Sałatka z kuskusem
Pyszna, super prosta do zrobienia i niezwykle uniwersalna sałatka z kuskusem, to idealna przekąska lub nawet danie główne. Ten niezawodny przepis sprawdzi się nie tylko jesienią.
- z orzechami i rodzynkami
- świetna jako dodatek do obiadu
- można do niej dodać ser feta lub kurczaka
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania kuskusa: 15 minut
Liczba porcji: około 1260 g sałatki
Kaloryczność kcal: 165 w 100 g sałatki
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka kaszy kuskus (u mnie perłowa) - 250 g - waga przed ugotowaniem
- 200 g pomidorów - u mnie koktajlowe
- 200 g ogórków świeżych - 1 spory
- 100 g orzechów włoskich - dwie garście
- 60 g rodzynek np. golden - większa garść
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- garść świeżych ziół do wyboru: bazylia, natka pietruszki, kolendra, mięta
- dressing: 5 łyżek oliwy; 4 łyżki soku z cytryny; 1 pełna łyżka musztardy Dijon; 1 łyżeczka miodu; 1 łyżeczka ziół włoskich; 1 płaska łyżeczka soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sałatka z kuskusu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1260 gramów sałatki z kuskusem perłowym. Będą to około cztery porcje.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. czerwoną cebulę, oliwki lub ser feta.
Sałatka z kuskusem przepis
Moja sałatka powstaje z kuskusem perłowym, zwanym też kuskusem izraelskim. Potrzebujesz 250 gramów kuskusu (waga przed ugotowaniem). 250 gramów kuskusu perłowego mieści się idealnie w szklance o pojemności 250 ml (jak zawsze zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach). Kuskus perłowy, w odróżnieniu od zwykłego, który zalewa się tylko wrzątkiem, trzeba ugotować. Do garnka wlej cztery szklanki wody. Wodę zagotuj, wsyp łyżeczkę soli oraz 250 gramów kuskusu perłowego. Kuskus gotuj pod nieco odkrytą przykrywką do miękkości kaszy. Może to trwać od ośmiu do piętnastu minut (w zależności od wielkości kulek). Mój kuskus gotował się łącznie15 minut. Ugotowany kuskus odcedź na sitku. Po ugotowaniu otrzymałam 625 gramów kuskusu.
Do sałatki można też śmiało sięgnąć po 250 gramów zwykłego kuskusu. Należy go przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem, przykryć przykrywką i poczekać, aż zmięknie).
Porada: Zwykły kuskus i kuskus perłowy powstają z ziaren pszenicy durum. Semolinę łamie się i mieli, by powstały ziarenka kuskusu, które nie są pokryte mąką. Perłowy kuskus wymaga większego nakładu pracy i kilkukrotnego przesiewania kulek przez różne sita. Kuleczki są większe i bardziej kształtne, niż kawałki zwykłego kuskusu.
Do gorącego jeszcze kuskusu wlej dressing. Od razu całość wymieszaj. Aby zrobić dressing wystarczy, że połączysz w jednej miseczce: 5 łyżek oliwy; 4 łyżki soku z cytryny; 1 pełną łyżkę musztardy Dijon; 1 łyżeczkę płynnego miodu; 1 łyżeczkę ziół włoskich (można pominąć lub zastąpić samym oregano); 1 płaską łyżeczkę soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Od razu też można dodać rodzynki oraz orzechy włoskie. Do kuskusu dodałam zatem około 60 gramów (można też więcej) rodzynek (polecam miększe i jaśniejsze rodzynki Golden) oraz około 100 gramów orzechów włoskich. Orzechy przebierz wcześniej ręcznie, by nie trafiły się żadne łupinki, a przy okazji jeszcze nieco rozdrobnij je w dłoniach. Wymieszaj kaszę z rodzynkami i kawałkami orzechów. Sałatka z kuskusu już w takiej wersji, na ciepło jest przepyszna i nie trzeba by było dodawać nic więcej😉
Dużego ogórka lub kilka mniejszych ogórków gruntowych o łącznej wadze około 200 gramów umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Jeśli ogórki mają przerośnięte gniazda nasienne - usuń je. Pomidory umyj i pokrój w nieduże kawałki. Użyłam 200 gramów mini pomidorów, ale można też pokroić jednego, dużego pomidora malinowego.
Porada: Pomidory można pominąć lub zastąpić 30 gramami pomidorów suszonych z oleju. Można też dołożyć ogórki kiszone, marynowane grzybki lub oliwki kalamata.
Pokrojone pomidory i ogórki dołóż do miski z przestudzoną już kaszą z orzechami i rodzynkami. Dodaj jeszcze dwie łyżki siekanego szczypiorku lub kawałek czerwonej cebuli (pokrojona w super cienkie piórka). Dołóż jeszcze garść świeżych ziół. U mnie były to listki bazylii, ale można też dodać natkę pietruszki, koperek, kolendrę lub nawet miętę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie sprawdź smak sałatki i zdecyduj, czy dodasz do niej więcej soli, czy też pieprzu lub nawet musztardy.
Sałatka z kuskusem może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Aby sałatka była bardziej syta można dołożyć do niej: ser feta, kozi ser w roladce, podsmażone piersi z kurczaka, jajka gotowane na twardo, lub też tuńczyka z puszki.
Sałatkę przechowuj w lodówce (np. zamkniętą w szklanym naczyniu) do 2-3 dni. Z lodówki wyjmuj ją na 1-2 godzin przed podaniem.
Smacznego.