Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty biszkopt z dodatkiem oleju. Ten wilgotny biszkopt z olejem sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Biszkopt na oleju jest cudowny do tortów.

To bardzo uniwersalny i sprawdzony przepis, który szczerze i gorąco polecam. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: blaszka 20/30 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru - 70 g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 
W małej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąki z proszkiem. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

Biszkopt z olejem, 1

Jak pisałam wcześniej, ten biszkopt jest cudowny do ciast z owocami, galaretkami, bitą śmietaną i wszelkimi kremami. Idealnie sprawdzi się też do sernika, zobacz mój przepis na sernik na zimno

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (2225 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Biszkopt wilgotny z olejem

Jeśli szukasz bardzo uniwersalnego przepisu na biszkopt, który może Ci posłużyć za spód do tortu, czy też przepis bazowy pod ciasta z owocami i galaretką, to zachęcam gorąco do tego wypieku. 

Biszkopt z olejem i owocami

Na ten wilgotny biszkopt wystarczy wyłożyć krem budyniowy. Świetnie sprawdzi się też śmietanowa masa do tortów oraz świeże owoce. Powstanie przepyszny i kolorowy deser. Na tym biszkopcie cudownie wygląda również warstwa galaretki. Tutaj polecam mój przepis na ciasto z galaretką i truskawkami. Jeśli zaś szukasz przepisu na biszkopt z minimum 6 jaj, to polecam zerknąć na przepis na uniwersalny biszkopt do tortów. Zachęcam również do przejrzenia innych moich przepisów na proste ciasta.