Pstrąg łososiowy w jogurtowej panierce
Panierka do ryb smażonych nie zawsze musi się składać z jajka i bułki tartej. Mam dla Was pyszną i chrupiąca alternatywę :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- 3 filety z pstrąga - bez skóry
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka soli i pieprzu
- 3 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo: poszatkowane pomidory ze szczypiorkiem, biały ryż, cytryna, sałata
Filety z pstrąga sprzedawane są ze skórą. Należy ją zdjąć. Ja łapię za cieńszy koniec. Opieram filet o brzeg zlewu (skórą do ścianki) i szerokim nożem, dociskając do ścian zlewu zdejmuję skórę. Schodzi idealnie :-)
Jeśli planujesz filety z ryżem, teraz jest czas na to, by w między czasie go ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i obsyp solą i pieprzem. Na szerszym talerzu umieść jogurt. Na drugi wysyp mąkę. Nagrzej dobrze szeroką patelnię i wlej olej. Filety obłóż jogurtem i delikatnie obtocz w mące. Kładź po 1-2 na nagrzaną patelnię. Smaż na większej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony.
Panierka z jogurtu zatrzymuje "soczystość" ryby. Skropiona sokiem z cytryny smakuje wręcz rozkosznie :-)
Smacznego!