Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty biszkopt z dodatkiem oleju. Ten wilgotny biszkopt z olejem sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Biszkopt na oleju jest cudowny do tortów.

To bardzo uniwersalny i sprawdzony przepis, który szczerze i gorąco polecam. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: blaszka 20/30 cm

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru - 70 g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 
W małej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąki z proszkiem. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

Biszkopt z olejem , 1

Jak pisałam wcześniej, ten biszkopt jest cudowny do ciast z owocami, galaretkami, bitą śmietaną i wszelkimi kremami :-)
Gorąco polecam więc przepis na kostkę biszkoptową z truskawkami ze zdjecia poniżej.

Biszkopt z olejem , 2

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (51 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14769

Komentarze

2017-06-01 23:41
Bierzemy razem z owocami i galaretką :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-03 09:20
Bardzo proszę :-)
2018-06-08 12:11
Mój biszkopt niestety ale po upieczeniu był cienki. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-08 20:32
Ale wyrósł Alicjo? Zauważ, że u mnie też jest niski, ponieważ jest to biszkopt pieczony na jeden blat. Zależy od wielkości blachy.
2018-07-07 20:34
👍 Super przepis :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🌼
2018-10-15 14:21
Kapitalny biszkopt! Piekłam już wiele biszkoptów, ale ten jest najlepszy!W ogóle nie wymaga ponczowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm i mogłam go przekroić na 3 blaty. Wyszedł super torcik! DZIĘKI ZA PRZEPIS!
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło czytać.. dziękuję!!

Biszkopt wilgotny z olejem

Jeśli szukasz bardzo uniwersalnego przepisu na biszkopt, który może Ci posłużyć za spód do tortu, czy też przepis bazowy pod ciasta z owocami i galaretką, to zachęcam gorąco do tego wypieku. 

Biszkopt z olejem i owocami

Na ten wilgotny biszkopt wystarczy wyłożyć krem budyniowy lub krem śmietanowy do tortów oraz świeże owoce. Powstanie przepyszny i kolorowy deser. Na tym biszkopcie cudownie wygląda również warstwa galaretki. Tutaj polecam mój przepis na kostkę biszkoptową z galaretką i truskawkami. Jeśli zaś szukasz przepisu na biszkopt z minimum 6 jaj, to polecam zerknąć na przepis na uniwersalny biszkopt do tortów. Zachęcam również do przejrzenia innych moich przepisów na proste ciasta