Łosoś pieczony w majonezie

Łosoś pieczony w majonezie

Delikatny, pieczony łosoś przykryty marynatą z majonezu i czosnku.

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3 płaty łososia - około 250 g każdy
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Opcjonalnie

Płaty łososia - najlepiej od ogona, ponieważ nie mają ości - umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp odrobiną soli i pieprzu (po pół płaskiej łyżeczki) od strony mięsa.

Do miseczki przełóż majonez, obrany czosnek przepuszczony przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszaj.

Płaty ułóż obok siebie. Kładź je skórą do formy. Możesz je piec na natłuszczonym papierze do pieczenia, czy też na folii lub w brytfance.

Na każdy płat wyłóż po łyżce marynaty.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.

Łosoś pieczony w majonezie, 1

Polecam też moje przepisy: pstrąg z piekarnika i ryba po grecku. Oba łatwe w przygotowaniu i pyszne.

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (42 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷