Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy to super pyszna i bardzo prosta propozycja na szybki i zdrowy dodatek do klasycznego, polskiego obiadu. Mój przepis jest nie tylko prosty, ale i bardzo uniwersalny. 

- błyskawiczna w przygotowaniu
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- dokładny przepis oraz zdjecia krok po kroku

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 700 g surówki

Kaloryczność kcal: 60 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kalarepa - około 440 g
  • 150 g marchewki - u mnie 4 młode
  • 1 średnie jabłko - około 200 g
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % - około 75 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Surówka z kalarepy

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów surówki z kalarepki. Będą to trzy lub cztery porcje. 

Przed szykowaniem surówki z kalarepy, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej surówki cebulę zamiast szczypiorku lub też śmietanę zastąpić olejem. 

Surówka z kalarepy, 1

Kalarepa przepis

Warzywa i jabłko umyj pod zimną, bieżącą wodą. Z kalarepki usuń listki, zaś kalarepę obierz cienko ze skórki. Używam do tego obieraczki do warzyw. Swoją kalarepkę przekrajam jeszcze na pół ponieważ tak wygodniej mi się ją ściera na tarce. Do starcia kalarepy używam dużych, klasycznych oczek do ścierania warzyw. 

Tymi samymi oczkami ścieram też obrane marchewki oraz jabłko. Użyłam tym razem młodych marchewek, ale mogą być też "stare". Moje jabłko to tym razem popularny Ligol. Wybieraj raczej twarde i soczyste jabłka. Te miękkie i kruche są zazwyczaj za słodkie i nie mają odpowiedniego miąższu. 

Porada: Można pominąć jabłko w przepisie i dać więcej marchewki i kalarepy oraz lekko dosłodzić surówkę dodają pół płaskiej łyżeczki cukru. Jeśli pomijam jabłko, to dodaję też trochę więcej soku z cytryny. 

Surówka z kalarepy, 2

Do miski ze startą kalarepą, jabłkiem i marchewkami dodaj też dwie łyżki siekanego szczypiorku oraz trzy łyżki siekanego koperku i dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość oprósz też przyprawami: płaska łyżeczka soli oraz 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Starte jabłko i warzywa puszczają trochę soku. Ja go nie odlewam, ponieważ lubię, gdy ten sok miesza się potem ze śmietaną i otrzymuję soczystą surówkę. Taki sosik z surówki uwielbiam łączyć potem na talerzu np. z tłuczonymi ziemniaki. Jeśli jednak nie przepadasz za mokrą surówką, to możesz odlać nadmiar soku/wody. 

Porada: Szczypiorek można zastąpić kawałkiem drobno posiekanej cebuli lub też porem. Jeśli surówka ma być łagodna, to zarówno siekanego pora, jak i cebulkę można wcześniej sparzyć wrzątkiem. Po przestudzeniu i osuszeniu dodajemy je razem z pozostałymi składnikami. Koperek można ewentualnie zastąpić natką pietruszki. Ja jednak wolę koperek. Do samej surówki można dodatkowo dać odrobinę natki pietruszki. 
Surówka z kalarepy, 3

Po wstępnym wymieszaniu większości składników, na sam koniec dodaję jeszcze trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Jeszcze raz mieszam całą surówkę i sprawdzam jej smak. W razie potrzeby dodaję więcej pieprzu, soli i soku z cytryny. 

Porada: Do surówki można też dodać łyżkę dobrej jakości majonezu lub też śmietanę kwaśną zastąpić kremowym jogurtem naturalnym. Można też śmiało łączyć śmietanę/jogurt z majonezem (proporcja 3:1). Jeśli zaś chcesz pominąć nabiał, to wystarczy pominąć śmietanę i surówki wlać 3 łyżki oleju. 
Surówka z kalarepy, 4

Surówka z kalarepy najlepiej smakuje do schłodzeniu w lodówce. Można ją śmiało trzymać w szklanym naczyniu z przykrywką do następnego dnia. Warto ją wówczas wymieszać przed podaniem.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (121 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka z kalarepy

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej i należy do rodziny kapustowatych. Bardzo lubię kalarepkę, chociaż muszę przyznać, że nie kupuję jej tak często. Kalarepa na surowo podawana jest u mnie zawsze w formie surówki. Wystarczy zdjąć liście i cienko obrać kalarepę, a następnie dowolnie pokroić lub też zetrzeć ją na dużych oczkach. Sałatka z kalarepy pasuje do wielu obiadów i można nią zastąpić większość surówek na bazie kapusty. Kalarepa smakuje prawie tak samo, jak biała kapusta. W smaku przypomina mi połączenie białej kapusty z łagodną rzodkiewką. Ponieważ jest pełna (nie ma liści jak kapusta), to bardzo dobrze i wygodnie ściera się na tarce. Bardzo smacznie wychodzi też pokrojona w cieniutkie słupki. Surówka z kalarepy wychodzi soczysta i chrupiąca.  Bardzo dobra i godna polecenie jest też moja surówka z selera, którą szykuję zamiennie z innymi surówkami. W sezonie wiosenno letnim idealna będzie surówka z młodej kapusty, którą podaję zazwyczaj do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Super pyszna jest też surówka z buraka. To samo zdrowie, a do tego piękny i pyszny dodatek do obiadu. Bardzo smaczna jest też sałatka z rzodkiewki z jajkiem na twardo. Taka sałatka pasuje do wielu dań. Polecam coś bardzo regionalnego - ciapkapusta to super przepis z ziemniakami i kapustą. Domowe kartacze, to danie, do którego surówka z kalarepy bardzo dobrze pasuje. 

Kalarepa przepis

Ostatnio bardzo dużo osób wpisuje w wyszukiwarkę: kalarepa przepisy albo też: kalarepa surówka i kalarepa surówki. Pomyślałam, że przecież z pewnością mam już jakiś przepis z użyciem kalarepki. Po dłuższym zastanowieniu okazało się, że faktycznie na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje brakuje przepisów z użyciem kalarepki. Tak więc kalarepa przepis, czyli pyszna i prosta do zrobienia surówka z kalarepy już pojawia się wśród innych przepisów. Mój przepis na surówkę z kalarepy jest świetny i uwielbiam ją robić. Surówka z kalarepy nie powstaje u mnie zawsze tak samo. Dość często zmieniam składniki oraz sam sos do surówki z kalarepki. Postaram się to jednak wszystko dokładnie opisać już w samym przepisie, ponieważ można z tą surówką zaszaleć oraz zrobić ją tak by smakowała każdemu. Mój młodszy syn nie przepada za majonezem, więc dla niego szykuję wersję z dodatkiem samej śmietany lub też z olejem. Zapraszam po pyszny przepis na moją ulubioną surówkę z kalarepy i życzę smacznego.