Śledzie po japońsku
Zapraszam po super pyszne śledzie po japońsku. To niezwykle prosty i szybki przepis na przekąskę z filetów śledziowych. Z dosłownie kilku składników i to w krótkim czasie, wyczarujesz pyszne danie na przyjęcie.
- przekąska w 20 minut
- super pomysł na podanie śledzi
- idealne na Wigilię i inne okazje
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje śledzia
Kaloryczność kcal: 190 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 pojedyncze filety śledziowe - około 120 g
- 2 średnie jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki groszku konserwowego - 100 g
- 1/4 średniej czerwonej cebuli - 30 g
- 1 kiszony ogórek - 60 g
- 2 łyżki dobrego majonezu
Śledź po japońsku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje tej pysznej przekąski śledziowej.
Najpyszniejsze przekąski śledziowe wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki lub też z oleju.
Śledzie po japońsku przepis
W jednej misce umieść razem: pół szklanki odsączonego z zalewy groszku konserwowego; pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego; drobno posiekany kawałek czerwonej cebuli lub pora (cebulę polecam sparzyć po posiekaniu wrzątkiem); pełną łyżkę dobrej jakości majonezu. Wymieszaj wszystkie składniki.
Potrzebujesz dwa pojedyncze, szersze filety śledziowe. Jeśli używasz filetów z solanki, to przed przekrojeniem należy je przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno słone są śledzie. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach zmień wodę na nową. Czynność powtarzaj do trzech razy. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym. Po osuszeniu przekrój je wzdłuż na pół (na dwa paski).
Jeśli masz filety z oleju, to tylko dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym i przetnij. Takich filetów śledziowych nie trzeba moczyć w wodzie.
Ugotuj dwa jajka na twardo. Obierz jajka i przekrój na pół, tak jak na zdjęciu. Paskami z filetów śledziowych owiń każdą połówkę jajka.
Tak przygotowane połówki jajek owinięte paskami z filetów śledziowych umieść w naczyniu z wymieszaną wcześniej sałatką. Łączenie obu końców filetów zamaskuj listkami drobnej sałaty, sałaty rukoli lub natką pietruszki. Na środek każdego jajka wyłóż po małym kleksie majonezu. Całość możesz posypać na koniec świeżo mielonym pieprzem lub ulubionymi suszonymi ziołami.
Smacznego.