Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi to jedna z ciekawszych do zrobienia surówek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty a sama surówka super smaczna. Zrobisz ją błyskawicznie a do tego potrzebujesz tylko kilku składników.

- prosta i super smaczna surówka do obiadu
- tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników
- ciekawy smak urozmaicający domowy posiłek

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Ilość porcji: 480 g surówki

Kalorie: 85 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 duża biała rzodkiew - 550 g
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, po pół łyżeczki pieprzu i soli

Jeśli tylko zobaczysz w sklepie białą rzodkiew, to pakuj ją do koszyka :) Surówka z białej rzodkwi jest prosta, szybka do zrobienia i super smaczna. Jest ostrzejsza w smaku od białej rzepy, jednak jej smak jest według mnie nadal bardzo delikatny i subtelny. Surówka z białej rzodkwi pojawia się u mnie zazwyczaj z ziemniakami tłuczonymi i roladkami schabowymi lub kaszą gryczaną z domowym gulaszem. Polecam spróbować!

Surówka z białej rzodkwi, 1

Surówka z białej rzodkwi

Białą rzodkiew bardzo łatwo odróżnisz od białej rzepy, która jest okrągła. Biała rzodkiew jest podłużna jak marchewka. Rzodkiew jest też ostrzejsza w smaku od rzepy. Rzodkiew umyj, obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.

Surówka z białej rzodkwi, 2

Od razu po starciu rzodkwi polecam odcisnąć ją z nadmiaru wody. Rzodkiew jest dość soczysta. Z rzodkwi o wadze około 500 gramów odciśniesz około 1/3 szklanki soku (szklanka o pojemności 250 ml). Po obraniu, starciu i odciśnięciu wody z rzodkwi otrzymałam 390 gramów rzodkwi gotowej do doprawienia.
Surówka z białej rzodkwi, 3

Przygotuj sobie trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Możesz też użyć śmietany 12 % lub dobrej jakości kremowego jogurtu naturalnego. Dodaj też łyżkę majonezu. Majonez możesz w tym przepisie pominąć.. polecam jednak dodać go do surówki. Na koniec jeszcze po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz płaska łyżeczka cukru i dwie łyżki świeżo wyrośniętego soku z cytryny.
Surówka z białej rzodkwi, 4

Wymieszaj razem wszystkie składniki surówki. Surówka z białej rzodkwi jest gotowa do podania od razu po zrobieniu. Polecam jednak chłodzić ją dodatkowo przed podaniem. Przed podaniem zawsze zamieszaj też surówkę, by wyrównać jej strukturę i wymieszać rozwarstwione płyny. Surówka bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień po zrobieniu.  
Surówka z białej rzodkwi, 5

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (56 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka z białej rzodkwi

Super prosta do zrobienia surówka z białej rzodkwi to jedna z wielu moich propozycji na surówki do obiadu. Rzodkiew od zwykłej, znacznie popularniejszej u nas rzodkiewki różni się wielkością. Biała rzodkiew jest znacznie większa od popularnych rzodkiewek. Korzeń białej rzodkwi jest podłużny. Możesz też znaleźć rzodkiew czarną, która ma korzeń podobny do rzepy. Z zewnątrz jest czarna, stąd nazwa - rzodkiew murzynka. Rzodkiew biała jest skarbnicą witamin. Ma bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B czy też witaminy PP. Jest bogata w sole mineralne, białko, błonnik, a nawet w olejki eteryczne. Biała rzodkiew ma bardzo mało kalorii. Biała rzodkiew kalorie: 12 kcal w 100 gramach miąższu. 

Surówka z białej rzodkwi przepis

Mój przepis na surówkę z białej rzodkwi jest prosty. Ważne jest jednak to, by po jej obraniu i starciu na tarce odcisnąć od razu nadmiar wody. Prosta surówka z białej rzodkwi tak przygotowana smakuje znacznie lepiej. Moja surówka z białej rzodkwi ze śmietaną jest też wzbogacona o odrobinę majonezu. Jeśli za nim nie przepadasz, to możesz go śmiało pominąć. Bardzo podobna jest też surówka z białej rzepy. Mój Blog Kulinarny to też inne przepisy na sałatki do obiadu. Koniecznie zobacz mój hit - sałatka Gyros, która robi furorę na każdym przyjęciu. Zapraszam również po przepisy na pyszne ciasta, serniki, zupy.