Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi to jedna z ciekawszych do zrobienia surówek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty a sama surówka super smaczna. Zrobisz ją błyskawicznie a do tego potrzebujesz tylko kilku składników.
- prosta i super smaczna surówka do obiadu
- tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników
- ciekawy smak urozmaicający domowy posiłek
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 480 g surówki
W 100 g surówki:
Wartość energetyczna
85 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 duża biała rzodkiew - 550 g
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: płaska łyżeczka cukru, po pół łyżeczki pieprzu i soli
Jeśli tylko zobaczysz w sklepie białą rzodkiew, to pakuj ją do koszyka :) Surówka z białej rzodkwi jest prosta, szybka do zrobienia i super smaczna. Jest ostrzejsza w smaku od białej rzepy, jednak jej smak jest według mnie nadal bardzo delikatny i subtelny. Surówka z białej rzodkwi pojawia się u mnie zazwyczaj z ziemniakami tłuczonymi i roladkami schabowymi lub kaszą gryczaną z domowym gulaszem. Polecam spróbować!
Surówka z białej rzodkwi
Białą rzodkiew bardzo łatwo odróżnisz od białej rzepy, która jest okrągła. Biała rzodkiew jest podłużna jak marchewka. Rzodkiew jest też ostrzejsza w smaku od rzepy. Rzodkiew umyj, obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
Od razu po starciu rzodkwi polecam odcisnąć ją z nadmiaru wody. Rzodkiew jest dość soczysta. Z rzodkwi o wadze około 500 gramów odciśniesz około 1/3 szklanki soku (szklanka o pojemności 250 ml). Po obraniu, starciu i odciśnięciu wody z rzodkwi otrzymałam 390 gramów rzodkwi gotowej do doprawienia.
Przygotuj sobie trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Możesz też użyć śmietany 12 % lub dobrej jakości kremowego jogurtu naturalnego. Dodaj też łyżkę majonezu. Majonez możesz w tym przepisie pominąć.. polecam jednak dodać go do surówki. Na koniec jeszcze po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz płaska łyżeczka cukru i dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Wymieszaj razem wszystkie składniki surówki. Surówka z białej rzodkwi jest gotowa do podania od razu po zrobieniu. Polecam jednak chłodzić ją dodatkowo przed podaniem. Przed podaniem zawsze zamieszaj też surówkę, by wyrównać jej strukturę i wymieszać rozwarstwione płyny. Surówka bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień po zrobieniu.
Smacznego!