Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z dodatkiem koperku oraz marchewki. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na tę wiosenną surówkę, która pasuje do obiadów i na grilla. 

- zrobisz ją dosłownie w 10 minut
- najlepszy przepis na surówkę z młodej kapusty
- tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników
- niezwykle uniwersalna surówka do obiadów, grilla, na kanapki

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 580 gramów surówki
W 100 g surówki: Wartość energetyczna 150 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • pół główki większej młodej kapusty - 500 g
  • 2 średnie marchewki - 130 g
  • średni pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój olej może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 580 gramów surówki z młodej kapusty.

Uwielbiam kapustę.. i tę młodą i tę starą. Można z niej wyczarować wiele pysznych dań. Wiosną koniecznie zrób z nią najprzyjemniej kilka dań. Surówka z młodej kapusty jest bardzo wysoko na mojej liście topowych przepisów z młodymi warzywami w roli głównej. Jej smak jest niezwykle uniwersalny. Można ją podać do klasycznego obiadu, jako jedną z surówek do dań z grilla, do wrapów, burgerów, czy nawet zwykłych kanapek!

Surówka z młodej kapusty, 1

Surówka z młodej kapusty

Przygotuj sobie warzywa do surówki. Najlepiej jeśli użyjesz młodej marchewki. Sugeruję dać łącznie około 130 gramów marchewki. Moje były super małe, więc starłam cztery sztuki.

Surówka z młodej kapusty, 2

Sporą główkę młodej kapusty przekrój na pół. Jeśli Twoja kapusta waży około 500-600 gramów, to użyj całą główkę. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Odkrój niewielki głąb a kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw. 
Surówka z młodej kapusty, 3

Średniej wielkości pęczek koperku opłucz, osusz i posiekaj drobniutko. Dodaj go do miski z marchewką i kapustą i wymieszaj całość dokładnie. Wsyp łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wyciśnij trzy łyżki soku z cytryny i wlej sześć łyżek oleju roślinnego. 
Surówka z młodej kapusty, 4

Surówkę z młodej kapusty bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie raz jeszcze zamieszaj surówkę i sprawdź jej smak. W tym momencie możesz zdecydować, czy potrzebujesz dodać do niej więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. 
Surówka z młodej kapusty, 5

Surówka z młodej kapusty, 6

Surówkę przechowuj w lodówce, w szklanym naczyniu pod przykryciem. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień po zrobieniu. Możesz ją trzymać w lodówce śmiało przez kilka dni.

Aby surówka miała lekko ostry smak można też do niej dodać poszatkowanego pora, cebulę dymkę, szczypiorek lub zwykłą cebulę. Surówka będzie ostrzejsza i wyraźniejsza, jeśli sok z cytryny zamienisz na ocet jabłkowy lub ocet z białego wina. Koperek to idealny dodatek do tej surówki. Dodatkowo możesz też dodać garść siekanej natki pietruszki. Ona również bardzo dobrze pasuje do pozostałych składników. 

Macie jeszcze inne pomysły na warzywa i dodatki, które wzbogacą smak surówki z młodej kapusty? Do czego najczęściej ją podajecie?
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (2172 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta pokazuje się wiosną jako jedna z pierwszych. Uwielbiam wtedy gotować bigos z młodej kapusty. Z jednej główki można ugotować bigos i jeszcze zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty albo też kapuśniak z młodej kapusty. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od "starej" białej kapusty. Ma też śliczny, lekko zielony kolor. Surówka z młodej kapusty to jeden z wspanialszych dodatków do każdego wiosennego obiadu. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest super prosty. Zawsze dodaję do niej koperek oraz sok z cytryny. Zdarza mi się też dorzucić troszkę natki pietruszki i też jest pysznie. Jeśli lubisz ostrzejsze sałatki, to możesz też wkroić szczypiorek, cebulę dymkę, czy też zwykłą białą cebulę. 

Surówka z młodej kapusty przepis

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem jest najlepsza do młodych ziemniaków z wody i kotletów. Ta surówka pojawia się u nas na wiosennym grillu i zawsze szybko znika ze stołu. Moja surówka z młodej kapusty jest dość delikatna, dlatego też po wymieszaniu wszystkich składników zalecam sprawdzić jej smak i zdecydować, czy dosypać więcej soli lub też wlać np. troszkę octu jabłkowego. Surówka z młodej kapusty z olejem roślinnym jest według mnie najlepsza. Olej idealnie łączy wszystkie smaki i sprawia, że kapusta nadal jest chrupiąca, jednak przechodzi smakiem idealnie dobranych dodatków. Surówka z młodej kapusty na grilla, na co dzień, na wiosnę. Polecam szykować ją jak najczęściej, ponieważ sezon na młodą kapustę nie jest taki długi. Zarówno z młodej, jak i starej kapusty wychodzi super pyszna i bardzo dietetyczna zupa kapuściana, którą gorąco polecam. Wiosennie polecam też inne dania. Mój Blog Kulinarny to też pyszna i popularna botwinka oraz niebiańsko pyszna zupa szpinakowa.. zapraszam! Surówka z młodej kapusty u mnie zawsze z koperkiem, ale jeśli kupisz duży pęczek, to co z resztą? Zupa koperkowa przychodzi na ratunek - polecam :)