Sernik na zimno z mascarpone

Sernik na zimno z mascarpone

Zapraszam po najprostszy do zrobienia sernik na zimno z mascarpone oraz z galaretką i owocami. Aby zrobić ten przepis nie potrzebujesz nic piec. Nie potrzebujesz nawet miksera. 

- można go podać w formie tortu
- dokładny opis wykonania i dużo porad
- maliny można zamienić na truskawki lub jagody

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: około 2200 g sernika

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g sernika

Składniki na spód

  • około 60 g dowolnych biszkoptów

Składniki na masę serową

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego - 4 x 200 g kubełek
  • 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
  • 2 galaretki cytrynowe lub krystaliczne
  • 300 ml wrzątku

Składniki na owoce z galaretką

  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wrzątku
  • 400 g malin

Sernik na zimno z mascarpone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik na zimno z mascarpone o wadze około 2200 gramów. Zanim zaczniesz szykować serniczek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki ważyła u mnie 77 gramów - użyłam galaretek Dr. Oetker. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku - wszystko się zgadza 😁

Sernik na zimno z mascarpone, 1

Przepis na sernik na zimno z mascarpone 

Przygotuj sobie formę na sernik. Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami (średnica około 24 cm). Spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki tylko lekko natłuściłam olejem, ponieważ są sylikonowe. Jeśli masz metalową blaszkę, to wyłóż ją od wewnątrz papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem. 

Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub też maślane herbatniki (petitki LU są idealne, ponieważ są kruche i nie będą twarde). 

Sernik na zimno z mascarpone, 2

Dwie jasne galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku. U mnie była to jedna galaretka cytrynowa oraz jedna krystaliczna. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna. 

W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Ja użyłam cztery kubeczki po 200 gramów każdy. Wybrałam serki Rolmlecz, bo są mniej słodkie od innych dostępnych na rynku. Dodaj też małe opakowanie serka mascarpone o wadze 250 gramów. Możesz wstępnie wymieszać serki waniliowe z mascarpone np. przy pomocy rózgi kuchennej, a następnie wlać przestudzoną galaretkę. Raz jeszcze wymieszaj całość bardzo dokładnie. Jeśli masz mikser, to możesz go użyć.

Masa serowa będzie dość rzadka, dlatego też zalecam poczekać, aż zacznie tężeć i dopiero wyłożyć ją na spód z biszkoptów. Aby przyspieszyć proces tężenia można na jakiś czas umieścić miskę z masą w lodówce. Należy jednak mieszać ją co kilka minut, by skontrolować gęstość masy. Może to potrwać tylko kilka minut lub też nawet pół godziny. Sporo zależy od tego, jak gęste były serki oraz np. od tego jak ciepło jest w domu.

Gdy masa serowa zrobi się gęsta jak budyń, można ją ostrożnie wyłożyć na biszkopty. Formę z sernikiem umieść w lodówce. 
Sernik na zimno z mascarpone, 3

Około 400 gramów świeżych malin umyj delikatnie i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. 

Gdy masa serowa stężeje na tyle, że owoce umieszczone na górze nie będą się topić w masie, polecam wyłożyć maliny. Około połowę owoców delikatnie wciskam w masę, by cześć maliny wystawała, a część była zanurzona w masie. Pozostałe owoce tylko układam na wierzchu masy serowej. Formę z sernikiem ponownie odłóż do lodówki. 

Porada: Można też użyć mrożonych malin. Należy je jednak wcześniej rozmrozić, ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. Maliny można śmiało zamienić na inne owoce. Jeśli sięgasz po truskawki, to zamiast galaretki malinowej użyj galaretkę o smaku truskawkowym lub poziomkowym. Jeśli użyjesz borówek lub jagód, to polecam galaretkę o smaku owoców leśnych. Bardzo dobrze sprawdzą się też morele i brzoskwinie z puszki, do których polecam galaretkę o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym. W ostateczności można nawet wyłożyć plasterki bananów, a do nich dać galaretkę cytrynową.

Sernik na zimno z mascarpone, 4

Użyłam malin, pora więc na galaretkę malinową. Jedną galaretkę malinową zalej wrzątkiem. Potrzebujesz około 400 ml wrzątku. Tak samo jak wcześniej, mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia. Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć, czyli osiągnie konsystencję kisielu.

Jeśli wylejesz rzadką lub jeszcze ciepłą galaretkę, to możesz mieć "wyciek" galaretki poza formę, unoszące się na powierzchni owoce lub nawet zmętnienie galaretki przez niezamierzone wymieszanie jej z masą serową. 
Sernik na zimno z mascarpone, 5

Sernik na zimno z mascarpone ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. 
Sernik na zimno z mascarpone, 6

Sernik na zimno z mascarpone, 7

Porcje sernika polecam przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy oraz świeżymi malinami. Sernik na zimno z mascarpone trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (375 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik na zimno z mascarpone

Zauważałam, że z czasem zaczynam tworzyć coraz prostsze przepisy. Staram się, by dany posiłek, czy też deser był maksymalnie pyszny, ale i maksymalnie najprostszy do zrobienia. Do tego stosuję metody, dzięki którym w super banalny sposób można stworzyć bardzo apetyczny efekt wizualny. Tak też zrobiłam szykując ten oto sernik na zimno z mascarpone i galaretkami. Kompletnie nie planował tego, jak ułożę owoce w tym serniku. Podczas szykowania przepisu na ten pyszny sernik na zimno z mascarpone pomyślałam, że warto poczekać, aż masa serowa będzie już lekko tężała, jednak nadal zachowa swoją plastyczność. Pomyślałam, że większość malin wcisnę lekko w masę serową, zaś resztę ułożę na wierzchu. Dzięki temu mój przepis na sernik na zimno z mascarpone mimo, że tak prosty, wygląda jak wspaniały i skomplikowany deser. Moim głównym zamiarem było oczywiście stworzenie mojej najbardziej ulubionej wersji na sernik na zimno z mascarpone. Prawda jest taka, że robię go super szybko i prosto, a do tego naprawdę wspaniale smakuje, więc postanowiłam nic nie zmieniać i pokazać go moim Czytelnikom właśnie taki, jaki jest naprawdę. Bardzo gorąco go polecam, bo z malinami smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubisz maliny, to polecam Ci przepis na ciasto z malinami. Jeśli lubisz maliny, to spodoba Ci się zapewne również ciasto malinowa chmurka

Prosty sernik na zimno z mascarpone

Na sernik na zimno z mascarpone przepis może być całkowicie dowolny. Ważne, by był to sernik bez pieczenia i z użyciem serka mascarpone. U mnie taki prosty sernik na zimno z mascarpone sprawdza się na każdą okazję. Wygląda wspaniale. Można go śmiało podać nawet jako torcik urodzinowy na lato lub też jako deser na imieniny, czy też inne okazje. Nie piekę go niego biszkoptu na spód, ale jak najbardziej można to zrobić. Sama wykładam zazwyczaj okrągłe biszkopty lub też biszkopty podłużne, jeśli akurat sięgam po kwadratową blaszkę. Mój sernik na zimno z serkiem mascarpone spodoba się miłośnikom prostych przepisów. Aby go zrobić nie potrzebujesz bowiem nawet miksera. Starałam się tak dobierać składniki, by było ich jak najmniej. Do tego nie trzeba dokładać cukru, ponieważ jest go wystarczająco dużo z galaretkach oraz w waniliowym serku. Tym razem zrobiłam go z malinami, ale można też śmiało sięgnąć i po inne owoce, co jeszcze dokładniej opisze w samym przepisie. Przy okazji polecam też przepis na pyszny i błyskawiczny deser z truskawkami