Kotlety rybne

Kotlety rybne

Zapraszam po kotlety rybne, które należą do jednych z prostszych przepisów z wykorzystaniem ryb. Takie kotlety rybne z dorsza lub innej ryby o jasnym mięsie są idealne na obiad również dla dzieci. 

- prosty przepis na kotlety rybne
- tylko kilka niezbędnych składników
- mimo smażenia nie są bardzo kaloryczne

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 11 kotletów

Kaloryczność kcal: 100 w 1 kotlecie

Składniki:
  • 500 g dorsza - filet lub polędwica
  • 1 średnie jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • bulion lub mleko do namoczenia bułki
  • garść siekanego koperku
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki bułki tartej do obotczenia kotletów
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Kotleciki rybne

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników otrzymasz około 11 kotletów rybnych mielonych.

Ja do zrobienia takich mielonych kotlecików rybnych używam zazwyczaj ryb o jasny mięsie i dużych, łatwych do usunięcia ościach. Zazwyczaj stawiam na filet lub polędwiczkę w dorsza. Jeśli polecacie inne ryby, to śmiało piszcie w komentarzu.

Kotlety rybne, 1

Kotlety rybne przepis

Potrzebujesz pół kilograma samego mięsa z jasnej ryby np. dorsza. Mięso ma być bez ości i bez skóry. Polecam filety oraz polędwiczki większych ryb. Mięso bardzo dokładnie obejrzyj i usuń wszystkie ości.

Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to możesz spróbować posiekać mięso nożem. Chwilkę to potrwa, ale da radę osiągnąć zadowalający efekt. 

Porada: Można też użyć ryby mrożonej. Należy ją rozmrozić a następnie lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Przejrzeć na wypadek ości i zmielić tak samo, jak świeżą rybę.

Kotlety rybne, 2

Klasyczną kajzerkę (najlepiej czerstwą, ale świeża też jak najbardziej się nada) namocz w mleku, wodzie lub bulionie drobiowym lub warzywnym.
Kotlety rybne, 3

W jednej, większej misce umieść zmielone mięso ryby, namoczoną i bardzo dokładnie odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, jedno jajko oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Dodaj też po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu.

Porada 1: Możesz też dodać płaską łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół lub odrobinę takich ziół jak: majeranek, rozmaryn, estragon, czy też szałwia. 

Porada 2: Jeśli namoczysz bułkę wcześniej, to po odciśnięciu możesz ją zmielić razem z rybą. 
Kotlety rybne, 4

Wszystkie składniki bardzo, bardzo dokładnie i długo wyrabiaj i mieszaj. Z kotletami rybnymi, jest tak samo jak z klasycznymi mielonymi. Najważniejsze jest długie mieszanie masy. Dzięki temu wiesz, czy masa nie jest za rzadka (możesz wówczas dodać trochę bułki tartej). A co najważniejsze, masa będzie miała idealnie gładką konsystencję i kotlety nie będą pękać i rozpadać się podczas smażenia. 
Kotlety rybne, 5

Do niedużej miseczki wsyp dobrej jakości bułkę tartą (bułka tarta słabej jakości może się szybko przypalać). Nabieraj porcje masy wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj lekko spłaszczone kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Na wszystkie kotlety nie zużyłam nawet dwóch łyżek bułki tartej. 

Porada: Jeśli lubisz grubsze i bardziej chrupiące panierki w kotletach, to możesz po obtoczeniu kotletów w bułce zanurzyć je jeszcze w rozbełtanym jajku a następnie ponownie w bułce. Takie kotlety rybne trzeba jednak smażyć dłużej. Będą też potrzebowały znacznie więcej tłuszczu, by je usmażyć. Będą też bardziej kaloryczne :)
Kotlety rybne, 6

Przygotuj sobie większą patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i zacznij kłaść kotlety. 

Kotlety smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kotlety nie powinny się za szybko rumienić. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Moje kotlety smażyły się po 5-7 minut na stronę (były dość grube). W ten sposób usmaż wszystkie kotlety rybne. Chłoną one niewiele tłuszczu, więc zapewne nie będzie potrzeby dolewania go na patelnię. 

Kotlety rybne, 7

Kotlety rybne, 8

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (367 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety rybne

Kotlety mielone klasyczne, kotlety drobiowe oraz pyszne kotleciki rybne.. To najczęściej szykowane kotlety serwowane w postaci zmielonej masy. Moje kotlety z ryby szykuję zazwyczaj z ryb o jasnym mięsie i małej ilości ości. Praktycznie zawsze sięgam po polędwicę z dorsza lub filet z dorsza. Dorsz ma spore ości, bardzo dobre mięso, które nie jest ani za suche, ani za tłuste. Uważam, że jest najlepsze do takich kotlecików. Zatem u mnie jak już kotlety rybne, to właśnie kotlety rybne z dorsza. Dorsz jest też łatwo dostępny i popularny, więc nie ma problemu z zakupem świeżej ryby nawet w najbardziej popularnych sieciach sklepów spożywczych. Cudownie smaczna jest też golonka w piwie... mniam! Sprawdź też jak smakuje moja sałatka z wędzonym kurczakiem. Bardzo dobry jest też mój dorsz pieczony z warzywami. 

Kotleciki rybne

Kotlety z ryby, kotlety rybne mielone.. jak je zrobić? Poznaj mój chyba najprostszy przepis na kotlety rybne. Nie daję tutaj ani trudno dostępnych składników, ani też nie komplikuję szykowania tego przepisu. Takie kotlety rybne z dorsza bardzo lubią dzieci, więc nie szaleję z orientalnymi przyprawami, które niekoniecznie każdemu mogą smakować. To ma być uniwersalny przepis. Kotlety rybne przepis dla każdego. Jeśli zaś lubisz, gdy w kotletach czuć jest kremową konsystencję oraz, gdy kotlety rybne są bardziej zwarte, to do masy przed smażeniem możesz też dodać dwa ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Z przypraw można się też pokusić o dodatek mieszanki ziół prowansalskich lub też odrobinę słodkiej papryki. Jeśli kochasz ryby, to z pewnością posmakuje Ci moja ryba po grecku. Świetne i ukochane głównie przez dzieci są też kotlety z jajek. Jest też przepis również bezmięsny a przy tym bardzo oszczędny. To oczywiście kotlety ziemniaczane, które szykuję zazwyczaj z ziemniaków, które zostały mi z obiadu z dnia poprzedniego. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne.