Biszkopty

Biszkopty

Jeśli uwielbiasz okrągłe biszkopty, to jest to przepis idealnie dla Ciebie. Zobacz jak zrobić biszkopty, które będą smakowały o niebo lepiej od tych ze sklepu. 

- wspaniałe biszkopty dla dzieci
- tylko tanie i łatwo dostępne składniki
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po krok

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia maksymalnie: 15 minut
Liczba porcji: 38 mini biszkoptów

Kaloryczność kcal: 23 w 1 biszkopciku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej - 80 g
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 40 g skrobi/mąki ziemniaczanej - 2 łyżki
  • 50 g drobnego cukru - 3 pełne łyżki
  • szczypta soli

Biszkopty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie biszkopcików: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 12-15 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować domowe biszkopty, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Biszkopty, 1

Biszkopty, 2

Jak zrobić biszkopty

Do szklanego lub metalowego naczynia wsyp 50 gramów, czyli trzy pełne łyżki drobnego cukru. Dodaj szczyptę soli. Wbij trzy średnie jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Jeśli Twój mikser ma średnią moc, to ubijanie może trwać nawet do 10 minut. 

Porada: Możesz też oddzielić żółtka od białek, by osobno ubić na sztywno białka z cukrem a pod koniec dodać żółtka. Tak więc najpierw chwilę ubijasz same białka ze szczyptą soli, potem dodajesz cukier (łyżka po łyżce, w odstępach) i ubijasz całość na bezę. Na koniec dodajesz żółtka. Po chwili można już wyłączyć mikser. 

Biszkopty, 3

Pół szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 80 gramów mąki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, której potrzebujesz dać 40 gramów. Wymieszane mąki przesiej bezpośrednio do miski ze słodkim puchem jajecznym. Wymieszaj ciasto przy pomocy szpatułki, by zrobiło się jednolite. Rób to delikatnie i powoli, by ciasto zachowało puszystą strukturę. 
Biszkopty, 4

Przygotuj sobie blaszkę (może być z wyposażenia piekarnika, ale wybierz tę najcieńszą) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką (odcinaj końcówkę do średnicy 12 mm) lub do rękawa wielokrotnego użytku. Tylka nie jest potrzebna, ponieważ wyciskamy okrągłe biszkopty. Biszkopciki można też wykładać przy pomocy zwykłej łyżki. Puszyste ciasto samo rozleje się na placuszek. Wykładaj podobne porcje na biszkopty o średnicy około 3,5 cm. Między biszkoptami zachowaj minimum 2 cm odstępu, ponieważ biszkopciki jeszcze rosną w trakcie pieczenia. 

Porada: Jeśli wszystkie biszkopty nie zmieszczą się na jednej blaszce, to nic się nie martw. Ciasto może spokojnie poczekać, aż upieczesz pierwszą partię. Pod koniec pieczenia jednej porcji biszkoptów, możesz już zacząć szykować do pieczenia druga blaszkę. 
Biszkopty, 5

Blaszkę z gotowymi do pieczenia biszkoptami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub ewentualnie termoobieg, ale z temperaturą 160 stopni. Biszkopciki piecz około 12-15 minut, aż ładnie urosną i leciutko się zarumienią. Blaszkę z upieczonymi biszkoptami wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Po chwili można je przełożyć na kratkę do przestudzenia. 
Biszkopty, 6

Biszkopty, 7

Domowe, okrągłe biszkopty są przepyszne. Wychodzą nie za słodkie, ale puszyste i właśnie takie, jakie powinny być mini biszkopty :) Są świetne do podania do herbaty, czy kawy. Okrągłe biszkopty sprawdzą się też jako spód do wszelkich serników na zimno oraz jako dodatek do deserów w pucharkach. 

Biszkopty można też łączyć ze sobą smarując płaską stronę jednego z biszkoptów kremem. Można użyć dowolnego kremu typu nutella, czy też ulubionej marmolady np. pomarańczowej. Polane roztopioną czekoladą są przepyszne. 

Po całkowitym przestudzeniu, okrągłe biszkopty wystarczy zawinąć luźno w papier śniadaniowy, a potem umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym i trzymać w szafce. Śmiało poleżą tak przynajmniej 4 dni z zachowaniem super świeżości. Dłużej nigdy u nas nie wytrzymały :)
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (353 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Biszkopty

Aż się dziwię, że dopiero teraz dodaję ten wspaniały przepis na domowe biszkopty. Biszkopciki są tak pyszne i tak proste do zrobienia, że każdy powinien spróbować je zrobić. Jestem pewna, że wszystko wspaniale się uda i będziecie zachwyceni ich smakiem i strukturą. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić biszkopty, to świetnie się składa, bo mam dla Cebie mój idealnie sprawdzony przepis na biszkopty lepsze niż ze sklepu. I nie chodzi tu o przepis na biszkopt do tortów, który również bardzo gorąco Ci polecam. Cały czas mówimy o małych biszkoptach, po które tak często sięgamy w naszej domowej kuchni. Biszkopty to wspaniała, słodka przekąska do herbaty, do kawy. Domowe biszkopty są znacznie mniej słodkie, niż te sklepowe i mają znacznie lepszy skład. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że w domowych warunkach można super prosto upiec swoje własne biszkopty. Kilka osób pytało mnie ostatnio o to, jak upiec biszkopty, ponieważ spodobało im się pieczenie domowych ciasteczek i ciast. Bardzo się cieszę, że moi Czytelnicy coraz chętniej próbują swoich sił przy szykowaniu przepisów na różne wypieki. 

Biszkopty przepis

Domowe mini biszkopty o okrągłym kształcie piekę już od kilku lat. Bardzo lubię ich najbardziej klasyczny smak i strukturę. Moje biszkopty bardzo przypominają z wyglądu i ze smaku te najlepsze biszkopty okrągłe ze sklepu. Są to jednak biszkopty znacznie świeższe, bardzo naturalne i mniej słodkie, niż sklepowe. Do zrobienia biszkoptów używam świeżych jaj ze sprawdzonego źródła oraz moich ulubionych, miałkich mąk. To chyba najlepsze biszkopty dla dzieci, jakie tylko można sobie wymarzyć. Biszkopty można jeść praktycznie od razu po upieczeniu, więc u mnie połowa blaszki znika dosłownie w kilka minut. Bardzo zabawne jest to, że największym fanem moich biszkopcików jest mój Mąż. Przepis biszkopty w moim wydaniu pojawiał się już tyle razy, a on za każdym razem zachwyca się nimi tak, jak by jadł je po raz pierwszy. A do tego za każdym też razem powtarza, że nie spodziewał się, że te domowe biszkopty mogą wyjść tak pyszne, puszyste i wilgotne jednocześnie. Bo trzeba przyznać, że to nie są suche biszkopty, a właśnie idealne mini biszkopciki. 

Jak zrobić biszkopty

Tak jak pisałam już wyżej, domowe biszkopty o okrągłym kształcie, to biszkopty niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy zerknąć na listę składników i już widać, że biszkopciki szykujemy dosłownie z kilku składników, który zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Tym bardziej uważam, że aż szkoda nie upiec ich chociaż raz. Muszę też przyznać, że te okrągłe biszkopty lubię bardziej niż biszkopty podłużne, których przepis zapewne niedługo również pojawi się na Blogu AniaGotuje. Biszkopty Ladyfingers robię już troszkę inaczej, ale o tym w innym przepisie. Chociaż napiszę jeszcze, że jak masz ochotę, to możesz też wycisnąć ciasto na biszkopty również o podłużnym kształcie. Domowe mini biszkopty to nie tylko super pomysł na deser na każdą okazję. Można je po przestudzeniu dość długo przechowywać w szczelnej torbie. A do tego biszkopty używane są do wielu innych, pyszności. Okrągłe biszkopty bardzo często służą nam jako spód do deserów na zimno. Sernik na zimno jest najpopularniejszy. Biszkopty używane są do dekoracji oraz do wielu deserów w pucharkach. Okrągłe biszkopty można też łączyć ze sobą przełożone ulubionym kremem lub marmoladą. Są świetne!