Sernik na zimno bezglutenowy
Przepis na prosty sernik na zimno bezglutenowy z mąki migdałowej. Masa serowa z mascarpone oraz galaretka i kwaśne maliny tworzą razem pyszne połączenie. Polecam nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: tortownicy 24 cm
Dieta: bezglutenowa
Składniki na biszkopt
- 2 jajka rozmiar m
- 1 łyżka cukru pudru – z lekkim czubem
- 2 łyżki mąki migdałowej – z czubem
Składniki na masę serową
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki mleka w proszku
- łyżka esencji lub ekstraktu z wanilii
- łyżka cukru pudru
- 100 ml wody
- czubata łyżka żelatyny
Składniki na galaretkę
- 1 czerwona galaretka np. malinowa
- 300 ml wrzątku
- 200 g malin świeżych lub rozmrożonych
Upiecz biszkopt z przepisu biszkopt bezglutenowy.
Galaretka
Czerwoną galaretkę zalej 300 ml wrzątku i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj rozmrożone wcześniej lub świeże maliny. Odłóż.
Masa serowa
Do 100 ml wrzątku dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz też lekko podgrzewać żelatynę z wodą w rondelku ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Odstaw żelatynę do wystygnięcia na 10 minut.
W szklanej misce wymieszaj dobrze serek, mleko w proszku, wanilię oraz cukier puder. Dodaj przestudzoną żelatynę ciągle mieszając masę. Możesz również użyć miksera.
Na spód ciasta wylej masę serową i wstaw formę do lodówki. Gdy już częściowo stężeje (około 20 minut) możesz dodać również galaretkę z malinami. Ciasto zostaw w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 40 minut.
Sernik jest pyszny!
Wypróbuj też przepis na pyszny sernik z jagodami i mango. Jego też możesz przygotować na bezglutenowym biszkopcie.
Smacznego!