Śledź w occie

Śledź w occie

Domowe śledzie w occie smakują najlepiej. Sam przepis jest bardzo prosty a śledzie wychodzą idealne w smaku. Nie będą ani zbyt octowe, ani zbyt łagodne. Zapraszam do kuchni!

- dokładny opis wykonania 
- tylko podstawowe składniki
- wiele porad i zamienników do składników

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia zalewy: 2 godziny
Czas oczekiwania na najlepszy smak: 3 dni
Liczba porcji: 2 x słoik po 600 ml

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g

Składniki:
  • 6-7 filetów śledziowych z soli - 700 g
  • 500 ml wody - 2 szklanki
  • 150 ml octu spirytusowego 10 % - lub trochę więcej
  • 1 mała marchew - około 120 g
  • 1 większa cebula - około 200 g
  • przyprawy: 2 łyżeczki cukru; 2 duże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; płaska łyżeczka ziaren gorczycy

Śledź w occie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa słoiczki śledzi w occie z cebulką i marchewką. Słoiki o pojemności 600 ml każdy.

Najlepsze śledzie w occie wychodzą z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup prawdziwych matiasów jest bardzo trudny, ponieważ nie jest łatwo je zdobyć a do tego są drogie. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z soli (z beczek ze słoną wodą/zalewą). 

Śledź w occie, 1

Śledzie marynowane 

700 gramów filetów śledziowych to około 6-7 pojedynczych filetów (więcej lub mniej.. to zależy od ich wielkości). Kupując filety wybieraj te z głębi beczki, bez zażółceń na końcach. Filety śledziowe z soli (zalewy z solą) należy przed pokrojeniem przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno są one słone. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach proponuję już zakończyć moczenie śledzi, ponieważ śledzie w occie szykujemy z bardziej słonych śledzi, niż np. do przepisu na śledzie z oleju. A dodatkowo w mojej zalewie nie ma soli. (Decyzja jednak nadal należy do Ciebie. Polecam odkroić kawałek śledzia i spróbować jak smakuje). Śledzie przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie je osusz. 

Śledzie w occie można szykować z całych filetów lub też pokroić je na kawałki (ale zacznie większe niż to robimy np. do śledzi w oleju). Ja swoje filety kroję na kawałki nie mniejsze niż 4 cm szerokości.

Śledź w occie, 2

Do śledzi w occie trzeba przygotować zalewę, która jest bardzo prosta i błyskawiczna do zrobienia. Do małego garnka wlej dwie szklanki wody (500 ml). Dodaj też dwie łyżeczki cukru oraz dwa duże listki laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego i płaską łyżeczkę ziaren gorczycy. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Całość zagotuj i od razu zmniejsz moc palnika do minimum. Po około czterech minutach gotowania, (zalewa tylko lekko mruga) zdejmij garnek z palnika. Do garnka dodaj w tym momencie obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę i wlej 150 ml octu spirytusowego 10 %. Wymieszaj zalewę i odstaw do całkowitego przestudzenia. 

Porada 1: Razem z przyprawami możesz też dodać około sześciu ziaren czarnego pieprzu. Można też śmiało pominąć gorczycę lub dać jej o połowę mniej. Marchewka również nie jest niezbędna w zalewie. Zamiast niej możesz dać więcej cebuli. 

Porada 2: Jeśli lubisz bardziej octowe śledzie, to możesz śmiało dać o 50 ml więcej octu.
Śledź w occie, 3

Przygotuj np. dwa słoiki o pojemności 600 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 1200 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Na dno każdego słoika wyłóż połowę przygotowanych kawałków śledzi. Dalej wyłóż większość cebuli, marchewki i przypraw (wyłowione) z przestudzonej zalewy. Potem podziel po równo resztę kawałków śledzia. Na koniec uzupełnij oba słoiki zalewą. Zalewa powinna całkowicie przykryć śledzie. Potrzymaj chwilę słoiki bez zakręcania lub lekko nimi wstrząśnij, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, jakie zapewne znajdują się między kawałkami ryby i warzywami. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki. 
Śledź w occie, 4

Śledzie w occie są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach (najlepsze według mnie są po pięciu dniach). Śledź w occie to dla mnie najlepszy dodatek do gotowanych ziemniaków podawanych z łyżką kwaśnej śmietany. Śledzie z zalewy octowej to też idealna baza do mini koreczków z ogórkiem kiszonym lub z oliwkami. Tak zamarynowane śledzie można trzymać w lodówce nawet do 20 dni. 

Polecam też moje inne przepisy ze śledziami jak śledź z cebulą czy śledzie z suszonymi pomidorami.

Z czym Ty podajesz śledzie w occie?

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (237 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledź w occie

Śledzie w occie zazwyczaj szykuję na Święta razem z innymi przepisami na śledziki. Bardzo dobre są też śledzie w oleju do których również dodaję cebulkę. Takie śledzie wykorzystuję potem nie tylko do zajadania, ale i do innych przepisów. Śledzie pod pierzynką to tylko jeden z przykładów. Wracając jednak do popularnego przepisu na śledzie w occie, to muszę przyznać, że bardzo rzadko zdarza mi się kupować gotowe śledzie w occie. Jeśli już mam je jeść, to wolę, gdy jest to mój idealny smak. Na śledzie w occie przepisy są różne i różne mogą być proporcje np. cukru do octu. Ja lubię, gdy śledzie są przyjemnie octowe i lekko słodkie. Zdecydowanie dominuje jednak smak octu spirytusowego, bo na tym właśnie polega ten przepis na śledzie w occie. Jeśli nie damy cukru, to śledź w occie nawet z przyprawami nie będzie taki smaczny i smak octu będzie płaski. Moje śledzie w occie przepis, który ma zarówno idealną ilość octu, co cukru oraz świetnie skomponowane przyprawy. 

Śledzie w occie

Widziałam już róże przepisy na śledzie w occie. Są takie bardzo podstawowe, gdzie nie daje się marchewki ani ziaren gorczycy. Są ten przepisy znacznie bogatsze, gdzie daje się bardzo dużo przypraw oraz więcej cebuli. Tak więc co kto lubi. Ja daję do swoich śledzi w occie zarówno cebulkę jak i marchew, ale marchewka nigdy nie jest niezbędna. Daję też listek laurowym ziele oraz gorczycę, ale tez nie zawsze dodaję tę gorczycę. Czasem pomijam ja np. jak jej nie mam akurat wśród przypraw. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobic sledzie w occie, by były idealnie octowe i idealnie delikatnie tylko słodkie, to zapraszam Cię po mój przepis na śledź w occie

Śledzie marynowane

Niektórzy szukają dokładnie takiego samego przepisu na śledzie w occie z cebulą wpisując w wyszukiwarce hasło: śledź marynowany, czy też przepisy na śledzie marynowane albo śledzie marynowane przepisy. Tak więc przepis na śledzie marynowane to ten sam przepis co na sledzie w occie. Warto to wiedzieć, ponieważ nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że śledzie marynowane w occie to przepis na sledzie w occie.