Sernik czekoladowy jak z bajki
Super pyszny sernik czekoladowy pieczony. To najlepszy i bardzo prosty sernik czekoladowy, który pieczesz bez spodu, jajek oraz bez mąki pszennej. Sernik z gorzką czekoladą i delikatną śmietanką jest pycha!
- sernik bez spodu
- bez jajek i bez mąki
- szybki i prosty do zrobienia
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: tortownica o średnicy 18 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
- 100 g śmietanki 30 %
- 1 serek waniliowy - 200 g
- tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
- 3 czubate łyżki kakao
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
Sernik czekoladowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia sernika użyłam tortownicy o średnicy 18 cm.
Dodatkowo do sernika czekoladowego potrzebujesz: posypka lub wiórki z czekolady do dekoracji oraz papier do pieczenia i odrobina masła do wysmarowania tortownicy.
Sernik czekoladowy przepis
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem. W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Trzymaj masę na planiku, aż zrobi się gładka i jednolita. (Krem może się zagotować).
W misce wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj całą masę. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Sernik czekoladowy będzie bardziej aksamitny, jeśli użyjesz 250 gramów twarogu oraz 250 gramów serka mascarpone.
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia to 70 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Po upieczeniu sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Najważniejszy w tym przepisie jest ser.. nie powinien być rzadki, kwaśny, ani chudy.
Aby nadać sernikowi akcentu Świątecznego możesz dodać do masy kilka kropel aromatu pomarańczowego.. pasuje idealnie.
Koniecznie zobacz też mój przepis na pyszne ciasto poduszkowiec!
Smacznego!