Biszkopt z olejem
Cudowny, puszysty biszkopt z dodatkiem oleju. Ten wilgotny biszkopt z olejem sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Biszkopt na oleju jest cudowny do tortów.
To bardzo uniwersalny i sprawdzony przepis, który szczerze i gorąco polecam.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: blaszka 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
- 4 średnie jajka
- 1/4 szklanki drobnego cukru - 70 g
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
W małej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.
Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąki z proszkiem. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

Jak pisałam wcześniej, ten biszkopt jest cudowny do ciast z owocami, galaretkami, bitą śmietaną i wszelkimi kremami. Idealnie sprawdzi się też do sernika, zobacz mój przepis na sernik na zimno.
Smacznego.