Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym
Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem. Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia.
Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię ryba po grecku. Najlepszy, sprawdzony i łatwy przepis. Polecam.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6 porcji
W 1 porcji :
Wartość energetyczna
500 kcal
Składniki na łososia pieczonego
- 1 kg filetu z łososia ze skórą
- 5 łyżek oleju
- sok z polówki cytryny
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka miodu
- szczypta pieprzu
Składniki na sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej - z lekkim czubem
- 50 g masła - 1/4 kostki
- po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Pozostałe składniki
- 250 g makaronu suchego np. świederki
- świeże zioła - pietruszka, koperek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Jak usunąć skórę z łososia
W pierwszej kolejności przygotuj łososia. Filety przepłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym, długim nożem usuń skórę. Połóż filet na desce skórą do dołu. Następnie nożem odetnij skórę zaczynając od ogona. Kierunek od siebie do przodu. Nóż przesuwaj cały czas pod ukosem (nóż prawie leży na desce) przy samej skórze ryby.
Palcami zbadaj filet. W razie potrzeby usuń ości. Najlepiej palcami lub pęsetą do usuwania ości. Filety pokrój na kawałki szerokości około 5 cm.
Jak zrobić marynatę do łososia
W naczyniu, w którym będziesz piec łososia umieść razem: 5 łyżek oleju, sok z polówki cytryny, łyżkę miodu, szczyptę pieprzu oraz 5 łyżek sosu sojowego. Wymieszaj marynatę. W brytfance do pieczenia umieść kawałki ryby i dokładnie obtocz je w sosie. Wybierz prostokątne naczynie, w którym będzie można swobodnie ułożyć obok siebie kawałki łososia. Łososia odstaw do lodówki, do marynowania na 1-2 godzin. Rybę można też piec od razu.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni z grzaniem góra/dół lub 230 stopni z termoobiegiem. Rybę piecz na środkowej półce 20 minut. Na ostatnich kilka minut możesz włączyć też opcję grillowania od góry. W trakcie pieczenia ryby ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i przygotuj sos beszamelowy.
Jak zrobić sos beszamelowy
Dokładny przepis na sos beszamelowy znajdziesz u mnie na Blogu. Zobacz pełen opis jak zrobić sos beszamelowy z dokładnie takiej samej ilości składników, jakie podałam w przepisie.
Z piekarnika wyjmij brytfankę z upieczoną w marynacie rybą. Na talerze wyłóż porcję łososia oraz makaronu. Całość obficie polej gęstym, gorącym sosem beszamelowym. Gotowe porcje przybierz świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Koniecznie zobacz też mój ulubiony przepis na rybę po grecku!
Smacznego!