Sernik czekoladowy jak z bajki

Sernik czekoladowy jak z bajki

Bardzo intensywnie czekoladowy i aksamitny w smaku. To niezwykły sernik, za to bardzo prosty w przygotowaniu.

- bez spodu
- bez jajek
- bez glutenu
- szybki i prosty

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut

Ilość porcji: tortownica o średnicy 18 cm


Składniki:
500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 100 g śmietanki 30 %
• 1 serek waniliowy - 200 g
• tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
• 3 czubate łyżki kakao
• łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
• 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
Posypka lub wiórki z czekolady do dekoracji oraz papier do pieczenia i odrobina masła do wysmarowania tortownicy.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem.

W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Trzymaj masę na planiku, aż zrobi się gładka i jednolita. (Krem może się zagotować).

W misce wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj całą masę. Ja użyłam do tego ręcznego blendera.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 70 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ;-)

sernik-czekoladowy-jak-z-bajki-1

sernik-czekoladowy-jak-z-bajki-2

sernik-czekoladowy-jak-z-bajki-3

Uwaga:
Aby nadać sernikowi akcentu Świątecznego możesz dodać do masy kilka kropel aromatu pomarańczowego.. pasuje idealnie :-)

Smacznego!

Marzena
2016-11-13 11:34
Wygląda po prostu bajecznie :-)
Ania
2016-11-13 14:33
Dziękuję Ci :-)
Dosia
2016-11-13 13:32
na pewno spróbuję :)
Ania
2016-11-13 14:33
Bardzo się cieszę Doroto.
Ewa
2016-11-13 16:14
Pewnie jest pyszny - tak wygląda ?
Ania
2016-11-13 17:18
Dziękuję Ewo.. sernik polecam bardzo!
maseelkogotuje
2016-11-13 16:47
Cudo! Czy śmietanka musi być ubita czy płynna? :)
Ania
2016-11-13 17:18
Olu, zwykła, płynna śmietanka.
Jud
2016-11-13 16:57
Faktycznie bajkowy :)
Ania
2016-11-13 17:18
:-) :-)
ewa
2016-11-13 19:56
A jaka średnica tortownicy? Musze wypróbować za tydzień upieke mamie na urodziny :-)
Ania
2016-11-14 10:41
Ewo, średnica jest mała, 18 cm. Jeśli chcesz zrobić duży sernik, pamiętaj, by podwoić ilość składników :-)
ewa
2016-11-16 11:36
Dziękuję za odp :-)
Ania
2016-11-16 13:01
Bardzo proszę.
Kobieta po 30
2016-11-13 20:03
muszę wypróbować :)
Ania
2016-11-14 10:41
:-) :-)
Ania
2016-11-13 22:11
Wygląda przepysznie! Jaki dodałaś serek waniliowy? Bo nie bardzo wiem o jaki chodzi..
Ania
2016-11-14 10:43
Aniu, dziękuję Ci. Wpisz sobie w Google "serek waniliowy Rolmlecz" Dokładnie taki użyłam :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-14 22:19
Taka gliniasta konsystencja to dla nas raj dla podniebienia <3
Monika | Kamperki
2016-11-15 12:20
aaaa ślinie się na sam widok :D wygląda obłędnie!
Ania
2016-11-15 13:01
Dziękuję Moniko :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-11-22 18:24
Oje! Ale cudowności znowu zrobiłaś! :)
Ania
2016-11-22 20:00
Dziękuję Edyto ;-)
Teresa
2016-12-07 19:58
A mnie nie smakował , nie ta konsystencja ,coś w nim jest takigo co nie odpowiada moim gustom.
Ania
2016-12-08 10:29
Teresko, ważne że spróbowałaś :-) Ja unikam aromatów, i tu podejrzewam, że brakowało Ci smaku takiego właśnie wiodącego smaku np. migdałowego lub pomarańczowego.
Jovi
2016-12-09 20:04
Mój się piecze ciekawe czy będzie obłędnie pyszny ?
Ania
2016-12-10 12:44
Koniecznie daj znać ;-)
ulakam
2016-12-17 18:08
A ja mam 2 pytanka ☺ 1.jakie ustawienia piekarnika- góra / dół czy termoobieg? (zawsze mam z tym problem...) 2.ile piec tę podwójną porcję w większej tortownicy? Będzie na Święta ☺postanowione!
Ania
2016-12-17 18:28
Droga Ulu, pieczesz góra dół na środkowej półce. Podwójna porcja piecze się maksymalnie 100 minut. Tutaj zależy wszystko od formy. Napisz proszę jakiej chcesz użyć (wymiary) a podam Ci przybliżony czas pieczenia.
ulakam
2016-12-17 23:28
Aniu,dziękuję za ekspresową odpowiedź :-* a co do formy, to myślę o tortownicy o śr.26 cm...będzie trochę tych mordek do wykarmienia tym cymesem... ;)
Ania
2016-12-18 10:28
Czyli sernik nie pójdzie tak bardzo w górę. Dlatego też nawet przy podwójnej porcji nie powinien się pic dłużej niż 1,5 godziny :-)
ulakam
2016-12-18 19:22
Jeszcze raz dziękuję i dam znać jak mi poszlo ?
Ania
2016-12-18 20:40
Super.. czekam ;-)
MONIKA
2016-12-17 20:20
Oh uwielbiam czekoladowe ciasta, a juz w ogóle jeśli to ma.byc sernik czekoladowy. Chyba zrobię w przyszlym tygodniu, bo az ślinka cieknie na sam widok. Mam nadzieje ze do tej pory nie urodze, a zostały mi 4 dni do porodu - teoretycznie :) Jeśli mi wyjdzie z Pani przepisu, to dodam u siebie na stronie i wszystkim polecę :P pozdrawiam.
Ania
2016-12-17 20:31
Ojej, Moniko! Dziewczynka, czy Chłopiec.. ja miałam termin na 24.12 ale udało mi się "przetrzymać" i urodziłam Synka 4.01 :-).. 9 lat temu :-) Koniecznie daj znać jak Ci wyszedł serniczek. Musze dodać, że jest mało słodki.
MONIKA
2016-12-17 21:04
Chłopiec :) Oczywiście dam znać :)
Ania
2016-12-18 10:27
:-) Ja mam dwóch Chłopców! Trzymam kciuki :-)
Kasia
2016-12-21 15:38
Witam. Jestem beztalenciem kulinarnym ale postanowiłam się zmierzyć z tym serniczkiem i upiec na święta i mam 2 pytania :-) po pierwsze rozumiem że na spod oprócz masła nie daje nie? Żadnych herbatniki czy czegoś w tym rodzaju? A po drugie to proszku do pieczenia też nie? Z góry dziekuje :-)
Ania
2016-12-21 16:09
Witaj Kasiu. Sernik nie posiada spodu, więc nic nie musisz układać (chyba, że chcesz wyłożyć dno np. herbatnikami lub startymi na tarce biszkoptami - wówczas pamiętaj o tym, by ostrożnie nakładać na taki "spód" masę serową). Nie, do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia :-) Jeśli lubisz słodsze serniki możesz dodać trochę więcej cukru pudru.
Kasia
2016-12-24 20:57
Witam :) no cóż, potwierdziło się tylko, że jestem beztalenciem. Zrobiłam podwójną porcję, nie wiem co źle zrobiłam, ale zważył mi się. Najpierw myślałam, że nie upiekł się, wstawiłam raz jeszcze do piekarnika, pewnie też bez sensu, no cóż....pozostaje mi się pozachwycać się zdjęciami Pani sernika :)
Ania
2016-12-26 12:03
Droga Kasiu.. nie zakładaj od razu, że zrobiłaś coś źle. Prawdopodobnie jest to wina sera. Najczęściej serniki "ważą się", gdy użyjemy słabego sera (rzadki, kwaśny, źle przechowywany itp).
Mumsy
2016-12-24 21:55
Zrobiłam. Samodzielnie. Pierwszy raz w życiu. Wspaniały. Mocno czekoladowy. Obłędny. Porcja z 1 kg sera i podwojonych składników. Pieczony 90 minut. Idealny.
Ania
2016-12-26 12:03
Fantastycznie!! Bardzo miło czytać ;-)
Alicja Janiak
2017-01-05 14:06
Upiekłam go w małej keksówce. Tylko takie naczynie mam w domu. Dopiero zaczynam piec ciasta. Trochę się bałam, bo użyłam czekolady mlecznej, ale udało się. Jestem z siebie bardzo dumna. Jak mam dodać zdjęcie??
Ania
2017-01-05 15:14
To świetnie.. Jeszcze nie mam opcji dodawania zdjęć Czytelników :-)
Beata
2017-02-11 23:29
Jeśli ktoś lubi PRAWDZIWĄ gorzką czekoladę, niezbyt słodkie ciasta, to ten serniczek jest właśnie dla takich smakoszy??? dla mnie BOMBA !!!
Ania
2017-02-12 11:17
oooo.. dziękuję Beatko :-) Miód na moje serce <3
wielopokoleniowo
2017-02-15 09:47
Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)
Ania
2017-02-15 09:54
;-) Zapraszam do pieczenia :-)
Ewelina
2017-03-02 13:51
Cudne. Muszę zrobić! :)
Ania
2017-03-02 19:23
Dziękuję Ewelino :-)
Katarzyna
2017-03-11 18:47
Konsystencja błota. Najgorszy sernik jaki jadłam w życiu, chyba trzeba lubić tego typu smaki...
Ania
2017-03-11 18:56
Jakiego sera użyłaś? Mój zawsze wychodzi kremowy i pyszny :-)
Katarzyna
2017-03-13 09:24
Użyłam twarogu sernikowego President,zawsze go używam do sernika. Zależy kto co lubi...
Ania
2017-03-13 10:46
Akurat ja Kasiu za nim nie przepadam. A próbowałaś kiedyś np. Piątnicy? Powinnaś zauważyć różnicę jakości.
Katarzyna
2017-03-14 12:41
Jak dla mnie President jest najlepszy,skoro Pani nie zna,nie próbowała to proszę spróbować. Nie każdemu musi smakować sernik z Pani przepisu i szukanie na siłe przyczyny nic nie zmieni. Pozdrawiam
Ania
2017-03-14 13:39
Dokładnie.. nie każdemu musi i nie każdemu smakuje. Nie każdy też jest mistrzem pieczenia i ma monopol na dobry smak. Zawsze staram się pomóc znaleźć przyczynę ewentualnych niepowodzeń. Pozdrawiam :-)
Ania
2017-03-14 13:44
Dodatkowo serdecznie polecam - wszystkim - ten wpis: http://www.mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac Próbowałam wielu serów i praktycznie w 100 % zgadzam się tutaj z Dorotą.