Surówka z młodej kapusty
Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z dodatkiem koperku oraz marchewki. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na tę wiosenną surówkę, która pasuje do obiadów i na grilla.
- zrobisz ją dosłownie w 10 minut
- najlepszy przepis na surówkę z młodej kapusty
- tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników
- niezwykle uniwersalna surówka do obiadów, grilla, na kanapki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 580 gramów surówki
W 100 g surówki:
Wartość energetyczna
150 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- pół główki większej młodej kapusty - 500 g
- 2 średnie marchewki - 130 g
- średni pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój olej może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 580 gramów surówki z młodej kapusty.
Uwielbiam kapustę.. i tę młodą i tę starą. Można z niej wyczarować wiele pysznych dań. Wiosną koniecznie zrób z nią najprzyjemniej kilka dań. Surówka z młodej kapusty jest bardzo wysoko na mojej liście topowych przepisów z młodymi warzywami w roli głównej. Jej smak jest niezwykle uniwersalny. Można ją podać do klasycznego obiadu, jako jedną z surówek do dań z grilla, do wrapów, burgerów, czy nawet zwykłych kanapek!
Surówka z młodej kapusty
Przygotuj sobie warzywa do surówki. Najlepiej jeśli użyjesz młodej marchewki. Sugeruję dać łącznie około 130 gramów marchewki. Moje były super małe, więc starłam cztery sztuki.
Sporą główkę młodej kapusty przekrój na pół. Jeśli Twoja kapusta waży około 500-600 gramów, to użyj całą główkę. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Odkrój niewielki głąb a kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw.
Średniej wielkości pęczek koperku opłucz, osusz i posiekaj drobniutko. Dodaj go do miski z marchewką i kapustą i wymieszaj całość dokładnie. Wsyp łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wyciśnij trzy łyżki soku z cytryny i wlej sześć łyżek oleju roślinnego.
Surówkę z młodej kapusty bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie raz jeszcze zamieszaj surówkę i sprawdź jej smak. W tym momencie możesz zdecydować, czy potrzebujesz dodać do niej więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny.
Surówkę przechowuj w lodówce, w szklanym naczyniu pod przykryciem. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień po zrobieniu. Możesz ją trzymać w lodówce śmiało przez kilka dni.
Aby surówka miała lekko ostry smak można też do niej dodać poszatkowanego pora, cebulę dymkę, szczypiorek lub zwykłą cebulę. Surówka będzie ostrzejsza i wyraźniejsza, jeśli sok z cytryny zamienisz na ocet jabłkowy lub ocet z białego wina. Koperek to idealny dodatek do tej surówki. Dodatkowo możesz też dodać garść siekanej natki pietruszki. Ona również bardzo dobrze pasuje do pozostałych składników.
Macie jeszcze inne pomysły na warzywa i dodatki, które wzbogacą smak surówki z młodej kapusty? Do czego najczęściej ją podajecie?
Smacznego!