Łosoś z piekarnika
Delikatny, łosoś z piekarnika przykryty marynatą z majonezu i czosnku. Prosty przepis do przygotowania w 20 minut.
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 3 płaty łososia - około 250 g każdy
- 2 małe cebulki szalotki
- 3 łyżki majonezu
- 3 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz
Opcjonalnie
- plasterki cytryny do wyciskania na rybę na talerzu
- szczypiorek lub kolendra i sałata
- pasta z awokado i jajka [zobacz]
Łosoś pieczony
Płaty łososia - najlepiej od ogona, ponieważ nie mają ości - umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp odrobiną soli i pieprzu (po pół płaskiej łyżeczki) od strony mięsa.
Do miseczki przełóż majonez, obrany czosnek przepuszczony przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszaj.
Płaty ułóż obok siebie. Kładź je skórą do formy. Możesz je piec na natłuszczonym papierze do pieczenia, czy też na folii lub w brytfance.
Na każdy płat wyłóż po łyżce marynaty.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.

Polecam też moje przepisy: pstrąg z piekarnika i ryba po grecku. Oba łatwe w przygotowaniu i pyszne. A jak lubisz łososia to koniecznie wypróbuj mój przepis łosoś smażony.
Smacznego.