Śledź w occie
Domowe śledzie w occie smakują najlepiej. Sam przepis jest bardzo prosty a śledzie wychodzą idealne w smaku. Nie będą ani zbyt octowe, ani zbyt łagodne. Zapraszam do kuchni!
- dokładny opis wykonania
- tylko podstawowe składniki
- wiele porad i zamienników do składników
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia zalewy: 2 godziny
Czas oczekiwania na najlepszy smak: 3 dni
Liczba porcji: 2 x słoik po 600 ml
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 6-7 filetów śledziowych z soli - 700 g
- 500 ml wody - 2 szklanki
- 150 ml octu spirytusowego 10 % - lub trochę więcej
- 1 mała marchew - około 120 g
- 1 większa cebula - około 200 g
- przyprawy: 2 łyżeczki cukru; 2 duże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Śledź w occie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa słoiczki śledzi w occie z cebulką i marchewką. Słoiki o pojemności 600 ml każdy.
Najlepsze śledzie w occie wychodzą z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup prawdziwych matiasów jest bardzo trudny, ponieważ nie jest łatwo je zdobyć a do tego są drogie. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z soli (z beczek ze słoną wodą/zalewą).
Śledzie marynowane
700 gramów filetów śledziowych to około 6-7 pojedynczych filetów (więcej lub mniej.. to zależy od ich wielkości). Kupując filety wybieraj te z głębi beczki, bez zażółceń na końcach. Filety śledziowe z soli (zalewy z solą) należy przed pokrojeniem przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno są one słone. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach proponuję już zakończyć moczenie śledzi, ponieważ śledzie w occie szykujemy z bardziej słonych śledzi, niż np. do przepisu na śledzie z oleju. A dodatkowo w mojej zalewie nie ma soli. (Decyzja jednak nadal należy do Ciebie. Polecam odkroić kawałek śledzia i spróbować jak smakuje). Śledzie przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie je osusz.
Śledzie w occie można szykować z całych filetów lub też pokroić je na kawałki (ale zacznie większe niż to robimy np. do śledzi w oleju). Ja swoje filety kroję na kawałki nie mniejsze niż 4 cm szerokości.
Do śledzi w occie trzeba przygotować zalewę, która jest bardzo prosta i błyskawiczna do zrobienia. Do małego garnka wlej dwie szklanki wody (500 ml). Dodaj też dwie łyżeczki cukru oraz dwa duże listki laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego i płaską łyżeczkę ziaren gorczycy. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Całość zagotuj i od razu zmniejsz moc palnika do minimum. Po około czterech minutach gotowania, (zalewa tylko lekko mruga) zdejmij garnek z palnika. Do garnka dodaj w tym momencie obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę i wlej 150 ml octu spirytusowego 10 %. Wymieszaj zalewę i odstaw do całkowitego przestudzenia.
Porada 1: Razem z przyprawami możesz też dodać około sześciu ziaren czarnego pieprzu. Można też śmiało pominąć gorczycę lub dać jej o połowę mniej. Marchewka również nie jest niezbędna w zalewie. Zamiast niej możesz dać więcej cebuli.
Porada 2: Jeśli lubisz bardziej octowe śledzie, to możesz śmiało dać o 50 ml więcej octu.
Przygotuj np. dwa słoiki o pojemności 600 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 1200 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Na dno każdego słoika wyłóż połowę przygotowanych kawałków śledzi. Dalej wyłóż większość cebuli, marchewki i przypraw (wyłowione) z przestudzonej zalewy. Potem podziel po równo resztę kawałków śledzia. Na koniec uzupełnij oba słoiki zalewą. Zalewa powinna całkowicie przykryć śledzie. Potrzymaj chwilę słoiki bez zakręcania lub lekko nimi wstrząśnij, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, jakie zapewne znajdują się między kawałkami ryby i warzywami. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki.
Śledzie w occie są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach (najlepsze według mnie są po pięciu dniach). Śledź w occie to dla mnie najlepszy dodatek do gotowanych ziemniaków podawanych z łyżką kwaśnej śmietany. Śledzie z zalewy octowej to też idealna baza do mini koreczków z ogórkiem kiszonym lub z oliwkami. Tak zamarynowane śledzie można trzymać w lodówce nawet do 20 dni.
Polecam też moje inne przepisy ze śledziami jak śledź z cebulą czy śledzie z suszonymi pomidorami.
Z czym Ty podajesz śledzie w occie?
Smacznego!