Surówka z marchewki
Najlepsza i super prosta surówka z marchewki. To mój przepis na szybką surówkę z marchwi w wersji najbardziej podstawowej. Do tartej marchewki dodaję tylko kilka składników, które wydobywają jej naturalny smak.
Taka surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu dla dziecka. Ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Bardzo dobrze będzie się komponować z tłuczonymi ziemiankami oraz roladkami schabowymi z serem i szpinakiem -roladki schabowe.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 400 g surówki
Kaloryczność kcal: 55 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 4 duże marchewki - około 550 g
- 3 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka cukru - można pominąć
- płaska łyżeczka soli lub mniej
- garść natki pietruszki
Surówka z marchewki
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 400 gramów surówki.
Do surówki z marchewki wybieram marchew prosto z ziemi. Sama myję ją w domu. Taka jest znacznie zdrowsza. Do zrobienia surówki dla rodziny czteroosobowej wystarczy około 500 gramów marchewki.
Koniecznie przeczytaj porady, które umieściłam na samym dole przepisu. Znajdziesz w nich kilka propozycji na ewentualne wzbogacenie smaku surówki.

Surówka z marchewki przepis
Marchew dobrze umyj i cienko obierz. Sprawdź smak marchewki. Jeśli jest bardzo słodka i soczysta, to nie dodawaj już do niej cukru. Jeśli jej smak nie jest tak intensywny, to podążaj za składnikami z przepisu.

Marchew zetrzyj na tarce do warzyw. Wybierz średnie lub małe oczka. Dodaj cukier, sól oraz sok z cytryny i siekaną natkę pietruszki. Szybko zamieszaj surówkę i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub soku z cytryny.
Porada: Na początek daj tylko połowę płaskiej łyżeczki soli. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba to po wymieszaniu wszystkich składników możesz dodać resztę soli. To ile soli dodasz zależy w dużym stopniu od tego jak smakuje użyta marchew (są mniej i bardziej słodkie itp) oraz od Twoich upodobań smakowych.

Ta delikatna surówka z marchewki idealnie komponuje się z daniami z ziemniakami oraz kaszami. Do tego mięso w sosie lub ryba. Surówka z marchewki lubi też towarzystwo innych surówek. Bardzo często podaję ją razem z surówką Colesław.

Surówkę z marchewki można podać od razu lub odłożyć ją do lodówki. Najlepsza jest jednak podana tego samego dnia. Surówkę z marchewki polecam podać z pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną.
Jeśli wolisz bardziej bogaty smak surówki, to zamiast cukru możesz do niej zetrzeć pół jabłka. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sparzony na sitku i drobno posiekany kawałek pora lub dać drobinę tartego chrzanu. Do surówki z marchewki możesz też dodać dwie łyżki kwaśniej śmietany 18 % lub też dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego oraz szczyptę pieprzu. Śmietanę oraz jogurt można też zastąpić dwiema łyżkami delikatnej oliwy lub oleju ryżowego , czy też oleju z pestek winogron.
Smacznego!