron z kurczakiem. Na sam koniec ponownie dodaję do sosu kawałki piersi i otrzymuję idealnie soczyste i mięciutkie mięso, które mogę potem dowolnie kroić na talerzu. Oprócz piersi z kurczaka polecam też udka z kurczaka, które można podsmażyć ze skórą.Usuwam wówczas wszelkie kostki i chrząstki. Polecam spróbować. Mój makaron z kurczakiem i warzywami to nie tylko pierś z kurczaka w sosie na bazie cebuli, czosnku i śmietanki kremówki i sera typu parmezan. Makaron z kurczakiem dopracowałam tak, by nie było potrzeby dolewania do sosu ani wody, ani też bulionu. Dodaję bowiem całego, ogromnego pomidora malinowego lub pomidora gargamel. Makaron z kurczakiem i pomidorami ma wówczas nie tylko smak świeżego, pachnącego pomidora, ale i jego soczystość. Oczywiście poza sezonem na świeże i pachnące słońcem pomidory można użyć pomidorów z puszki. Wówczas jedna klasyczna puszka wystarczy. Tak samo szpinak, który dodaję i dla smaku i dla koloru. Jeśli nie masz świeżego, to w ostateczności możesz rozmrozić szpinak mrożony w liściach. Zapraszam po przepis i smacznego!