Sernik na zimno bezglutenowy

Sernik na zimno bezglutenowy

Przepis na prosty sernik na zimno bezglutenowy z mąki jaglanej. Masa serowa z mascarpone oraz galaretka i kwaśne maliny tworzą razem pyszne połączenie. Polecam nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu.

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: tortownicy 24 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki na biszkopt

  • 2 jajka rozmiar m
  • 1 łyżka cukru pudru – z lekkim czubem
  • 2 łyżki mąki migdałowej – z czubem

Składniki na masę serową

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • łyżka esencji lub ekstraktu z wanilii
  • łyżka cukru pudru
  • 100 ml wody
  • czubata łyżka żelatyny

Składniki na galaretkę

  • 1 czerwona galaretka np. malinowa
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g malin świeżych lub rozmrożonych


Upiecz biszkopt z przepisu na bezglutenowy biszkopt.

Galaretka
Czerwoną galaretkę zalej 300 ml wrzątku i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj rozmrożone wcześniej lub świeże maliny. Odłóż.

Masa serowa
Do 100 ml wrzątku dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz też lekko podgrzewać żelatynę z wodą w rondelku ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Odstaw żelatynę do wystygnięcia na 10 minut.

W szklanej misce wymieszaj dobrze  serek, mleko w proszku, wanilię oraz cukier puder. Dodaj przestudzoną żelatynę ciągle mieszając masę. Możesz również użyć miksera.

Na spód ciasta wylej masę serową i wstaw formę do lodówki. Gdy już częściowo stężeje (około 20 minut) możesz dodać również galaretkę z malinami. Ciasto zostaw w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 40 minut.

Sernik na zimno bezglutenowy, 1

Sernik jest pyszny!

Wypróbuj też przepis na pyszny sernik z jagodami i mango. Jego też możesz przygotować na bezglutenowym biszkopcie.

Smacznego :-) 

Średnia 4.8 / 5 (21 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷