Ciasto jajko sadzone
Ciasto jajko sadzone to piękny, prosty pyszny sernik na zimno, który można szykować na spodzie z biszkoptów. Na górze układamy morele lub brzoskwinie z puszki i całość zalewamy krystaliczną galaretką.
- super sernik na Wielkanoc i nie tylko
- bardzo pomysłowe i śliczne ciasto bez pieczenia
- dokładny opis wykonania krok po kroku i wiele porad
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: około 2500 g
Kaloryczność kcal: 180 w 100 g ciasta
Składniki na masę serową
- kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
- 2 galaretki cytrynowe lub krystaliczne
- 400 ml wrzątku - przegotowana woda
- 260 g śmietanki kremówki 30 % - 1 szklanka
- 60 g cukru pudru - 3 łyżki
Pozostałe składniki
- 100 g dowolnych biszkoptów na spód sernika
- 1 galaretka krystaliczna lub winogronowa
- 350 ml wrzątku - przegotowana woda
- 300 g połówek moreli lub brzoskwi z syropu
Sernik jajko sadzone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Szklankę śmietanki kremówki 30 % (to ta rzadka śmietanka) trzymaj schłodzoną w lodówce.
Forma na ciasto: u mnie była to forma 24/24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20/30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto jajko sadzone bez pieczenia o wadze około 2500 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Sernik jajko sadzone przepis
Zagotuj 400 ml wody. Do miski z wrzątkiem wsyp dwa opakowania galaretki cytrynowej, winogronowej lub krystalicznej i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny (Polecam jasne galaretki, by masa serowa zachowała biały kolor twarogu. Sięgaj też po dobrej jakości, sprawdzone galaretki). Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 400 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do przestudzenia.
W dużej misce umieść jeden kilogram zmielonego, tłustego lub półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka (u mnie Piątnica).

Przestudzoną galaretkę (może być jeszcze lekko ciepła) wlej do zmielonego twarogu. Całość od razu bardzo dokładnie wymieszaj. Zazwyczaj używam go tego blendera ręcznego typu żyrafa, ponieważ mieszadła miksera za mocno rozchlapują rzadką masę. Gdy masa zrobi się idealnie gładka, możesz odstawić miskę na bok. Rzadka jeszcze galaretka, w połączeniu z zimnym twarogiem, bardzo szybko zacznie tężeć (miskę trzymaj na blacie kuchennym).

Od razu zabierz się za ubijanie na sztywno śmietanki z cukrem pudrem. W wysokim naczyniu umieść dobrze schłodzoną szklankę śmietanki kremówki 30 %. Będzie to około 260 gramów śmietanki. Do naczynia ze śmietanką dodaj trzy łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru. Całość natychmiast zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.
Ubitą śmietanę umieść w misce z tężejącą już masą serową. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub ewentualnie użyj miksera na najniższych obrotach. Miskę z gotową już masą serową odstaw na bok, by zaczęła powoli tężeć.

W tym czasie przygotuj sobie foremkę. Użyłam kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm. Moja foremka jest lekko zaokrąglona i ma odpinane boki. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wytnij wyższe, by wydłużyć w ten sposób wysokość rantów formy. Aby pergamin trzymał się wewnętrznych rantów formy, polecam wysmarować je wcześniej odrobiną masła. Dno formy wyłóż biszkoptami. U mnie były to okrągłe biszkopty, ale możesz też śmiało użyć biszkoptów podłużnych. Przestrzenie między okrągłymi biszkoptami wypełniłam mini biszkopcikami, które upiekłam z mojego przepisu na biszkopty (tym razem z wersji super mini).
Porada: Ciasto jajko sadzone możesz też przygotować bez spodu lub też biszkopty zamienić na herbatniki. Można też upiec biszkopt z 3 jajek i użyć go jako spodu do ciasta.

Lekko tężejącą masę serową zacznij wykładać na spód z biszkoptów. Rób to ostrożnie, by nie podnieść i nie przesunąć ułożonych na dnie biszkoptów. Po wyłożeniu całej masy wyrównaj powierzchnię sernika. Na czas szykowania górnej dekoracji z owoców i galaretki, polecam odłożyć ciasto do lodówki, by masa serowa zaczęła już tężeć.
Jedną saszetkę galaretki krystalicznej (dowolnej, przezroczystej galaretki) zalej wrzątkiem. Tym razem będzie to 350 ml wrzątku. Galaretkę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miseczkę odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Czasem przyspieszam proces tężenia i przestudzoną galaretkę odkładam do lodówki. Trzeba jednak pamiętać o tym, by co parę minut zamieszać zawartość miseczki. Nie można bowiem dopuścić do tego, by galaretka zaczęła mocniej tężeć. W momencie, gdy osiągnie konsystencję rzadkiego kisielu, jest już gotowa do użycia.
Formę z sernikiem wyjmij z lodówki. Na dość sztywnej już masie serowej rozłóż połówki moreli lub brzoskwiń z puszki (połówki owoców z syropu). Lekko już tężejącą galaretkę przezroczystą wylewaj ostrożnie na owoce. Używam do tego łyżki, by oblać galaretką całe owoce i wypełnić nią dobrze wszystkie wolne przestrzenie. Jeśli Twoja galaretka jest jeszcze dość rzadka, to polecam wylać tylko tyle galaretki, by przykryć nią wierzchnią warstwę sernika, a następnie odłożyć formę do lodówki na około 10 minut (dzięki temu wylana galaretka szybko tężeje i umocni pozycję umieszczonych na serniku owoców, które mogły by się przemieścić podczas wylewania całej, rzadkiej galaretki). Po 10 minutach do formy wylej resztę galaretki.
Sernik jest już gotowy. Trzeba go już tylko odłożyć do lodówki, do całkowite stężenia masy serowej i galaretki. Po dwóch godzinach jest już zazwyczaj idealny do podawania, ale polecam poczekać dla pewności do czterech godzin.

Jeśli nie masz galaretki transparentnej lub winogronowej, to możesz zrobić galaretkę z żelatyny i wody z dodatkiem syropu (z puszki po owocach). Potrzebujesz 350 ml płynu (wlej cały syrop z puszki i brakującą ilość płynu uzupełnij wodą). Syrop z wodą zagotuj w garnku i od razu odstaw z palnika. Wsyp trzy łyżeczki żelatyny w proszku i od razu mieszaj całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatynę możesz wcześniej zalać częścią syropu i poczekać 10-15 minut, aż napęcznieje - taka żelatyna szybciej rozpuści się potem w gorącym syropie z wodą. Dalej postępujesz już tak samo, jak wyżej z galaretką krystaliczną. W razei potrzeby dosłodź galaretkę.


Sernik na zimno "jajko sadzone" trzymamy przed podaniem w lodówce, pod przykryciem. Najlepsze będzie do 4 dni od przygotowania.
Wypróbuj również moje inne pomysły na wspaniałe ciasta bez pieczenia.
Smacznego.