Koreczki

Koreczki

Super popularne przepisy na koreczki na imprezę. W jednym wpisie znajdziesz kilka świetnych inspiracji na koreczki z owocami, śledziami, kabanosem, serem, czy też na kolorowe koreczki Caprese. Zapraszam!

- pysznie, szybko i kolorowo
- 7 inspiracji na domowe koreczki
- koreczki idealne na każdą imprezę

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: po 12 koreczków

Kaloryczność kcal: 35 w 1 koreczku Caprese

Składniki na koreczki Caprese

  • 12 mini pomidorków np. koktajlowych
  • 12 małych kulek mozzarelli
  • 24 listki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu

Składniki na koreczki z kabanosem

  • 3 laski cienkich kabanosów
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 6 małych korniszonów
  • 12 czarnych oliwek
  • natka pietruszki

Składniki na koreczki serowe

  • 120 gramów sera gorgonzola
  • 12 małych winogron
  • 12 orzechów pekan lub włoskich

Składniki na koreczki imprezowe

  • 1 ogórek wąż
  • 12 plasterków salami
  • 12 kawałków roladki koziej - około 200 g
  • 12 mini pomidorków np. koktajlowych
  • 12 listków sałaty rukoli
  • 12 listków sałaty insalatina
  • odrobina oliwy i suszone zioła

Składniki na koreczki owocowe

  • 6 dużych winogron
  • 2 średnie banany
  • 12 malin
  • 2 owoce kiwi

Składniki na koreczki śledziowe

  • kilka kromek ciemnego pieczywa
  • kilka listków sałaty
  • 3 płaty śledziowe z oleju
  • duży burak pieczony
  • 6 łyżek kremowego serka
  • 2 ogórki kiszone

Składniki na koreczki z tortilli

  • 2 placki tortilli pszennej
  • 4 listki sałaty masłowej
  • 2 łyżki kremowego serka
  • pół ogórka węża
  • pół czerwonej papryki
  • 6 plasterków szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 12 oliwek drylowanych

Koreczki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Z podanej ilości składników wychodzi po 12 koreczków z każdego opisanego przeze mnie rodzaju. 

Kalorie policzone zostały do przepisu na koreczki Caprese. Kalorie policzyłam na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwanaście domowych koreczków. 

Tym razem w jednym przepisie zebrałam moje ulubione sposoby na koreczki imprezowe. Wpis ten traktujcie jako inspirację do tego, by wzbogacić swój bufet zimnych przekąsek. Dodam tylko, że szykowanie koreczków to świetna zabawa. Jeśli więc Wasze dzieciaki lubią pomagać w kuchni, to koniecznie zaproście je do kuchni. Smacznego! :)

Koreczki, 1

Koreczki, 2

Koreczki Caprese to moje ulubione koreczki. Są proste w przygotowaniu, pięknie się prezentują i mają cudne zestawienie kolorystyczne. Aby je zrobić wystarczy umyć wszystkie pomidorki oraz listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Na dłuższy patyczek nabij jedną połówkę. Następnie listek bazylii złóż na pół i nabij na pateczek. Potem mała kulka mozzarelli z zalewy, drugi listek oraz druga połówka pomidorka. 

Zwróć uwagę na to, którą stroną nabijasz połówki pomidorków. Gotowe koreczki ułóż na talerzu i polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. 

Koreczki, 3

Koreczki, 4

Koreczki z kabanosem możesz przygotować z użyciem dowolnych kabanosów (drobiowe, wieprzowe, wołowe..). Jeśli masz cienkie kabanosy, to na jeden koreczek kroisz dwa kawałki po około 2-2,5 cm długości. Jeden plasterek sera żółtego kroisz na trzy paski. Na początku paska z sera układasz dwa kawałki kabanosów. Zawijasz ciasno kabanosy. Jeśli masz grubsze kabanosy, to zawijasz w pasek sera tylko jeden kawałek ukrojonego kabanosa. 

Malutkie korniszony z zalewy octowej (może być też zalewa miodowa lub chili) przekrawasz wzdłuż na pół. Na jeden koreczek potrzebujesz jedną połówkę korniszona. Na połówkę korniszona kładź kawałek natki pietruszki oraz jedną oliwkę. Może to być oliwka czarna lub zielona.. drylowana lub faszerowana czosnkiem lub papryką. Całość nabijasz na patyczek lub klasyczną wykałaczkę. 

Porada: Ser w plasterkach wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękł. Zimne plasterki sera mogą pękać podczas zwijania koreczków (pękają też jak są grubo krojone). Zamiast natki pietruszki możesz też użyć kawałka dowolnej sałaty lub listki bazylii. 

Koreczki, 5

Koreczki, 6

Koreczki serowe w moim wykonaniu, są koreczkami z owocowym akcentem. Są też super proste do zrobienia. Kawałek sera gorgonzola kroję w cegiełki o wadze około 10 gramów każda. Mają to być kawałki na jeden kęs. Na środek nabijam klasyczną wykałaczkę. Od góry nabijam powoli połówkę łuskanego orzecha włoskiego lub pekan. Trzeba to robić ostrożnie, by nie pokruszyć orzecha. Na końcu zaś nabijam winogrono. 

Porada: Możesz użyć dowolnych winogron. Polecam jednak te mniejsze oraz winogrona bezpestkowe. Zamiast sera gorgonzola możesz użyć sera Cheddar lub też Camembert.

Koreczki, 7

Koreczki, 8

Koreczki imprezowe to bardzo smaczne zestawienie, które szykuję dość często. Uwielbiam je za to, że są tak bogate smakowo. Świeże warzywa, nabiał oraz mięso.. wszystko w jednym koreczku.

Mniejszego ogórka węża obierz cienko i "niedokładnie", by było widać paski skórki. Pokrój go w grubsze plastry. W podłużny plasterek salami zawiń krążek sera koziego z roladki. Jeśli masz klasyczne salami, to użyj dwóch plasterków i przyklej je po obu stronach krążka serowego. Dalej wyłóż listki sałaty rukoli oraz sałaty insalatina lub kawałki dowolnej sałaty np. karbowanej. Na górę jeden pomidorek. Od góry nabijaj dłuższą wykałaczkę lub patyczek do koreczków. 

Porada: Ser kozi mekki możesz zastąpić innym serem twarogowym, serem mozzarella lub nawet kawałkiem sera żółtego. 

Koreczki, 9

Koreczki, 10

Koreczki owocowe to przekąska, po którą sięgają głównie dzieci. Zauważyłam, że owoce szybciej znikają ze stołu w takiej formie, niż tylko pokrojone i wyłożone na talerz w formie sałatki. 

Na samym dole umieść grubszy plasterek banana. Następnie ułóż podobnej grubości kawałek obranego kiwi. Kolejno połówka winogrona z wyjętymi pestkami oraz malina. 

Porada: Do zrobienia owocowych koreczków możesz użyć też wielu innych owoców (borówki, melon, papaja, mango, arbuz, gruszka, truskawka). Pamiętaj o tym, by zachować różnorodność kolorystyczną. Dodatkowo wybieraj owoce, którym możesz usunąć twarde i większe pestki. Ważne jest też to, by wybrane owoce nawet po dłuższym czasie wyglądały apetycznie. 

Koreczki, 11

Koreczki, 12

Koreczki śledziowe to jedne z moich ulubionych koreczków zimowych. Używam do nich zazwyczaj filetów śledziowych z oleju. Takie filety wycieram delikatnie z oleju i kroje w poprzeczne kawałki na jeden kęs. Śledzie z oleju mają delikatny i uniwersalny smak. 

Na samym dole koreczków umieszczam kwadracik z ciemnego pieczywa pełnoziarnistego lub też dwa kwadraciki pumpernikla (pojedynczy kawałek pieczywa pumpernikiel jest za cienki). Na pieczywo nakładam listek sałaty, by wilgoć ze śledzia nie przeszła do pieczywa powodując jego rozmięknienie. 

Na kawałek śledzia układam ćwiartkę grubszego plastra buraka pieczonego. Na buraczku kładę pół łyżki kremowego serka śmietankowego lub też serka z dodatkiem chrzanu. Na serku delikatnie kładę plasterek ogórka kiszonego. Całość nabijam na patyczek do koreczków i posypuję suszonym koperkiem (niekoniecznie). 

Koreczki, 13

Koreczki, 14

Koreczki z tortilli tylko z pozoru wyglądają na trudne. Kto już nie raz szykował roladki z tortilli, ten wie jakie to proste i przyjemne zajęcie. Na placku dowolnej tortilli umieść po dwa listki sałaty oraz dwa plasterki żółtego sera i trzy plasterki ulubionej szynki.

Placek wysmaruj kremowym serkiem o dowolnym smaku. Przez całą długość, w jednej linii, wyłóż cienkie słupki papryki oraz obranego ogórka (z ogórka usuń wcześniej mokre gniazdo nasienne). Placek bardzo ciasno zwiń w rulon a następnie pokrój w krążki o szerokości minimum 1,5 cm. Na krążku umieść wydrylowaną oliwkę lub kawałek ogórka kiszonego. Od góry wbij patyczek do koreczków. 

Porada: Do środka tortilli możesz dodać dużo innych składników. Świetnym pomysłem będzie dojrzałe awokado. Zamiast szynki możesz dać pieczonego lub smażonego kurczaka, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. 

Koreczki, 15

Koreczki, 16

Jakie są Wasze ulubione koreczki imprezowe i na jakie okazje najczęściej je szykujecie?
Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (70 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Koreczki

Domowe koreczki to podstawa na każdej imprezie. W bardzo krótkim czasie można przygotować różne typy koreczków. Takie koreczki na imprezę to też super sposób na to, by dania wyglądały kolorowo i kusząco. Możesz przygotować różne rodzaje koreczków w dowolnych ilościach. Dla dzieci idealną są koreczki owocowe, z którymi można zaszaleć. Nadziewasz dowolne, ulubione a przede wszystkim kolorowe i apetyczne owoce. Dzieciaki i dorośli z pewnością skuszą się na takie koreczki. Co to są właściwie koreczki? To rodzaj przekąski, który nie jest traktowany jako pełne danie. Koreczki mają za zadanie zaspokajać pierwszy głód i wzmagać apetyt przed posiłkiem. Są też świetnym sposobem na to, by nie czuć się głodnym ale i jednocześnie nie czuć się przejedzonym. Koreczki imprezowe szykuje się przez nadzianie na specjalny patyczek do koreczków, czy też dłuższą wykałaczkę, pokrojonych na mniejsze kawałki składników, które można jeść od razu, bez obróbki termicznej. Przepisy na koreczki można mnożyć w nieskończoność. Nie ma bowiem żadnych reguł przy szykowaniu koreczków. Przepis na koreczki ma być taki, by kusił wyglądem, zapachem oraz składniki użyte do zrobienia koreczków mają do siebie pasować. 

Koreczki na imprezę

Tak, koreczki imprezowe to podstawa na każdym przyjęciu. A okazji na zrobienie koreczków jest naprawdę wiele. Zazwyczaj szykujemy koreczki na sylwestra. Koreczki sylwestrowe są kolorowe i niezwykle różnorodne. Właściwie wszystkie przygotowane przeze mnie koreczki można podać na zabawę sylwestrową. Koreczki imprezowe można udekorować tak, by wyglądały jeszcze lepiej. Wystarczy użyć kolorowych patyczków do nabijania składników. Patyczki do koreczków mogą być też ozdobione koralikami, czy też innymi ozdobami. Koreczki na Andrzejki, koreczki na urodziny, koreczki dla dzieci, koreczki na chrzciny.. na imieniny, na super spotkanie, by zwyczajnie obejrzeć razem film lub mecz. Każda okazja jest dobra, by zrobić domowe koreczki. Koniecznie sprawdź też jak smakuje moja pyszna sałatka z pieczarkami

Koreczki przepisy

Czy istnieje jeden koreczki przepis? Oczywiście, że nie. Jest cała masa przepisów na pyszne koreczki. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia lub brak wymarzonych składników. Są jednak takie koreczki, które jadamy chętnej. Bardzo popularne i lubiane przez wszystkich imprezowiczów są np. koreczki śledziowe. I te koreczki można zrobić na wiele sposobów. Można też kupić ogrom gotowych koreczków sprzedawanych w sklepach na lodówkach. Ja mam swoje ulubione koreczki i takie Wam pokażę w tym przepisie. A skoro mowa już o śledziach, to moja sałatka śledziowa to super pomysł na pysznego śledzika. Tak samo śledzie w śmietanie.. poezja! Dość popularne są też ostatnio koreczki z tortilli, które my również bardzo lubimy robić. Tortilla z kurczakiem, to przepis który również warto u mnie poznać. Każdy sięga na przyjęciach po pokrojone na kawałki kabanosy. Ja proponuję w kilka minut wyczarować super pyszne i proste koreczki z kabanosem. W tym wpisie znajdziesz również super pyszne koreczki z oliwką czarną lub zieloną... co tylko lubisz. A na koniec koreczki serowe, które są już tak popularne, że nie trzeba o nich dużo pisać. Zatem zapraszam po moje ulubione przepisy na koreczki na imprezę. Doskonale nadają się jako jedzenie na Sylwestra.