Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Zapraszam po super pyszne śledzie po japońsku. To niezwykle prosty i szybki przepis na przekąskę z filetów śledziowych. Z dosłownie kilku składników i to w krótkim czasie, wyczarujesz pyszne danie na przyjęcie.

- przekąska w 20 minut
- super pomysł na podanie śledzi
- idealne na Wigilię i inne okazje

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4 porcje śledzia

Kaloryczność kcal: 190 w 1 porcji

Składniki:
  • 2 pojedyncze filety śledziowe - około 120 g
  • 2 średnie jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki groszku konserwowego - 100 g
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli - 30 g
  • 1 kiszony ogórek - 60 g
  • 2 łyżki dobrego majonezu

Śledź po japońsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje tej pysznej przekąski śledziowej. 

Najpyszniejsze przekąski śledziowe wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki lub też z oleju.

Śledzie po japońsku, 1

Śledzie po japońsku przepis

W jednej misce umieść razem: pół szklanki odsączonego z zalewy groszku konserwowego; pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego; drobno posiekany kawałek czerwonej cebuli lub pora (cebulę polecam sparzyć po posiekaniu wrzątkiem); pełną łyżkę dobrej jakości majonezu. Wymieszaj wszystkie składniki. 

Śledzie po japońsku, 2

Potrzebujesz dwa pojedyncze, szersze filety śledziowe. Jeśli używasz filetów z solanki, to przed przekrojeniem należy je przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno słone są śledzie. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach zmień wodę na nową. Czynność powtarzaj do trzech razy. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym. Po osuszeniu przekrój je wzdłuż na pół (na dwa paski). 

Jeśli masz filety z oleju, to tylko dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym i przetnij. Takich filetów śledziowych nie trzeba moczyć w wodzie. 

Śledzie po japońsku, 3

Ugotuj dwa jajka na twardo. Obierz jajka i przekrój na pół, tak jak na zdjęciu. Paskami z filetów śledziowych owiń każdą połówkę jajka.
Śledzie po japońsku, 4

Tak przygotowane połówki jajek owinięte paskami z filetów śledziowych umieść w naczyniu z wymieszaną wcześniej sałatką. Łączenie obu końców filetów zamaskuj listkami drobnej sałaty, sałaty rukoli lub natką pietruszki. Na środek każdego jajka wyłóż po małym kleksie majonezu. Całość możesz posypać na koniec świeżo mielonym pieprzem lub ulubionymi suszonymi ziołami. 
Śledzie po japońsku, 5

Śledzie po japońsku, 6

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (103 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledzie po japońsku

Zapraszam po super szybki i bardzo prosty przepis na śledzie po japońsku. Cała magia tkwi bowiem w tym, że owijamy połówkę jajka gotowanego na twardo w filety śledziowe. Taka przekąska ze śledzia przypomina wówczas sushi. Śledź po japońsku to świetna inspiracja. Bardzo często szukamy bowiem pomysłu na ciekawe i apetyczne podanie śledzi. Zazwyczaj szykujemy sałatki. Robimy zatem śledzie po kaszubsku, czy też decydujemy się na klasykę i stawiamy na stole śledzie w śmietanie. Śledzie po japońsku to obok przepisu na tatar ze śledzia, jedne z piękniejszych a przy tym szybszych sposobów na przekąskę śledziową. Cudownie pyszna jest też moja ryba po japońsku, która świetnie smakuje nawet na zimno. 

Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku robi się błyskawicznie. Znacznie dłużej szykuje się cudownie pyszne i piękne śledzie pod pierzynką, które również gorąco wszystkim polecam. Jednak śledź po japońsku przepis, który podbije Twoje serce i podniebienie. Jest tak prosty do zrobienia a przy tym tak pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam szykować go w szklanych, przezroczystych naczyniach lub lekko podłużnych salaterkach. Śledzie po japońsku warto szykować na Wielkanoc, na Sylwestra, wesela, chrzciny czy imieniny. Każda okazja jest dobra, by podać śledzie po japońsku.