Pstrąg łososiowy w jogurtowej panierce

Pstrąg łososiowy w jogurtowej panierce

Panierka do ryb smażonych nie zawsze musi się składać z jajka i bułki tartej. Mam dla Was pyszną i chrupiąca alternatywę :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 3 filety z pstrąga - bez skóry
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo: poszatkowane pomidory ze szczypiorkiem, biały ryż, cytryna, sałata


Filety z pstrąga sprzedawane są ze skórą. Należy ją zdjąć. Ja łapię za cieńszy koniec. Opieram filet o brzeg zlewu (skórą do ścianki) i szerokim nożem, dociskając do ścian zlewu zdejmuję skórę. Schodzi idealnie :-)

Jeśli planujesz filety z ryżem, teraz jest czas na to, by w między czasie go ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i obsyp solą i pieprzem. Na szerszym talerzu umieść jogurt. Na drugi wysyp mąkę. Nagrzej dobrze szeroką patelnię i wlej olej. Filety obłóż jogurtem i delikatnie obtocz w mące. Kładź po 1-2 na nagrzaną patelnię. Smaż na większej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony.

Pstrąg łososiowy w jogurtowej panierce, 1

Pstrąg łososiowy w jogurtowej panierce, 2

Panierka z jogurtu zatrzymuje "soczystość" ryby. Skropiona sokiem z cytryny smakuje wręcz rozkosznie :-)

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (35 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷