Surówka z marchewki i jabłka
Pyszna surówka z marchewki i jabłka to jeden z najlepszych dodatków warzywnych do polskich obiadów. Ta prosta surówka bardzo smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Szczerze i gorąco Ci ją polecam!
Jeśli szukasz inspiracji na inne surówki z marchewką, to zerknij na najbardziej podstawowy przepis na surówkę z marchewki - surówka z marchewki.
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 660 gramów surówki
Kaloryczność kcal: 70 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 4 średnie marchewki - 500 g
- 2 średnie jabłka - 240 g
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść siekanego szczypiorku
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Surówka z marchewki i jabłka
Tę surówkę z marchwi i jabłek szykowałam latem, gdy dopiero co pojawiły się młode jabłka. Użyłam zatem 3 małych, wczesnych jabłuszek. Do tej surówki możesz użyć też oczywiście dwa średnie lub jedno duże jabłko. Polecam sięgać po jabłka twarde i lekko kwaśne. Surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem śmietany to moje wspomnienie z dzieciństwa, więc przekazuję Wam ten przepis z wielkim sentymentem..
Surówka z marchewki i jabłka przepis
Zawsze zaczynam od umycia warzyw. Wybieram sobie najładniejsze okazy marchwi oraz jabłek.
Zaczynam od marchewek, którym po umyciu odcinam oba końce. Marchewki cienko obieram. Ścieram je na tarce, na średnich oczkach.
Obieram jabłuszka i również ścieram je na tarce. Możesz użyć większych oczek, ponieważ jabłko i tak się rozpadnie. Moje wczesne jabłka były dość miękkie i miały "kolorowy" miąższ, ale były idealnie kwaśne, więc wyszło super. Do marchewki i jabłka dodaj też trzy łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Całość dobrze wymieszaj i sprawdź smak. Ogromnie dużo zależy od tego, czy Twoje marchewki były słodkie, czy raczej nie. Tak samo jabłka.. Dlatego też polecam najpierw dodać składniki w takich proporcjach, jak podałam a po wymieszaniu i spróbowaniu zdecydować, czy chcesz jeszcze dodać soku z cytryny.. a może trochę cukru lub pieprzu?
Ja na koniec dodaję jeszcze siekany szczypiorek lub drobno posiekanego pora. Po wymieszaniu surówka ma jeszcze ciekawszy, lekko pikantny smak. Zazwyczaj już niczym jej wtedy nie doprawiam.
Surówka z marchewki i jabłka po dodaniu śmietany powinna być zjedzona jeszcze tego samego dnia. Według mnie najlepsza jest podana od razu, lub w ciągu maksymalnie dwóch godzin od zrobienia. Można ją lekko schłodzić.
A na zdjęciu poniżej moja surówka z marchewki i jabłka. Podana z pysznymi kotletami z piersi z kurczaka w panierce jogurtowej oraz z ziemniaczkami z wody polanymi roztopionym masłem... pycha!
Smacznego!