Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty, jasny biszkopt z dodatkiem oleju.

Ten biszkopt sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Jest cudowny do tortów. To bardzo uniwersalny i sprawdzony biszkopt.

Gorąco polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru - 70 g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przepis na tortownicę o średnicy do 22 cm lub blaszkę o wymiarach 20/30 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 
W małej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę - nadal na wysokich obrotach.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąki z proszkiem. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

biszkopt-z-olejem-1|

Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

biszkopt-z-olejem-2

Jak pisałam wcześniej, ten biszkopt jest cudowny do ciast z owocami, galaretkami, bitą śmietaną i wszelkimi kremami :-)
Gorąco polecam więc przepis na kostkę biszkoptową z truskawkami ze zdjecia poniżej.

biszkopt-z-olejem-3

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika
2017-06-01 23:41
Bierzemy razem z owocami i galaretką :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-03 09:20
Bardzo proszę :-)