Łosoś pieczony w majonezie

Łosoś pieczony w majonezie

Delikatny, pieczony łosoś przykryty marynatą z majonezu i czosnku.

Reklama

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3 płaty łososia - około 250 g każdy
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Opcjonalnie

Płaty łososia - najlepiej od ogona, ponieważ nie mają ości - umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp odrobiną soli i pieprzu (po pół płaskiej łyżeczki) od strony mięsa.

Do miseczki przełóż majonez, obrany czosnek przepuszczony przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszaj.

Płaty ułóż obok siebie. Kładź je skórą do formy. Możesz je piec na natłuszczonym papierze do pieczenia, czy też na folii lub w brytfance.

Na każdy płat wyłóż po łyżce marynaty.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.

Łosoś pieczony w majonezie, 1

Średnia 4.7 / 5 (16 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11061

Komentarze

2016-02-18 16:10
Marynatę kładziesz już po upieczeniu, czy przed? Nie znałam majonezowej marynaty do ryb, ciekawe.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-18 17:00
Przed upieczeniem. Spróbuj - posmakuje Ci.
2016-02-19 09:44
Kolejny świetny przepis! A łososia bardzo lubię :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-19 13:00
Dziękuję Elu!
2016-02-19 22:49
O proszę, jaka ciekawostka! Karkówkę w keczupie robiłam, ale łosoś w majonezie to dopiero pomysł!
2016-02-20 22:52
Na majonez w marynacie do łososia nie wpadłam. A myślałam, że przy tej rybie to już mnie nic nie zaskoczy :D