Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z galaretkami to piękny, niezwykle prosty i super pyszny deser na każda okazję. Wygląda i smakuje niesamowicie, a tak łatwo go zrobić. Gorąco polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia galaretek: 4 godziny
Czas tężenia całego sernika: 4 godziny
Liczba porcji: forma min. 24 cm

Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sernika [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 4 galaretki o różnych smakach - do pokrojenia
  • 2 galaretki cytrynowe - do masy serowej
  • 1650 ml wrzątku - łącznie
  • 1 kg serków waniliowych homogenizowanych
  • 60 g okrągłych biszkoptów

Sernik na zimno z galaretkami
Sernik na zimno z galaretkami, 1

Sernik na zimno z galaretkami, 2

Krok 1: Przygotuj 4 galaretki

Przygotuj cztery galaretki w rożnych kolorach: pomarańczowa lub brzoskwiniowa; truskawkowa, owoce leśne lub wiśniowa; kiwi, agrestowa lub winogronowa oraz cytrynowa. Z tych galaretek będziesz szykować kosteczki, które dodasz do tężejącej masy serowej. 

Każdą galaretkę wsyp do osobnej miski. Zagotuj wodę. Do każdej z miski wlej tyle samo wrzątku - po 350 ml. W każdej misce umieść łyżkę i mieszaj cały czas galaretki, na zmianę, do momentu, gdy żelatyna całkowicie się w nich rozpuści. Miseczki odstaw do przestudzenia, a potem raz jeszcze zamieszaj każdą i do lodówki, do całkowitego stężenia galaretek.

Porady: Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki waży zazwyczaj około 70 g. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy każdą galaretkę w 350 ml wrzątku - wszystko się zgadza. Galaretki można śmiało przygotować sobie dzień wcześniej, np. wieczorem. Możesz też dać tylko 2 lub 3 galaretki zmian w masie serowej lub też użyć galaretek o tym samym smaku. 

Przygotuj 4 galaretki

Krok 2: W misce umieść serki

W dużej misce umieść kilogram serków waniliowych homogenizowanych. Sama polecam Rolmlecz, ale typowe Danio też będą dobre. Jeśli nie chcesz, by masa serowa była za słodka lub nie masz tylu serków, to nawet połowę z nich możesz zastąpić bardzo gęstym jogurtem, puszystym serkiem naturalnym, mascarpone lub serkiem typu Philadelphia (albo mieszanką różnych). Ważne wówczas, by dobrze zmiksować razem zawartość miski. 

Miski z serkami nie odkładaj do lodówki. 

W misce umieść serki

Krok 3: Rozpuść galaretki cytrynowe

Aby masa serowa stężała należy dodać do niej żelatynę. Dwie jasne galaretki (cytrynowe lub krystaliczne) rozpuść w 250 ml wrzątku (obie saszetki w jednej szklance wrzątku). Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna. 

Porada: Jeśli nie przepadasz za smakiem galaretki w masie serowej lub nie chcesz, by masa wyszła za słodka, to zamiast galaretek możesz rozpuścić żelatynę spożywczą. 35 gramów żelatyny spożywczej uniwersalnej wsyp do miseczki z wrzątkiem. Wystarczy nie więcej niż 125 ml (pół szklanki) przegotowanej wody, by rozpuścić żelatynę. Mieszaj całość tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Miseczkę odstaw na bok. 

Rozpuść galaretki cytrynowe

Krok 4: Przygotuj formę ze spodem

Podczas studzenia żelatyny/galaretek do masy serowej przygotuj formę o średnicy 24 cm (lub większą: 26-28 cm). Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia lub folią rantową (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub dobrej jakości maślane herbatniki.

Porada: Można śmiało sięgnąć po formę 26-28 cm bez zmian w proporcjach składników, ponieważ sernik wychodzi dość wysoki. Przy większej formie zużyjesz wówczas tylko więcej biszkoptów.  

Przygotuj formę ze spodem

Krok 5: Pokrój kolorowe galaretki

Gotowe, całkowicie ścięte galaretki pokrój w kostkę lub też w inne kształty nie większe niż 2,5 cm. Pokrojone galaretki umieść w jednej misce i ponownie odstaw do lodówki - na czas szykowania masy śmietanowej.

Pokrój kolorowe galaretki

Krok 6: Połącz serki i rozpuszczone galaretki

Do miski z serkami zacznij powoli wlewać rozpuszczone i przestudzone galaretki cytrynowe/żelatynę. Tak więc cały czas, bardzo powoli miksując masę mikserem na niskich obrotach, wlewaj po odrobinie płynnej żelatyny (może być jeszcze lekko ciepła). Wlej trochę żelatyny, miksuj aż się połączy i wlewaj kolejną mini porcję. Po wlaniu całej żelatyny zawartość miski wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki. 

Połącz serki i rozpuszczone galaretki

Krok 7: Wymieszaj masę z kawałkami galaretek

Masa serowa z żelatyną będzie pewnie dość rzadka, ale z minuty na minutę (nawet bez odkładania jej do lodówki) zacznie tężeć, dlatego też od razu dodaj do niej pokrojone wcześniej galaretki i ostrożnie wymieszaj całość szpatułką (trochę galaretek zostaw misce do dekoracji). Tężejącą szybko masę przekładaj powoli do formy z biszkoptami. Na koniec wyrównaj powierzchnię masy i rozłóż na niej resztę pokrojonych galaretek. 

Wymieszaj masę z kawałkami galaretek

Krok 8: Schłodź i podawaj sernik

Formę z sernikiem na zimno z galaretkami odłóż do lodówki, już do całkowitego stężenia deseru. Sernik potrzebuje jeszcze około czterech godzin chłodzenia w lodówce, by można go było podawać. Deser warto zostawić na całą noc w lodówce.

Przed podaniem sernik trzymaj w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 

Schłodź i podawaj sernik

Sernik na zimno z galaretkami, 11

Jeśli wolisz wersję sernika z puszystą śmietanką zamiast serków waniliowych, to koniecznie zobacz przepis na śmietanowiec - galaretkowiec. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (41 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na zimno z galaretkami

Domowy sernik na zimno z kolorowymi galaretkami to prostota, smak i wizualny efekt WOW! Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż domowy deser przygotowany własnymi rękoma. Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić sernika na zimno z serkami waniliowymi homogenizowanymi i kawałkami kolorowych galaretek, to czas najwyższy. Sernik z galaretkami na zimno to klasyka, którą kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego delikatna, aksamitna konsystencja i kremowy smak przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy dodamy do niego kawałki galaretek w różnych kolorach, staje się prawdziwym dziełem sztuki, cieszącym nie tylko podniebienie, ale także oczy. Pyszny sernik z galaretkami zrobisz tylko z kilku łatwo dostępnych i lubianych składników. Zatem jedną z największych zalet sernika na zimno jest jego prostota przygotowania. Nie potrzebujesz piekarnika ani skomplikowanych składników. Serki waniliowe homogenizowane stanowią idealną bazę, a kolorowe kawałki galaretek dodają mu charakteru i niepowtarzalnego wyglądu. Przepis na sernik na zimno z galaretkami sprawdzi się przez cały rok, ponieważ nie potrzebujesz świeżych owoców. To mój ulubiony sernik z galaretkami i serkami homogenizowanymi. Zapraszam również po prosty przepis na pyszne muffinki z borówkami

Sernik z galaretkami

Sernik z galaretkami w środku to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Możesz go podać na na rodzinne spotkanie: Czy to urodziny babci, czy świąteczny obiad, sernik na zimno z galaretkami w środku zawsze będzie mile widziany. Ten sernik na zimno z galaretkami kolorowymi będzie fantastyczny na przyjęcia dla dzieci. Kolorowe galaretki zachwycą najmłodszych gości i sprawią, że będą wracać po dokładki. Sernik na zimno z galaretkami przepis najlepszy na letnie przyjęcia. Nic nie schładza lepiej niż kawałek zimnego, kremowego sernika podczas upalnego dnia, a soczyste kolory galaretek przyciągają spojrzenia wszystkich. Kiedy serwujesz ten deser, masz pewność, że będzie wyglądał imponująco na każdym stole. Warstwy galaretek ukryte w kremowej masie sprawiają, że każdy kawałek jest niepowtarzalny i pełen kolorów. To prawdziwa gratka dla oka i podniebienia! Sernik na zimno z galaretkami to doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie smak, wygląd i prostotę przygotowania. Możesz dać swoje ulubione smaki galaretek lub też skupić się tylko na jednym czy dwóch kolorach. To deser, który zawsze robi wrażenie, niezależnie od okazji. Zachęcam Was, byście spróbowali przygotować go samodzielnie. Przepyszny i nieziemsko prosty do zrobienia jest też sernik na zimno z malinami. W sezonie warto zrobić też przepyszny sernik na zimno z wiśniami na ciasteczkowym spodzie z kakao.