Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika

Delikatny, łosoś z piekarnika przykryty marynatą z majonezu i czosnku.

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3 płaty łososia - około 250 g każdy
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Opcjonalnie

Łosoś pieczony

Płaty łososia - najlepiej od ogona, ponieważ nie mają ości - umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp odrobiną soli i pieprzu (po pół płaskiej łyżeczki) od strony mięsa.

Do miseczki przełóż majonez, obrany czosnek przepuszczony przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszaj.

Płaty ułóż obok siebie. Kładź je skórą do formy. Możesz je piec na natłuszczonym papierze do pieczenia, czy też na folii lub w brytfance.

Na każdy płat wyłóż po łyżce marynaty.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.

Łosoś z piekarnika, 1

Polecam też moje przepisy: pstrąg z piekarnika i ryba po grecku. Oba łatwe w przygotowaniu i pyszne. A jak lubisz łososia to koniecznie wypróbuj mój przepis łosoś smażony.

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (123 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Łosoś pieczony

Łosoś to pyszna, znakomita i bardzo lubiana ryba. Jednakże ze względu na jej przemysłowy sposób hodowli ma bardzo złą prasę. Niestety w większości przypadków zresztą bardzo słusznie :( Wielka szkoda bo łosoś z tradycyjnych naturalnych hodowli, ale jeszcze lepiej dziki, jest smaczną i zdrową rybą bogatą między innymi w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Łosoś w piekarniku

Łososia możemy przygotowywać na wiele sposobów. Ja najczęściej przygotowuję go na parze. Tak by zachować jego właściwości prozdrowotne oraz by był jak najdelikatniejszy w smaku. Moim drugim ulubiony sposobem jest oczywiście pieczenie. Łosoś pieczony w piekarniku może być przygotowany na wiele sposobów. Czy to na folii, w naczyniu żaroodporny, w przykryciu, bez przykrycia. Do tego wiele wariantów. W sosie, z warzywami czy świeżymi bądź suszonymi ziołami, a nawet cytrusami. Sposobów jest naprawdę wiele, a każdy pozwala nam przygotować łososia w trochę inny sposób i wydobyć inne smaki. Pieczony łosoś to smaczne danie, dlatego zachęcam do eksperymentowania w kuchni.