Piernik pomidorowy
Piernik pomidorowy to wegańskie ciasto świąteczne, które przygotujesz bez użycia miksera. Ciasto nie zawiera ani jajek, ani nabiału, czy też miodu. Dodajemy za to banany, pomidory i ulubiony dżem.
Jest to piernik błyskawiczny. Można go jeść od razu przestudzeniu. Nie musi leżakować.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 11x30 = 1140 g ciasta
Kaloryczność kcal: 310 w 100 g ciasta
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki na piernik pomidorowy
- 400 g mąki pszennej tortowej - około 2,5 szklanki
- 300 g pomidorów krojonych z puszki - 1 szklanka
- 1 duży, dojrzały banan - około 130 g miąższu
- 130 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 100 g powideł śliwkowych, ulubionego dżemu lub konfitur
- 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego - pół szklanki
- 4 płaskie łyżki przyprawy do piernika [zobacz]
- 2 łyżki kakao - do 20 g
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Przepis na piernik pomidorowy

W jednej misce umieść razem: 400 gramów mąki pszennej tortowej - około 2,5 szklanki (szklanki o pojemności 250 ml); 130 gramów cukru drobnego, czyli około pół szklanki i; 4 płaskie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie); 2 łyżki kakao, czyli do 20 gramów; po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Bardzo dokładnie wymieszaj składniki sypkie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Porada: Można też użyć mąki pszennej uniwersalnej. Jeśli masz bardzo mocną przyprawę (np. z mojego przepisu) i wolisz łagodniejszy smak ciasta, to daj o łyżkę mniej przyprawy do piernika.

Do drugiej miski wlej 300 gramów pomidorów krojonych z puszki. Będzie to 1 szklanka rozdrobnionych pomidorów. Dużego, dojrzałego banana obierz i ugnieć widelcem (130 gramów miąższu). Do miski dodaj również 100 gramów konfitury z wiśni, powideł śliwkowych lub ulubionego, rzadszego dżemu (porzeczkowy, jagodowy). Na koniec wlej 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego, czyli około pół szklanki. Całość tylko wymieszaj łyżką.

Składniki mokre dodaj do sypkich (lub odwrotnie) i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Możesz użyć miksera na niskich obrotach, ale wystarczy łyżka. Ciasto wychodzi dość gęste. Keksówkę do pieczenia o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm (lub inną forma o pojemności minimum 1700 ml) wysmaruj od środka odrobiną oleju i oprósz mąka lub bułką tartą. Do formy wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Formę z ciastem umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku (najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika). Ciasto piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że piernik pomidorowy jest już gotowy. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć piernik z pieca. Po lekkim przestudzeniu wyjmij go z formy i umieść na kratce do studzenia wypieków.

Nie jest to konieczne, ale polecam polać go po przestudzeniu gęstą polewą z czekolady gorzkiej i mleka roślinnego. Aby ją zrobić, wystarczy, że w małym rondelku zagotujesz około 80 ml ulubionego mleka roślinnego. Po zagotowaniu zdejmij napój z palnika i dodaj 100-120 gramów drobno posiekanej czekolady gorzkiej 64-70 % (może być też czekolada deserowa). Całość mieszaj szpatułką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w gorącym mleku roślinnym i połączy się z nią w gęsty krem. Polewę wyłóż na ciasto. Po przestudzeniu polewa jeszcze zgęstnieje. Możesz ją wówczas posypać tematyczną posypką (wegańską lub nie). Kalorie policzone zostały wyłącznie do samego ciasta piernikowego, czyli bez polewy i posypki.


Piernik pomidorowy nie musi leżakować. Można go podać już w dniu upieczenia. To ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w chłodnej szafce do dwóch dni. Jeśli nie zostanie do tego czasu zjedzone, to przenieś je do lodówki i trzymaj pod kloszem przez 4-5 dni.
Smacznego.