Łosoś pieczony w majonezie

Łosoś pieczony w majonezie

Delikatny, pieczony łosoś przykryty marynatą z majonezu i czosnku.

Ilość porcji: 6

Składniki:
• 3 płaty łososia - około 250 g każdy
• 2 małe cebulki szalotki
• 3 łyżki majonezu
• 3 małe ząbki czosnku
• sól i pieprz

Dodatkowo opcjonalnie:
• plasterki cytryny do wyciskania na rybę na talerzu
• szczypiorek lub kolendra i sałata
pasta z awokado i jajka

Płaty łososia - najlepiej od ogona, ponieważ nie mają ości - umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp odrobiną soli i pieprzu (po pół płaskiej łyżeczki) od strony mięsa.

Do miseczki przełóż majonez, obrany czosnek przepuszczony przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszaj.

Płaty ułóż obok siebie. Kładź je skórą do formy. Możesz je piec na natłuszczonym papierze do pieczenia, czy też na folii lub w brytfance.

Na każdy płat wyłóż po łyżce marynaty.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.

losos-pieczony-w-majonezie-1

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ekomentalnie
2016-02-18 16:10
Marynatę kładziesz już po upieczeniu, czy przed? Nie znałam majonezowej marynaty do ryb, ciekawe.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-18 17:00
Przed upieczeniem. Spróbuj - posmakuje Ci.
user pic
Ela Lis
2016-02-19 09:44
Kolejny świetny przepis! A łososia bardzo lubię :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-19 13:00
Dziękuję Elu!
user pic
Królowa Karo
2016-02-19 22:49
O proszę, jaka ciekawostka! Karkówkę w keczupie robiłam, ale łosoś w majonezie to dopiero pomysł!
user pic
Ola Wilczek
2016-02-20 22:52
Na majonez w marynacie do łososia nie wpadłam. A myślałam, że przy tej rybie to już mnie nic nie zaskoczy :D